31 жовтня, 2014

ВИШИВКА ЕТНОГРАФІЧНА

29 жовтня в Інтернет-центрі ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбулась зустріч вишивальниць в рамках Всеукраїнського проекту «Вишивка етнографічна: «Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» О.П. Косачева, Киев,1876».

Куратор проекту Тетяна Серебреннікова розповіла про історію створення веб-спільноти «Спілкування за вишиванням», члени якої вперше зібрались на свій зліт в Мистецькій вітальні бібліотеки ім. Наталі Забіли у 2009 році. Цей захід набув тоді широкого розголосу у пресі, мережі Інтернет та громади. Далі вишивальниці спілкувалися дистанційно та, на думку Тетяни, прийшов час розширити рамки своєї спільноти, проводити зустрічі та майстер-класи, тому що любов до вишивання переросла у великий Всеукраїнський проект, який потрібно втілювати у життя. І знову допомогли бібліотеки, бо саме там любить збиратися молодь і творчі люди, щоб поспілкуватися і за вишиванням, і за піснею, і
за читанням, щоб прийти на допомогу у скрутну годину.   











Тетяна Серебреннікова провела майстер-клас "Занизування, заволікання - найдавніші вишивальні шви, які наслідують ткання", показала дівчатам з чого починати, розказала про техніку української вишивки. 


Відбулась перезентація журналу «Майстерня вишивки», учасниці майстер-класу змогли отримати примірник у подарунок від редакції журналу.



Гості заходу познайомились з традиційними та сучасними вишиванками відомої донецької вишивальниці, нині киянки і мешканки Голосіївського району Тетяни Зез.

Спілкувались за змістом альбому, передмову до якого відновили гуртом, а загальну редакцію здійснила Оксана Дмитренко
















Оксана Собко, керівник гурту «Зоряниця», презентувала етнографічний скарб - пісню з Лесиного краю, Камінь-Каширського району. 







За вишиванням співали пісню Миколи Сома «Вишиванка»:

"На війноньку лютую проводжала. 
Сорочечку вишиту одягала. 
Оберегом будь йому на полі бою, 
Захисти від куль його та неволі."

Було тепло і затишно. І жіноче рукоділля зі співом і спокоєм розлилося по бібліотеці – місці, де найкращим чином можна і треба плекати українське слово, орнамент, пісню, традицію, культуру спілкування на прикладі родини Косачів.

30 жовтня, 2014

Засідання кінолекторію


29 жовтня в ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбулося засідання кінолекторію «Здоров'я та довголіття». Програма «Жити довго, жити вічно…», автором якої є Андрій Всеволодович Дмитрук - ведучий кінолекторію, режисер і письменник -  була надрукована в журналі «Радуга» № 5-6 2014 року.




Відкрила засідання Тетяна Василівна Пліхневич - співробітник журналу «Загадки истории» - доповіддю «Уявлення ацтеків про життя і смерть». Вона занурила присутніх у світ міфології ацтеків, зачитала старовинні вірші цього народу, подарувала бібліотеці номер журналу «Загадки истории», в якому надрукована її стаття «Отец «народа Солнца». Ацтеків називали дітьми Сонця, талановитими у мистецтвах і шаленими у битвах, їхнє життя та дії скеровували божества сонця і війни.



Андрій Всеволодович Дмитрук ознайомив з уявленнями східних народів про життя і смерть. Вечір закінчився демонстрацією документального фільму «Відлуння віків. Олександрія», в якому режисер і ведучий розповів історію виникнення дендрологічного парку "Олександрія".

«Визволення України: як це було» до 70-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників


29 жовтня 2014 року бібліотекарі ЦРБ ім. М. О. Некрасова ЦБС Голосіївського району м. Києва завітали до Будинку ветеранів Голосіївського району м. Києва, де відбулися урочистості, присвячені 70-річчю визволення України від німецько-фашистських загарбників. 

Зустріч-концерт «Визволення України: як це було» був організований та проведений Управлінням праці та соціального захисту населення Голосіївської районної у м. Києві державної адміністрації та Територіальним центром соціального обслуговування Голосіївського районну м. Києва спільно з Центральною районною бібліотекою ім. М. О. Некрасова ЦБС Голосіївського району м. Києва.


Ветеранів привітали: начальник Управління праці та соціального захисту населення Голосіївської районної у м. Києві державної адміністрації Ахмадова Наталія Олексіївна, завідуюча відділом Територіального центру соціального обслуговування Голосіївського районну м. Києва Цісарж Ірина Вікторівна, голова Ради ветеранів Голосіївського районну м. Києва Коробов Сергій Олексійович. 

Головний спеціаліст ЦРБ ім. М. О. Некрасова ЦБС Голосіївського району м. Києва Логвиненко Зоя Антонівна щиро привітала ветеранів з ювілейною датою, побажала здоров'я, творчого натхнення і подарувала книги.





