31 березня, 2014

«До 205 річчя від дня народження Миколи Гоголя»

До 205 річчя від дня народження Миколи Гоголя в бібліотеці відбувся перегляд авторського фільму 
кінорежисера Андрія Дмитрука "Гоголь. Між Богом та дияволом". 


Фільм викликав жваве обговорення, Андрій Всеволодович відповів на численні запитання, пояснив, що його зацікавила філософія поглядів великого письменника, яку він представив у фільмі. Кінолекторій з Андрієм Дмитруком збирає все більшу аудиторію, значну частину якої складає молодь. Ця форма роботи, започаткована у ЦРБ ім. М.О.Некрасова, цілком себе виправдовує.
«Поезія - це музика душі»
До Міжнародного дня поезії в бібліотеці відбулася поетична зустріч студентів І курсу Київського регіонального вищого професійного  училища будівництва з активістом, аматором художнього слова Олегом Петраковим, який підготував програму з творів українських поетів. Заходи бібліотеки сприяють розширенню світогляду молоді.

21 березня, 2014

День поезії з Максимом Рильським

19 березня в день народження М.Т.Рильського в Голосіївському парку, який носить його ім’я, відбулося вшанування пам’яті поета, покладання квітів до пам’ятника. Організували захід Київський літературно-меморіальний музей Максима Рильського та бібліотеки ЦБС Голосіївського району м. Києва. 






Почесними гостями стали онук поета Максим Георгійович Рильський, члени НСПУ поети Станіслав Шевченко, Олекса Логвиненко, перекладач Юрій Попсуєнко, співробітники Інститут мистецтвознавства, фольклору та етнографії
ім. М.Т.Рильського. 

Звучали поетичні рядки Максима Тадейовича у виконанні учнів спеціалізованої школи №7, яка носить його ім’я, школи №108 Голосіївського району. Спогадами ділились онук поета, співробітники музею та інституту.







Виступили також завідуюча бібліотекою
ім. М.Т.Рильського Тамара Пономарьова, співробітниця бібліотеки ім. Марко Вовчок Наталя Прокопець. 




Максим Георгійович Рильський презентував щойно надруковані спогади батька поета Тадея Рильського «В житті ніколи неправді не служи», книга була передана у фонд бібліотеки ім. М.Т.Рильського. 


Свято продовжилось у ЦРБ ім. М.О.Некрасова, де був відзначений Міжнародний день поезії. Гості бібліотеки з музею Максима Рильського: завідуюча Вікторія Колесник, наукові співробітники музею М.Т.Рильського Тетяна Морітко та Микола Музика підготували літературний огляд поезії ювілярів світової літератури - Тараса Шевченка , Вільяма Шекспіра, Михайла Лермонтова, Роберта Бернса у перекладі українською мовою.

Керівник аматорської поетичної студії «Мрія» Ольга Майборода розповіла про цікаві історії з життя Максима Рильського, прочитала власні вірші присвячені Голосіївському лісу, вулиці Добрий Шлях – пам’ятним місцям, які так любив Максим Тадейович…

Бібліотеці була подарована збірка сонетів Максима Рильського. 

20 березня, 2014

Користувачі ЦРБ ім. М.О.Некрасова продовжують знайомитись з визначними пам'ятками культури України, відвідуючи кінолекторій Андрія Дмитрука. 18 березня переглянули фільм "Примари старовинної садиби", який був представлений автором. Цю місцевість визнавали одним з найчарівніших куточків України - історико-культурний заповідник "Качанівка" на Чернігівщині зберігає багато історичних таємниць. 




Андрій Дмитрук у цьому фільмі дослідив історії кохання, пов'язані з маєтком меценатів Тарновських, розповів про видатних діячів культури, які тут перебували в різні часи.



Культурна співпраця

14 березня в рамках культурно-мистецького проекту ЦБС Голосіївського району м. Києва та Вишгородського історико-культурного заповідника "Дбаємо про духовні цінності" відбулося відкриття виставки скульптурних робіт, присвяченої 200-річчю від дня народження Т.Г.Шевченка. 








