28 листопада, 2014

Засідання кінолекторію



26 листопада в ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбулося засідання кінолекторію "Християнський погляд на довголіття", на яке ведучий Андрій Дмитрук запросив протоієрея Української Православної Церкви Георгія Коваленко.








Отець Георгій насамперед зауважив, що в християнський релігії поняття смерті не існує, життя - вічне, бо смерть не є кінець життя, а тільки припинення знаходження душі в тілі.





Головна задача віруючої людини - врятування душі, а для цього потрібно гідно прожити земне життя, виконуючи основні Божі Заповіді. Вони для всіх християн є моральним законом. Тому питання земного довголіття потрібно вирішувати так: життя за заповідями.




Отець Георгій охоче відповів на всі питання присутніх.



 Відбувся перегляд документального фільму "Десять заповідей".
Після зустрічі кожний відчував піднесений настрій. Виникло бажання переглянути своє життя і діяти, тому що в оновленій людині все змінюється - душа, розум, почуття…



24 листопада, 2014

"Забуттю не підлягає" - День пам'яті жертв Голодомору та політичних репресій

Голодомор став найбільшою трагедією за всю історію українського народу. За масштабом, жорстокістю, цинізмом і організованістю з боку влади та наслідками для майбутніх поколінь він не має аналогів в історії людства. Згідно з Указом Президента України, починаючи з 2000 р. у четверту суботу листопада в нашій державі щорічно відзначається День пам’яті жертв Голодомору та політичних репресій.

В День інформування з нагоди вшанування пам'яті жертв Голокосту працівники ЦРБ  ім. М. О. Некрасова організували для бібліотекарів та користувачів системи екскурсію до музею Василя Стуса, який знаходиться у приміщенні київської міської організації Українського товариства «Меморіал».





Студент-історик Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка Григорій Рій ознайомив присутніх з експозицією «Забуттю не підлягає: хроніка комуністичної інквізиції», розповів про насильницьку масову колективізацію, сталінську політику розкуркулювання, непосильні хлібозаготівельні повинності, «чорні дошки» і «червоний терор», що привели до фактичного знищення українського села, яке було могутньою перешкодою для Москви з її антилюдськими соціальними експериментами. 













Присутні подякували екскурсоводів за змістовну інформацію, ознайомились з іншими експозиціями та отримали у подарунок видання Українського товариства «Меморіал».

21 листопада, 2014

День Гідності та Свободи

Указом Президента України від 13.11.2014 року 21 листопада визнано Днем Гідності та Свободи.



До цієї дати в ЦРБ ім. М. О. Некрасова оформлено книжково-ілюстративну виставку «Ціна Незалежності». Багато студентів,читачів нашої бібліотеки, були учасниками Майдану. Ця виставка нагадує всім про доленосні події того часу, коли український народ став на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.

















21 листопада на Майдані Незалежності – народне віче, присвячене річниці Революції Гідності, панахида за загиблими.

18 листопада, 2014

День української книги

Заключним акордом Тижня української писемності та мови став День української книги, що пройшов 14 листопада в ЦРБ ім. М. О. Некрасова.


Перегляд літератури «Дзеркало своєрідності народу: 
День української писемності та мови».
Учні 7-А класу ЗОШ № 36 з інтересом прослухали групову бесіду «Краса із глибини віків: з історії книги в Україні», яку провела завідуюча інформаційно-бібліографічним відділом Кобилко Л. М.



Учні 7-Б класу ЗОШ № 36 зустрілися з молодою починаючою письменницею Валентиною Захабурою, яка презентувала свою книгу «Ой, лише, або з чим їдять вундеркіндів?». Це пригодницька повість для дітей середнього шкільного віку та їх батьків. Читачі з інтересом прослухали уривки з книги.


 Класик української літератури Іван Гайворон (Герун) - автор збірок поезій «Багряні громи», «Сходження», «Екліптика духу», «Божа ріка», «Для чого народивсь, живу навіщо», «Із попелу твориться порох» - презентував свою збірку поезій «Світовидність», яка позначена творчими пошуками, тонким ліризмом і глибиною почуттів. Характерні риси його творчості – багатоплановість художнього образу, психологічна вмотивованість, щирість почуттів, людяність.
Книги з автографом – найкращі подарунки для бібліотеки.










Зв’язок літературних поколінь...

17 листопада, 2014

Екологія довкілля Києва


13 листопада в ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбувся тематичний вечір «Екологія довкілля Києва». Учасники заходу, учні КВРПУБ зустрілися з кандидатом сільськогосподарських наук Макаренко Михайлом Вікторовичем. Обговорювалися слідуючі проблеми: радіоактивне забруднення (вплив Чорнобильської катастрофи на екологічну ситуацію в місті Києві), транспортний комплекс та його негативний вплив на довкілля (забруднення атмосферного повітря, електромагнітне випромінювання, шумове забруднення).




