29 лютого, 2016

Інтернет - це просто


Заключне заняття циклу чергових курсів для пенсіонерів - "Інтернет - це просто".



Тяжко..., але так цікаво.


А коли ми знову зберемося?

День інформації

25 лютого у ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбувся День інформації «Вишиванка в житті українців». В читальній залі було розгорнуто яскраву книжково-ілюстративну виставку
під такою ж назвою.


Вишиванка – це духовний символ українського народу, рідного краю, батьківської оселі, тепла материнських рук.



Вступною бесідою «Про що розповідає вишиванка» відкрила захід завідуюча інформаційно-бібліографічним відділом Кобилко Л. М. Вона представила учням КВРПУБ виставку і запросила до подорожі у "Світ української вишиванки".




















Подорож з учасниками заходу провела провідний бібліограф Тетяна Серебреннікова.




Літературний «місток» між виставками "Вишиванка в житті українців" і "Стежками "далекої" царівни"(До 145-річчя від дня народження Лесі Українки).  Значення вишиванки в родині Косачів.
















Відбулась презентація книжки "Старовинні українські узори для вишивання хрестом. Магія візерунка".

Вважалося, що вишиті рушники чи сорочки-вишиванки охороняють свого власника та його оселю від лихої долі. Це видання допоможе повернутися до першоджерел.



Вишиванки різних регіонів України.
 Дитяча сорочка «льоля».









Вишита «пісна» сорочка, якій більше ста років.



Вишивка в сучасному одязі.




Вишиванки наших співробітників.














Протягом дня виставка "Вишиванка в житті українців" приваблювала читачів різного віку.




















Презентація рекомендаційного списку літератури «Про що розповідає вишиванка».














Художня частина Дня інформації.
 
"Українські вишиванки, наче райдуги світанки":
вірші про вишиванку.


"Вишиванка".

Одягнімо, українці, вишиванки

Одягнімо, друже, вишиванки —
Наш чарівний український стрій.
Не для когось, не для забаганки,
А для себе, вірний друже мій.

Одягнімо вишиванки, друже,
Як одвічний предків талісман.
Хай не буде серед нас байдужих
І один в нас буде отаман.

                                                                                        Одягнімо в свята і неділі,
                                                                                        В будень, за потреби, одягнім
                                                                                        І відчуєм — вороги безсилі
                                                                                        Зруйнувати український дім.

                                                                                        Одягнімо вишиванки, друже,
                                                                                        Хай побачить українців світ —
                                                                                        Молодих, відважних, дужих,
                                                                                        У єднанні на багато літ.

                                                                                                                        Василь Дерій

24 лютого, 2016

Інформаційні хвилинки

24 лютого. Наші будні. Прийшов в бібліотеку, пізнай щось новеньке.


Презентація бібліографічного нариса  «Життя у пошуках правди»: до 185-річчя від дня народження художника-передвижника Миколи Ге.
















Абонемент. Дитячий куточок.
Малечі про цікаві речі.













Київський календар.
Видатні кияни, народжені 24 лютого.




Цікавинки та загадки про бібліотеку.



23 лютого, 2016

До Дня Героїв Небесної Сотні

19 лютого у читальній залі ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбувся історичний екскурс «Свободу не спинити». На зустріч з учнями КВРПУБ були запрошені почесні гості - батько Героя Небесної Сотні, кіборга Олексія Дурмасенка, художник, громадський діяч Гліб Гржибовський та художник-аматор, голова студії-галереї творчості інвалідів «Ми духом не зламні», учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС Жорж Шанаєв.





Гліб Гржибовський розповів учням про свого сина. Життєрадісний, талановитий і дієвий Олексій мав великі плани на майбутнє... З перших днів він був на Майдані. Олексій став мужнім, відповідальним не тільки за себе й свою родину, а за побратимів і свою країну. Він пішов добровольцем в АТО, став кіборгом, разом зі своїм побратимом встановлював прапор України на другому поверсі розгромленого Донецького аеропорту. Життя Олексія обірвалося в 25 років.
















Учні уважно розглядали нагороду Героя і його бойові світлини.









Нагрудний знак «Герой киянин» був розроблений Глібом Гржибовським. Ним будуть нагороджуватись кияни, які загинули, захищаючи незалежність та сувернітет України на Майдані та в зоні бойових дій на Донбасі.




