29 липня, 2015

Книга-ювіляр

14 липня на абонементі ЦРБ ім. М. О. Некрасова було оформлено книжкову виставку «Кобзареві струни», присвячену 175-річчю публікації останнього прижиттєвого видання поетичної збірки «Кобзар» Т. Г. Шевченка.



Уперше «Кобзар» видано 1840 року у Санкт-Петербурзі за сприяння Євгена Гребінки. У збірку ввійшло всього вісім творів: «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка» («Нащо мені чорні брови»), «До Основ'яненка», «Іван Підкова», «Тарасова ніч» та «Думи мої, думи мої, лихо мені з вами», що була написана спеціально для цього збірника і є своєрідним епіграфом не тільки до даного видання, але і до усієї творчості Тараса Шевченка. Це була подія величезного значення не тільки в історії української літератури, а й в історії самосвідомості українського народу. Після виходу цієї збірки Тараса Шевченка почали називати Кобзарем. Популярність книжки була така велика, що назва «Кобзар» закріпилася за багатьма наступними виданнями поетичних творів Шевченка.



«Кобзар» Тараса Шевченка вважають найволелюбнішою книгою усіх часів, тому ця виставка дуже зацікавила наших читачів. Для багатьох родин «Кобзар» став реліквією, яку передавали і передають з покоління в покоління.