29 січня, 2015

Пам'яті Героїв Крут


29 січня в Україні відзначають День пам’яті Героїв Крут.

97 років тому, в цей день, понад 300 київських студентів та учнів старших класів гімназії зі зброєю в руках стали на захист незалежності проголошеної Української Народної Республіки. На залізничній станції Крути між Ніжином і Бахмачем (нинішня Чернігівська область) відбувся бій між 4-тисячною більшовицькою армією генерала М. Муравйова та загоном київських студентів, гімназистів і бійців вільного козацтва. Нерівний бій тривав лише 5 годин. Розуміючи безвихідність свого становища, бійці Студентського Куреня пішли в атаку і були майже всі знищені. Захоплених у полон 28 юнаків було розстріляно.


У березні 1918 року тіла юнаків були перевезені до Києва і урочисто поховані на Аскольдовій могилі, де у 2012 році було встановлено пам’ятник загиблим героям.
Офіційно День пам’яті Героїв Крут почали відзначати після того, як 29 січня 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ «Про вшанування пам’яті героїв Крут».


До цього Дня пам’яті у бібліотеці було оформлено виставку-спогад «Згадаймо юність, що горіла в Крутах».

Подвиг Героїв Крут є взірцем патріотизму та відданості Батьківщині для теперішнього та майбутнього покоління.


Засідання кінолекторію



28 січня в ЦРБ ім. М. О. Некрасова в рамках кінолекторію «Здоров’я та довголіття» відбулося чергове засідання, тема якого - «Профілактика серцево-судинних захворювань». Ведучий Андрій Дмитрук запросив на зустріч наукового співробітника Інституту кардіології імені академіка М. Д. Стражеска Лисенко Ганну Федорівну.


Ганна Федорівна нагадала присутнім будову серцево-судинної системи, розповіла про ішемічну хворобу серця (яка об’єднує стенокардію, інфаркт міокарда та атеросклеротичний кардіосклероз), і детальніше зупинилася на факторах ризику серцево-судинних захворювань (шкідливість алкоголю і куріння, небезпека гіпертонічної хвороби і цукрового діабету, підвищення рівня холестерину у крові, ожиріння, стрес).



Зустріч з лікарем супроводжувалася демонстрацією слайд-фільму
 «Як зберегти серце».
Кардіолог відповідала на численні запитання слухачів, вимірювала тиск бажаючим і давала рекомендації. Вона кілька разів підкреслила, що фізична активність, раціональне харчування, психоемоційна рівновага – найкращі помічники у збереженні здоров’я.

22 січня, 2015

День Соборності

                                     Свою Україну любіть,
                                     Любіть її…
                                      Во время люте,
                                      В останню тяжкую
                                                             минуту
                                      За неї Господа моліть.
                                                    Т. Шевченко
З нагоди Дня Соборності в ЦРБ ім. М. О. Некрасова представлено книжкову виставку «Наша доля – Соборна Україна». Цей день сприймається як символ єднання, самоствердження, духовної злуки українського народу - справжнього творця своєї історії. Підтвердженням є його героїчне минуле. В ідеї соборності – вся історія нашого народу – історія падінь і злетів, розбрату і об’єднання, руйнування і творення.
Саме в ці дні українці переживають тяжкі часи державотворення, демонструють незламність духу і палке бажання жити в єдиній незалежній українській державі.














Читачі бібліотеки ознайомилися з матеріалами виставки, тематика якої дуже актуальна в наш час.

09 січня, 2015

Засідання кінолекторію



7 січня ми прославляємо народження Сина Божого – Ісуса Христа, якому люди поклоняються вже два тисячоліття, і звучить щире та сповнене радості привітання: «Христос народився!» — «Славімо Його!». Різдво Христове належить до великих християнських, так званих дванадесятих свят, які церква відзначає особливо урочисто.





8 січня в ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбулося перше в новому році засідання кінолекторію, тема якого «Походження свята Різдва» зацікавила багатьох читачів. Церковну версію виникнення свята Різдва знає чи не кожен, тому ведучий Андрій Дмитрук запропонував присутнім зробити невеличку історичну подорож в далеке минуле й дослідити появу такого свята як Різдво взагалі. Він розповів, що раніше це свято мало зовсім інший характер і зміст.



Продовжилося засідання переглядом американського комедійного мюзикла «Светлое Рождество» («Белое Рождество») режисера Майкла Кертиця, 1954 року. Картина наповнена атмосферою, яка так необхідна для створення свята. Герої фільму нам підказують, що багато залежить від нас - кожен може створити свято для своїх друзів, а головні помічники в цьому повага, дружба, любов.



05 січня, 2015

Новорічний майстер-клас

Напередодні Нового року юні відвідувачі Інтернет-центру ЦРБ ім. М. О. Некрасова долучилися до виготовлення новорічних прикрас для нашої ялинки.




Хлоп'ята поділились своєю майстерністю з художнього вирізання з паперу.
Завдяки спільним зусиллям наша ялинка стала ще наряднішою.