26 листопада, 2015

До 180-річчя від дня народження Марка Твена


З 26 листопада на абонементі ЦРБ ім. М. О. Некрасова експонується книжкова виставка «Сміх був його зброєю», присвячена 180-річчю від дня народження Марка Твена (1835-1910), американського письменника, гумориста, сатирика, публіциста, видавця. Справжнє ім'я Марка Твена - Семюель Ленгхорн Клеменс. Найвідомішими його творами є «Пригоди Тома Соєра» та «Пригоди Гекльберрі Фінна».
Свій літературний псевдонім письменник запозичив із професійного жаргону моряків. Дослівно Mark Twain означає мінімальну глибину, за якої пароплав не ризикує сісти на мілину, – два сажні, або близько трьох з половиною метрів. Це словосполучення стало його новим ім’ям.

Огляд літератури біля виставки.
















25 листопада, 2015

Майстер-клас для бібліотекарів шкільних бібліотек м. Києва



24 листопада в Інтернет-центрі Центральної районної бібліотеки ім. М.О. Некрасова відбулися два практичних семінари для бібліотекарів шкільних бібліотек м. Києва (40 чоловік). Тема семінарів "Використання інформаційних технологій в роботі бібліотек".

Заступник директора Централізованої бібліотечної системи Голосіївського району О.І. Тюпишева розповіла присутнім про роботу бібліотечної системи.





Провідний бібліограф ЦРБ ім. М.О. Некрасова
Й.Л. Кобилко ознайомив присутніх із сучасними інформаційними технологіями, які використо-вуються в роботі бібліотек ЦБС Голосіївського району, та провів майстер-клас по створенню бібліотечних блогів.

24 листопада, 2015

До Дня пам’яті жертв Голодомору

20 листопада у «Музеї совє́тської окупа́ції Украї́ни» відбувся вечір-реквієм «Великі твої жертви, Україно!». На захід до музею ЦРБ ім. М. О. Некрасова  запросила студентів 2-го курсу Київського транспортно-економічного коледжу.



Вікторія Токальська, студентка історичного факультету Київського національного університету 
ім. Т. Г. Шевченка, провела цікаву, зворушливу екскурсію. Вона розповіла присутнім про насильницьку масову колективізацію, сталінську політику розкуркулювання, непосильні хлібозаготівельні повинності, що  фактично знищили українські села.













Потім студенти переглянули фільм «Великий злам», у якому використана архівна хроніка 30-х років про жахливу сторінку в історії України. Вікторія пояснила деякі кадри з фільму і відповіла на запитання.

 













Присутні (25 осіб) подякували екскурсовода за змістовну інформацію, ознайомились з іншими експозиціями музею.


Голова Київської міської організації Товариства «Меморіал» Роман Круцик подарував користувачам ЦРБ ім. М. О. Некрасова трьохтомник «Чекістське досье окупованої України». Це збірник документів Галузевого Державного Архіву Служби Безпеки України.








Вікторія Токальська із задоволенням погодилась співпрацювати з ЦРБ ім. М. О. Некрасова і планує завітати до бібліотеки.

20 листопада, 2015

До Дня Гідності та Свободи


19 листопада у читальній залі ЦРБ ім. М. О. Некрасова було представлено ілюстровану виставку «Допоки в грудях б’ється серце…», присвячену Дню Гідності та Свободи.


Державне свято День Гідності і Свободи відзначається щорічно 21 листопада на честь початку двох революцій — Помаранчевої революції (2004 рік) і Революції гідності (2013-2014 рр.). Це свято президент Порошенко заснував 13 листопада минулого року.




Наші постійні користувачі (учні КВРПУБ та учні
СШ № 36) знайомляться з виставкою і згадують події буремних днів Майдану.







18 листопада, 2015

Презентація книги-трансформера

17 листопада в Інтернет-центрі ЦРБ ім. М.О. Некрасова відбулась презентація
  
книги-трансформера Ігоря Олександровича Дініна «Искус жизни и любви, и …».



Головний бібліотекар з питань масової роботи та зв'язків з громадськістю Зоя Логвиненко представила присутнім автора книги-трансформера  і люб’язно запросила його розповісти про себе та свою творчість. 


Дайниченко (Дінін) І. О. за спеціальністю інженер- економіст. Вірші почав писати ще студентом. У Києві друкує свою поезію з 2007 року.


Кожну сторінку книги-трансформера можна перетворити в пірамідку, з якої зручно і приємно прочитати і вивчити невеличкий за розміром вірш. Ігор Олександрович читав свої вірші і робив деякі пояснення.









Всі з цікавістю слухали поезію і знайомилися з іншими збірниками його віршів.









Автор з радістю подарував свої книжки ЦРБ
ім. М. О. Некрасова та іншим бібліотекам ЦБС.