Учасник подій революції Гідності, представник старшого покоління, Жорж Шанаєв поділився своїми враженнями про роки, що минули з подій Майдану. Він закликав вшановувати Героїв Небесної Сотні не лише в ці дні. Справедливою даниною світлої пам’яті полеглих патріотів має бути наша щоденна копітка праця в ім’я успішної України.










До Дня вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні у бібліотеці було оформлено книжково-ілюстративну виставку «Справжні люди нашого часу».









Герої не вмирають!
Вони живуть у пам’яті народу!

"Інформаційне забезпечення діяльності дитячого творчого об'єднання"


18 лютого в Інтернет-центрі ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбувся районний семінар-практикум керівників гуртків загальноосвітніх навчальних закладів «Інформаційне забезпечення діяльності дитячого творчого об’єднання», який зібрав більше 20 вчителів-керівників гуртків шкіл Голосіївського району.





Методист районного науково-методичного центру управління освіти Олена Скорик у своїй презентації повідомила, що в районі діє 332 гуртка, з яких 33 гуртка гуманітарного напрямку, 6 дослідницьких, 8 соціально-реабілітаціних та ін.


 

Провідний бібліограф відділу масової роботи та зв’язків з громадськістю Тетяна Серебреннікова наголосила на інформаційному та соціально-культурному ресурсі бібліотек на допомогу вчителю-гуртківцю, розповідаючи про форми роботи бібліотек системи. Вчителі заповнили анкету-запит до бібліотек. За результатами анкетування, практично в рівній мірі вчителям потрібно довідково-інформаційна підтримка бібліотек, допомога в організації семінарів та виставок учнів та зацікавленість краєзнавчим проектом «Голосієво – наш дім». Половина від загальної кількості вчителів зацікавились бібліотуризмом – екскурсіями бібліотеками району та музеями міста в рамках бібліотечних проектів. Більше половини присутніх висловили бажання відвідувати бібліотечні курси зі створення блогів. І така сама кількість зацікавлена приходити з гуртківцями до бібліотеки на зустрічі з цікавими людьми.

Провідний бібліограф відділу автоматизації Йосип Кобилко розповів про інформаційне наповнення сайту і блогів бібліотек системи, запропонувавши вчителям курс навчання роботи з блогами для висвітлення діяльності свого гуртка.



Тож можна констатувати, що бібліотека зі своїм інформаційним та соціокультурним ресурсом завжди потрібна освітянам і допомагає вирішувати ряд організаційних та методичних питань позаурочної діяльності учнів.

22 лютого, 2016

Лесине свято

       З   15    по    19    лютого у    ЦРБ  ім. М.О. Некрасова відбувся цикл заходів, присвячених 145-річчю від дня народження Лариси Петрівни Косач-Квітки (Лесі Українки) "Лесине свято". В Інтернет-центі бібліотеки розгорнута цікава книжкова виставка "Леся Українка - дітям", яка висвітлює дитинство Лесі, твори Лесі для дітей та діяльність Літературно-меморіальних музеїв Лесі Українки. Центральною книгою виставки обрано  "Леся Українка - дітям", видавництва "Апріорі", 2015 року.


15 лютого в рамках проекту «Вишивка етнографічна: «Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» О.П. Косачева, Киев, 1876» пройшов майстер-клас із техніки вишивки "настилування", якою в тому числі майстерно володіла Леся Українка.Загальновідомо, що домашнє виховання дітей родини Косачів включало також навчання рукоділлю.












16 лютого в бібліотеці говорили про таланти Лесі Українки, а саме: художні та музичні здібності, хист до вивчення мов, праця в царині етнографії та інше. Як відомо, Леся Українка була режисером всіх дитячих вистав у домі Косачів. Про це йдеться у новій книзі, автором якої є Олена Пчілка, це "Український дитячий театр" видавництва "Веселка", 2015 року. Книга містить дванадцять п'єс , вісім з яких публікуються вперше. До текстів додано: записи мелодій п'єс , коментарі, словник малозрозумілих слів, численні ілюстрації.












17 лютого упродовж дня користувачам пропонували переглянути блоги ЦБС, зокрема про співпрацю з музеями Лесі Українки в Києві, Луцьку та Колодяжному: http://clsgpartners.blogspot.com/ .


18 та 19 лютого читали поезію Лесі та переглядали фільми про батьків Лесі Українки виробництва Волинської державної телерадіокомпанії: