23 вересня, 2015

Виховання бібліотечної культури

« Велика ж бо користь людині буває від учення книжного. Книги – це ріки, що наповнюють світ, це джерела мудрості», - писав Літописець.




23 вересня у ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбувся бібліотечний урок «Інноваційні послуги сучасної бібліотеки.» На нього завітали учні 9-го класу СШ № 36.










Що може дати людині бібліотека, в яких ситуаціях допоможе, порадить, розважить… - розповіла завідуюча відділом інформаційно-бібліографічної роботи Кобилко Л. М.


14 вересня, 2015

Письменники-ювіляри року


11 вересня у читальній залі ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбувся літературний вечір
«Невтомний шукач пригод», присвячений 115-річчю від дня народження українського письменника Ю. К. Смолича, який є одним з основоположників фантастичної прози в українській літературі.







На зустріч з учнями КВРПУБ була запрошена талановита письменниця, поетеса, перекладач - Страшенко Ольга Іванівна.



Ольга Іванівна дуже цікаво розповіла учням про життя і творчість Юрія Смолича. Вона згадала часи, коли працювала у бібліотеці ім. Юрія Смолича в Корчуватому, зустрічалася з дружиною письменника і дізналася багато нового. Ольга Іванівна підкреслила творчі здобутки митця.















До вечора було підготовлено перегляд літератури «Співець величних звершень».




Бібліограф Кобилко Л. М. провела бібліографічний огляд цієї літератури.

08 вересня, 2015

Бібліотечні проекти в Українському домі


27-30 серпня 2015 року в Українському домі була проведена Київська книжкова виставка до Дня Знань
Централізована бібліотечна система Голосіївського району представила на цій виставці два проекти: Всеукраїнський проект «Вишивка етнографічна: «Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» О.П. Косачева, Киев, 1876» та «Закладинка в улюблену книжку».













Співробітники ЦРБ ім. М. О. Некрасова Тетяна Серебреннікова та Ніна Локоть, а також співробітник бібліотеки для дітей ім. В. Симоненка Інна Бутко разом з користувачами бібліотек продемонстрували найрізноманітніші форми роботи з книгою – першою ґрунтовною науковою роботою з української орнаментики Ольги Петрівни Драгоманової-Косач (Олени Пчілки). Це два вишитих аркуша книги: 8-й, вишитий Оленою Данівою (м. Надвірна, Івано-Франківська обл.) та 12-й, автор Вікторія Кривоніс (м. Тернопіль); це сучасні речі з вишивкою, створені в ZETA atelier під керівництвом Тетяни Зез (Донецьк-Київ), в тому числі такі, яким майстриня навчає на майстер-класах з вишивки, що проводяться в бібліотеках нашої системи.

















Молодші відвідувачі виставки, користувачі наших бібліотек, читали та розмальовували «Сміховинки від Олени Пчілки», а найменші – бавилися дерев’яними писанками, які за описом і схемами Ольги Косач написала Юлія Демчук (м. Новий Розділ, Львівська обл.).















Майстер-клас з техніки вишивки «занизування» провела Тетяна Серебреннікова. Журналістка Лариса Громадська презентувала статтю у всеукраїнському тижневику «Шлях перемоги» – інтерв’ю з автором і організатором проекту Тетяною Серебренніковою «Українців у світі ідентифікують за вишивкою».
















Український центр культурних досліджень Міністерства культури України зацікавилось проектом «Вишивка етнографічна…» з точки зору культурних практик та спадковості, збереження культурних традицій. Книжкова виставка – місце, де завжди зручно й доречно демонструвати бібліотечні форми роботи з книгою, популяризувати читання творчо й легко, рекламувати послуги бібліотек. 

Дякуємо організаторам – ДП «Український дім» та Державному комітету телебачення і радіомовлення України за запрошення!