31 березня, 2015

Чисте подвір'я - здорове довкілля!

Колектив ЦРБ ім. М. О. Некрасова долучився до "весняного" прибирання бібліотеки та прилеглої території.
Очищуємо фасад бібліотеки.













Вапнуємо дерева.













Упорядковуємо прилеглу територію.













Обкопуємо дерева та саджаємо квіти.











26 березня, 2015

До Міжнародного дня театру

У ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбулося чергове засідання кінолекторію, присвячене Міжнародному дню театру (27 березня).


Ведучий Андрій Дмитрук запросив відому актрису театру і кіно, народну артистку України і Росії, чарівну жінку, Ларису Валентинівну Кадочникову. Вона народилася і виросла у Москві, але доля склалася так, що вже 50 років живе у Києві. З 1964 Лариса Валентинівна – актриса Київського театру російської драми імені Лесі Українки, знялася більш ніж у 45 фільмах, серед яких особливе значення мають «Тіні забутих предків», «Білий птах з чорною ознакою», «Вечір на Івана Купала».


Актриса розповіла присутнім цікаві моменти з своєї творчої біографії, а також про внутрішній стан актора під час виступу на сцені театру та зйомок в кіно. Вона підкреслила, що будь-який актор, не зважаючи на нервове, моральне і фізичне навантаження, повинен завжди бути в гарній формі. Лариса Валентинівна своїм чудовим виглядом це демонструє.






Присутні уважно слухали актрису. Кожний мав змогу поспілкуватися з творчою людиною.







Зустріч закінчилася переглядом художнього фільму «Тіні забутих предків», в якому Лариса Кадочникова виконала головну роль. Цей фільм – поетична драма про велике кохання Івана і Марічки. Нам відкривається чарівний світ народних переказів, звичаїв і побуту старих Карпат.


До Міжнародного дня театру було оформлено виставку-панораму «Доля – сцена. Спадщина – творчість». Користувачі з великим задоволенням знайомляться з корифеями українського театру: С.Крушельницькою, Л.Курбасом, М.Яковченком, Б.Ступкою,  А.Роговцевою та іншими відомими акторами.


25 березня, 2015

Право жінки мати право

24 березня в ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбувся День інформації
 «Право жінки мати право: гендерна рівність».

Інтеграція української держави у світове співтовариство вимагає переосмислення місця і ролі жінок у суспільстві, їх рівноправну участь у всіх сферах життєдіяльності. У рейтингу гендерної рівності Україна посіла 56-те місце, випередивши Росію (75) та Польщу (57), проте поступилася двом країнам-сусідкам – Білорусі (32) та Молдові (25). Про це свідчать дані дослідження, опублікованого Всесвітнім економічним форумом. Перше місце у рейтингу гендерної рівності – Ісландія.


В День інформації читачі ознайомилися з літературою даної тематики.

















Юридичні консультації з сімейного права та пільги жінок зацікавили представниць прекрасної статі різного віку.




















Присутні прослухали огляди літератури:
- «Чоловіки та жінки – відносини через століття»;
- «Я – жінка, і я знаю свої права».








Старий термін «стать», який вживали для відрізнення жінки і мужчини, ООН і ЄС замінили на термін «гендер», що означає соціальна стать. Тобто вже не важливо, як людина народжується, а важливо, ким вона себе почуває.


Протягом дня в читальній залі демонструвався документальний фільм «Хто заспіває колискову…», створений спільно Українським освітнім центром реформ та Українським жіночим фондом. За словами режисера фільму Ніни Рудік -
 «…виховувати дитину — це справжній подвиг». 

19 березня, 2015

Урочистості до ювілею митця


До 120-річчя від дня народження українського поета і перекладача Максима Рильського в Голосіївському парку відбулося вшанування пам’яті видатного поета і покладання квітів до монументу. В урочистостях взяли участь: Київський літературно-меморіальний музей Максима Рильського, співробітники ЦБС Голосіївського району, поети, учні та всі інші, хто цінує творчість великого митця.


Максим Георгійович Рильський, онук поета, з радістю спілкувався з учнями спеціалізованої школи № 7 імені М. Рильського. Діти з натхненням читали вірші.








Поет Юрій Євгенович Рибчинський виказав велику повагу до класика української літератури.