За пропозицією викладача, Михайло Вікторович розповів учням про заходи безпеки при користуванні мобільними телефонами, WI-FI передавачами та іншими джерелами випромінювання.





Слова вдячності за актуальність та користь розглянутих питань.

13 листопада, 2014

Засідання кінолекторію

12 листопада в ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбулося засідання кінолекторію «Поезія в твоєму житті». Свої вірші читали: Яніна Косаківська, Тетяна Пліхневич, Андрій Дмитрук. Бажаючих послухати поезію сучасних авторів зібралося багато людей.



Відкрила вечір чарівна жінка Яніна Косаківська, яка почала писати вірші з десяти років. Ця високоерудована жінка цікавиться ще й історією, археологією, мінералогією. Джерело поетичного світу Яніни - саме життя, тому і тематика її віршів різноманітна. Вірші її мелодійні, задушевні, витончені. Коли слухаєш її поезію - світ бачиш очима автора.




Солнечный экспромт!
На границе светотени
Солнца легкие ступени...-
И иду я по лучу,
Потому что жить хочу
Ярко! - И мечтать! - И верить! -
Счастье целым Миром мерить! -
И тебя как Свет любить... -
Рядом Солнцем твоим быть!







Тетяна Пліхневич читає свої вірші… Її вірш про Колумба сприймається як історична подорож у далеке минуле відкриття Америки. Складається враження, що її поетична мова передає події того часу.






Поезія Андрія Дмитрука, відомого письменника-фантаста, публіциста, кіносценариста – це поезія мудрої людини з багатим життєвим досвідом і своїм власним світосприйняттям дійсності.


12 листопада, 2014

До Дня української писемності та мови

В ЦРБ ім. О. М. Некрасова відбулась читацька конференція «Проблеми сучасного життя в українській прозі» (До Дня української писемності та мови) за участю українських письменників
Олександра Бакуменко, Івана Стрілецького та учнів КВРПУБ.


Головний спеціаліст ЦРБ ім. О. М. Некрасова Логвиненко Зоя Антонівна представила читацькій аудиторії Олександра Бакуменко – українського поета, прозаїка, публіциста, літературознавця, перекладача та Івана Стрілецького – письменника, критика.


Олександр Данилович презентував свою нову книгу «Король Ринкової вулиці». В ній розповідається про життя хлопця-сироти, який наперекір поневірянням вуличного життя став успішною людиною.

У творі порушуються соціальні проблеми сучасного українського суспільства. Доля головного героя Богдана Вогневоди нагадує нам минуле деяких бізнесменів і політиків сьогодення. Автор книги підкреслив, що писати для підлітків дуже відповідальна справа, бо з ними треба бути правдивими і відвертими. Олександр Данилович, звертаючись до присутніх з найкращими побажаннями, прочитав останні рядки свого твору : «Дай, Боже, вам добра, любові та щастя! Нехай у вашому житті усе здійсниться…»

Учні з увагою слухали виступ автора, бо в книзі є багато важливих питань, які їх турбують.
Письменник відповідав на різні питання молоді.
Обговорення продовжилося у вузькому колі.

07 листопада, 2014

«Пам’ятати, щоб жити!»

В ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбувся вечір пам’яті, присвячений 71-й річниці визволення Києва від фашистських загарбників. Співробітники Центру духовного розвитку та творчої ініціативи «Гармонія», Наталя Веселицька і Ірина Дживаго, показали учням КВРПУБ свою програму «Пам’ятати, щоб жити!», в якій приділили особливу увагу подіям оборони Києва 1941 року та його визволення 6 листопада 1943 року, коли радянські війська в ході Київської наступальної операції визволили столицю України. Битва за Дніпро вразила своєю масштабністю. Не забули згадати жертв Бабиного Яру.



Вечір продовжився виступом письменниці Лобас Людмили Михайлівни. Вона розповіла про долю свого батька Сергієнка Михайла Даниловича, героя і ветерана Великої Вітчизняної війни, який вісімнадцятирічним хлопцем пішов воювати, і представила присвячену йому книгу «Благодарю за мир».

Протягом заходу звучали пісні, музика та поезія воєнних років. Громадській діяч, аматор художнього слова, наш активний читач - Олег Петраков прочитав вірші про війну.



Художник-аматор, голова студії-галереї творчості інвалідів «Ми духом не зламні», учасник ліквідації наслідків Чорнобильської аварії Жорж Шанаєв представив учням 13-й випуск альманаху «Пам’ять серця», в якому
розміщені його малюнки і дитячі спогади про війну.


Кожен з виступаючих нагадував присутнім про події, які сьогодні відбуваються на Україні. Біженка з Луганська Сергієнко Олександра Дмитрівна згадувала як вона дитиною пережила війну і зараз, в похилому віці, їй знову довелося стати свідком жахливих воєнних подій на рідній землі.




Учасники хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих у Великій Вітчизняній війні та героїв-патріотів сьогодення.




Фото на згадку.