Книжково-ілюстративну виставку «28 жовтня – День визволення України» презентувала завідуюча відділом обслуговування ЦРБ ім. М. О. Некрасова Борисенко Галина Миколаївна. 




           

Вірші шанованого ветерана, патріота, талановитого поета Георгія Олександровича Киреєва прочитали спеціалісти відділу фондів бібліотеки Прудивус Олександра та Мартинюк Наталія.


 


       Поезії воєнних років натхненно звучали у виконанні нашого активного і творчого читача Петракова Олега Васильовича





Ветерани та присутні гості із захопленням слухали пісні та вірші у виконанні учасників хору Будинку ветеранів "Червона гвоздика"

16 жовтня, 2014

Засідання кінолекторію

 У читальній залі ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбулося чергове засідання кінолекторію за темою «Здоров’я та довголіття»яка завжди цікавить наших читачів.



Його постійний ведучий  Андрій Дмитрук ознайомив присутніх з планом роботи в цьому напрямку, зокрема розповів про успішне налагодження зв’язків для співпраці з кількома науково- дослідними інститутами України. 





Андрій Всеволодович запропонував переглянути документальний  фільм «Таємниці довголіття».

Люди віддавна мріяли про довготривале життя. Автори цього фільму вирішили по-своєму підійти до розгляду цієї проблеми. Вони відправились в різні куточки земної кулі, де люди живуть довше. Питання – чому?...

До дня Українського козацтва


Чотирнадцятого жовтня відзначається одне з найбільш шанованих свят в Україні - свято Покрови Пресвятої Богородиці, для козаків Покрова була найбільшим святом. Наші лицарі вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю козаки вважали своєю заступницею і покровителькою.

Відомий дослідник звичаїв українського народу Олекса Воропай писав, що після зруйнування Запорозької Січі в 1775 році козаки, що пішли за Дунай в еміграцію, взяли із собою образ Покрови Пресвятої Богородиці. Впродовж століть в Україні це свято набуло ще й козацького змісту та отримало другу назву - Козацька Покрова. З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва.




До цього великого свята ЦРБ ім. М. О. Некрасова підготувало презентацію слайд-фільму «Українському козацтву присвячується…».







Наші читачі з цікавістю дивились цю презентацію.


  











А переглядом документального фільму «На уклін до Коша» (1993) з циклу «Невідома Україна» присутні поглибили свої знання з історії українського козацтва.

10 жовтня, 2014

Гомер у перекладах українських письменників


10 жовтня у читальній залі ім. М. О. Некрасова відбулася літературна година «Гомер у перекладах українських письменників». Учні 8-го класу СШ № 36 зустрілися з письменницею, членом Національної спілки письменників України, лауреатом премії 
ім. Василя Симоненка, лауреатом конкурсу «Майстри гумору», лауреатом «Золотого пера», журналу «Перець», Страшенко Ольгою Іванівною.




Ольга Іванівна розкрила світ давньогрецької міфології, змалювала величну постать давньогрецького співця Гомера. Вона розповіла, що в світовій літературі існує багато відомих перекладів його творів, серед яких значне місце займають художні переклади українських письменників: Степана Руданського, Івана Котляревського, Бориса Тена…



Письменниця зачитала присутнім свої художні переклади великого Гомера.


Наш бібліограф ознайомила учнів з літературою про творчість Гомера, яка є в фондах бібліотеки.




Слова вдячності Ользі Іванівні від вчителя та організаторів зустрічі.

08 жовтня, 2014

Біблія в житті людини

"Біблія цінніше всіх книг, які коли-небудь були надруковані".
Патрік Генрі



В ЦРБ ім. М. О. Некрасова 7 жовтня відбувся День інформації «Біблія в житті людини». На зустріч з учасниками, учнями 9-го класу СШ № 36, завітав Протоієрей Василь Стецяк, кандидат богослов'я, помічник Благочинної Голосіївського району.







Отець Василь розповів що таке Біблія, її значення в житті людини, навів приклади з давнього минулого і нашого сьогодення. Він пояснив, що Біблія – це життя, символ і знамено культури майже двох тисячоліть.






До заходу було оформлено книжкову виставку «Священна книга: Біблія»Проведено огляд літератури з виставки.















Читачі з цікавістю переглянули бібліографічні матеріали циклу «Подвижники церкви й науки», підготовлені нашою бібліотекою.



Вчителі та учні висловили свою вдячність священнослужителю і організаторам заходу.

03 жовтня, 2014

Засідання кінолекторію



В ЦРБ ім. М. О. Некрасова продовжив свою роботу інтелектуальний кінолекторій. Його постійний ведучий Андрій Дмитрук презентував свій новий документальний фільм «Мисливці на мамонтів».







Багато тисяч років тому на берегах Дніпра лежала холодна лісотундра. І жили на цьому величезному просторі в будинках з мамонтових кісток люди доби палеоліту… На скільки схожими були вони на нас теперішніх? Які мали розум та почуття?


Глядачі кінолекторію з цікавістю переглянули
 новий фільм.