Поетична година продовжилась в ЦРБ імені Некрасова, де був відзначений День поезії. Поетеса-аматор Валентина Вересоцька читала власні вірші про Тараса Шевченка, Максима Рильського, про улюблений Київ та Голосієво, про красу кримської природи.




Поетичне слово ще довго звучало в тісному колі за кавою.












18 березня, 2015

Виставка до ювілею Ліни Костенко

До 85-річчя видатної української письменниці і поетеси, нашої сучасниці Ліни Василівни Костенко, на абонементі ЦРБ ім. М. О. Некрасова оформлено виставку-персоналію
 «Усе іде, але не все минає над берегами вічної ріки».



Завдяки своїй геніальній творчості, Ліна Костенко нікого не залишає байдужими, її поезія завжди звучить. Сьогодні Ліна Василівна — автор понад десяти поетичних книг, серед яких найвідоміші: «Мандрівка серця» (1961), «Над берегами вічної ріки» (1977), «Неповторність» (1980), «Сад нетанучих скульптур» (1987), «Вибране» (1989), «Річка Геракліта» (2011, вибране, а також нові вірші), «Мадонна перехресть» (2011, нові, а також раніше не друковані вірші); історичних віршованих романів «Маруся Чурай» (1979), «Берестечко» (1999, перевидання 2010), прозового роману «Записки українського самашедшого» (2010) тощо
.



Пропонуємо нашим читачам твори талановитої поетеси та цікаві матеріали про її життя і творчість.








Бібліотекар знайомить з рекомендаційним списком літератури «Жінка з легенди», присвяченим Ліні Костенко, виданим ЦРБ ім. М. Некрасова.


15 березня, 2015

Поетичний подарунок до Жіночого свята

В ЦРБ ім. М. О. Некрасова завітав наш постійний читач і друг, аматор художнього слова Олег Васильович ПетраковДо свята Весни він подарував жіночому колективу бібліотеки чудову поетичну годину «Вірші про кохання».







Жінки як зачаровані уважно слухали вірші про любов в майстерному, емоційно-щемливому виконанні Олега Васильовича.




В образі ліричного героя Олег Петраков торкнувся кожного жіночого серця.






В залі лунали вдячні оплески.









Подяку від усього жіночого колективу за поетичний подарунок висловила директор ЦБС Голосіївського району Станіславчук Г. П.



12 березня, 2015

День спеціаліста


11 березня в ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбувся День спеціаліста «Сучасні форми бібліотечної роботи на допомогу працівникам соціальної служби». Гостями заходу були співробітники Центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді Голосіївської РГА. Основна мета зустрічі – пропаганда інноваційних методів бібліотечної роботи.


Завідуюча відділом інформаційно-бібліографічної роботи розповіла про новітні форми і можливості сучасної бібліотеки та розкрила тему «Інформаційне забезпечення діяльності соціальних служб та організацій».






Знайомство з бібліографічними виданнями ЦРБ
ім. М. Некрасова на допомогу соціальним працівникам.


Працівник відділу автоматизації бібліотечних процесів ознайомив присутніх з сайтом та блогами ЦБС Голосіївського району.









Презентація віртуального інформаційно-краєзнавчого проекту «Голосієво – наш дім».






Соціальні працівники зацікавились роботою бібліотеки з інвалідами: виставкаою «Вітрила надії», на якій представлено творчі роботи громадської організації «Об’єднання інвалідів «Джерело натхнення».

 


Не залишилась без уваги інформаційна зона бібліотеки та схема розташування бібліотек ЦБС Голосіївського району.









11 березня, 2015

Вітрила надії

10 березня в ЦРБ ім. М. О. Некрасова у рамках соціокультурного проекту для людей з особливими потребами "З любов'ю до життя" відбулась презентація виставки «Вітрила надії»: роботи молодих інвалідів громадської організації  «Об’єднання інвалідів «Джерело натхнення».


















Голова цієї організації Світлана Одинець представляла нашим відвідувачам творчі роботи своїх підопічних. Ознайомився з виставкою і відомий мистецтвознавець, поет, композитор Різник О. О.














Об’єднання «Джерело натхнення» гуртує фізично обмежених, але творчо талановитих людей: художників, вишивальниць, різьбярів…