Роботи скульптора Анатолія Федоровича Гайдая, виконані в авторській техніці паперової пластики, були надані для експозиції у історичному музеї Вишгородського історико-культурного заповідника бібліотекою ім. М.М.Коцюбинського та ЦРБ ім. М.О.Некрасова. Роботи Анатолія Гайдая - колишнього співробітника ЦРБ ім. М.О.Некрасова, були створені в різний час і присвячені життю та творчості Т.Г.Шевченка. 


Співробітники заповідника створили цікаву експозицію, поєднавши роботи А.Гайдая та скульпторів дідуся Михайла Івановича і онука Юрія Денисенків. 









На відкриття були запрошені учні шкіл, громадськість та члени адміністрації
м. Вишгорода. 





Співробітники ЦРБ ім. М.О.Некрасова Зоя Логвиненко та Тетяна Арсеніна розповіли про діяльність бібліотек з популяризації творів мистецтва та отримали видання ВІКЗ, буклети, календарі для оформлення відповідної виставки у бібліотеках ЦБС. 

Подібні приклади творчої співпраці закладів культури та громадськості різних міст України мають велике значення для збереження духовних цінностей нашого народу.


18 березня, 2014


12 березня відбулося чергове засідання кінолекторію, який проводить у бібліотеці Андрій Дмитрук. У рамках культурно-мистецького проекту "Дбаємо про духовні цінності" був представлений фільм "Доля бібліотеки Ярослава Мудрого". Це історичний детектив,у ході якого з'ясовується доля книжкових скарбів із княжої бібліотеки. Фільм був добре сприйнятий глядачами та викликав жваве обговорення.



17 березня, 2014



Напередодні Міжнародного жіночого дня 8 березня у ЦРБ ім.М.О.Некрасова відбувся вечір поезії «А жінка в світ приходить для любові».










Перед присутніми виступив запрошений на зустріч прозаїк Олег Васильович Петраков - давній друг і партнер бібліотек ЦБС Голосіївського району.


Звучало поетичне слово  поваги та кохання до жінок, захоплення жіночою вродою і сутністю. 
Шевченківське свято  «Великий син великого народу» відбулося у
 ЦРБ ім. М.О. Некрасова, участь у якому взяли численні читачі бібліотеки, студенти Київського транспортно-економічного коледжу . Протягом всього дня демонструвались відеоматеріали про життя та творчість Т. Г. Шевченка. 


Почалося воно презентацією слайд-фільму «Тарас Шевченко. Картини Санкт-Петербургського періоду», який був підготовлений співробітниками 
ЦРБ ім. М. О. Некрасова і демонструватиметься на протязі всього місяця.









Продовжилося свято в актовій залі Київського транспортно-економічного коледжу. Книжкова виставка «Вічне, невмируще слово Кобзаря»  була представлена завідувачкою відділу обслуговування ЦРБ ім. М.О. Некрасова Борисенко Галиною Миколаївною.   Вела захід викладач української мови та літератури цього коледжу Трошина Світлана Вадимівна.

Відкрила свято науковий співробітник Літературно-меморіального будинку-музею ім. Т. Г. Шевченка Карпенко Ольга Василівна з виступу якої студенти  дізналися чимало подробиць, з  життя поета під час його перебування у Києві.



Продовженням літературно-музичного вечора став виступ  студентів 2 курсу Київського транспортно-економічного коледжу, які показали театралізоване дійство за творами Кобзаря.


  



Подібні заходи сприяють поглибленню інтересу до вивчення творчості великих геніїв українського народу. На заході були присутні понад 150 студентів та викладачів. 

06 березня, 2014

            До 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка

                            5 березня в Інтернет-центрі ЦРБ  ім. М. О. Некрасова започатковано цикл створених спеціалістами бібліотеки  відео-переглядів, присвячених ювілею Т. Г. Шевченка. Відвідувачам цього відділу пропонуються документальні фільми, відео-сюжети, відео-презентації,  що висвітлюють різні аспекти, нові знахідки та цікаві факти із життя та творчості Великого Кобзаря.