12 листопада, 2015

Оздоровча гімнастика в сучасному темпі життя


10 листопада в Інтернет-центрі ЦРБ ім. М.О. Некрасова у рамках соціокультурного проекту «З любов’ю до життя» та з нагоди відзначення Міжнародного дня сліпих відбулася презентація виставки «Оздоровча гімнастика в сучасному темпі життя» та майстер-клас від Сергія Швидунова.


На захід з Центру реабілітації УТОС був запрошений постійний користувач бібліотеки, член Українського товариства сліпих, професійний масажист-реабілітолог Сергій Швидунов (переселенець з м. Луганська). Він у доступній формі розповів присутнім про техніку різноманітних дихальних вправ і фізичних позицій системи йогів та їх вплив на зміцнення організму людини.











Після теоретичної частини Сергій показав на практиці деякі вправи з ранково-дихальної гімнастики, відповів на запитання, тих, хто зацікавився вправами системи йогів.






























Колектив ЦРБ ім. М. О. Некрасова та користувачі Інтернет-центру вдячні Сергію за нові знання, позитивну енергетику та корисні поради, які потрібно використовувати у щоденному насиченому темпі життя.

11 листопада, 2015

До Всесвітнього дня молоді


З 10 по 16 листопада на абонементі ЦРБ ім. М. О. Некрасова експонується книжкова виставка «Молоді письменники України», присвячена Всесвітньому дню молоді.













Бібліотекар пропонує нашим користувачам художні твори молодих авторів: Лариси Денисенко, Любка Дереша, Ганни Лук’яненко, Максима Кідрука, Анни Малігон, Марини Соколян, Артема Чеха та  інших.




 Багатьом читачам відкриваються нові імена в сучасній українській літературі.

10 листопада, 2015

До Дня української писемності та мови


9 листопада у читальній залі ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбувся вечір поезії «І зачарує серця пісенна українська мова», присвячений Дню української писемності та мови. На зустріч з учнями КВРПУБ запросили аматора художнього слова, громадського діяча, талановиту людину Олега Васильовича Петракова.


Олег Васильович щиро привітав присутніх з цим святом. Щоб показати красу і велич української мови, він запропонував учням власну добірку віршів українських поетів про рідну мову і Україну. Олег Васильович читав поезію натхненно і емоційно. Звучали вірші Л.Костенко, О.Олеся, М.Рильського, В.Симоненка, В.Сосюри, В.Стуса, П.Тичини…


Учні ознайомилися з книжковою виставкою «Дзеркало своєрідності народу». Олег Васильович висловив їм свою думку про українську мову і побажання вчити рідну мову і  поезію. 


І тобі рости й не в'януть зроду,
Квітувать в поемах і віршах, 
Бо в тобі - великого народу
Ніжна і замріяна душа.
      (В.Симоненко "Моя мова")

06 листопада, 2015

Засідання кінолекторію


5 листопада у читальній залі ЦРБ ім. М . О. Некрасова відбулось засідання кінолекторію, на якому ведучий Андрій Дмитрук презентував допрем’єрний показ свого документального фільму «Легенда Китай-гори». 
На захід були запрошені студенти НУБіП (Національний університет біоресурсів і природокористування).












Завідуюча відділом обслуговування Борисенко Г. М. представила гостям давнього друга бібліотеки, відомого українського письменника-фантаста, тележурналіста та головного редактора журналу «Искатель. Украина» Андрія Дмитрука.




Дискусія після перегляду фільму.


03 листопада, 2015

Європейський рік розвитку в Україні


В рамках заходів до Європейського року розвитку в Україні з 2 по 9 листопада на абонементі ЦРБ ім. М. О. Некрасова експонується книжкова виставка «Знайомтесь: європейська література». Нашим читачам пропонуємо твори європейської класичної літератури й твори сучасних європейських письменників (Ю. Несбьо, М. Вітковського,
Л. Форбс, Ф. Бегбеде, Ф. Бурден та інших.)








Бібліотекар проводить огляд літератури для наших користувачів.





Твори європейської літератури об’єднують читачів різної вікової категорії.



Запрошуємо всіх поціновувачів  європейської літератури познайомитись з цими творами
 в нашій бібліотеці.


Семінар для шкільних бібліотекарів міста

30 жовтня 2015 року у Публічній бібліотеці імені Лесі Українки для дорослих міста Києва відбувся семінар для шкільних бібліотекарів міста з проблеми розвитку краєзнавчої роботи як складової національно-патріотичного виховання дітей та молоді.
У роботі семінару прийняли участь фахівці ЦРБ ім. М.О. Некрасова. 


Завідувачка відділу довідково-бібліографічної та інформаційної роботи ЦБС Голосіївського району Л.М. Кобилко поділилася досвідом реалізації краєзнавчого проекту «Голосіїво - наш дім», презентувала бібліографічні видання, краєзнавчо-інформаційні блоки на сайті ЦБС та блогах бібліотек району.