29 квітня, 2016

До 30-річчя Чорнобильської трагедії


25 квітня ЦРБ ім. М. О. Некрасова разом
 з Київським транспортно-економічним коледжем організували та провели
  
вечір-зустріч «Чорнобиль! Його забуть не дозволя майбутнє»
з учасником ліквідації наслідків Чорнобильської аварії, громадським діячем, художником-графіком Жоржем Шанаєвим.




В актовому залі коледжу завідуюча відділу обслуговування ЦРБ ім. М.О. Некрасова
Борисенко Г. М. представила учасникам заходу виставку графічних робіт Жоржа Шанаєва «Чорнобиль-86», з якої також можна дізнатися про життєвий шлях автора.







Головний бібліотекар ЦРБ ім. М. О. Некрасова Логвиненко З. А. представила студентам поважного гостя. Вона також вручила йому грамоту за багаторічну співпрацю з ЦБС Голосіївського району, за організацію численних художніх виставок робіт інвалідів, яких об’єднує галерея творчості «Ми духом не зламні».















Жорж Іванович (за професією водолаз) розповів присутнім про свій винахід: підводне склеювання труб, яке він використовував під час ліквідації аварії на АЕС. Він закликав молодь пам’ятати цю трагедію і не допустити її повторення. Також проспівав декілька авторських пісень на чорнобильську тему.





Заступник директора з навчальної роботи
 
Макієвський О. І. та викладач охорони праці і БЖД Василенко В. О. дуже вдячні Жоржу Івановичу і бібліотеці за організовану зустріч.






Студенти до цієї дати підготували концерт, який дуже сподобався Жоржу Івановичу і всім глядачам.


28 квітня, 2016

Вивчаємо англійську для кар'єри та спілкування

24 квітня в Інтернет-центрі ЦРБ ім. М.О. Некрасова відбулось чергове заняття з вивчення англійської мови для молоді, учасників другої групи за Програмою "Ділова англійська онлайн для молоді - вимушених переселенців зі сходу України". Програма реалізується в Київській, Луганській, Дніпропетровській, Одеській та Миколаївській областях за фінансової підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Координацію Програми у місті Києві на регіональному рівні здійснює ЛОМГО «АМІ-Схід» за всебічної підтримки: управління молоді та спорту ЛОДА, КУ «Луганський обласний Центр соціокультурної адаптації молоді з обмеженими фізичними можливостями» Луганського Національного університету імені Тараса Шевченка та Рада громадських організацій людей з інвалідністю та їх родин – вимушених переселенців зі Сходу України. На Всеукраїнському – Національна Асамблея інвалідів України, яка також надає методичну та інформаційну підтримку.












Для вільного володіння будь-якою мовою, на думку викладача Марії Сяби, є обговорення різноманітних тем у групах та спілкування face-to-face.





















Аспірантка, перекладач за фахом, випускниця Східноукраїнського Національного університету ім. В. Даля Марія Сяба завжди приходить на допомогу і надає індивідуальні когсультації.















Проведення занять у бібліотеках ЦБС Голосіївського району відбувається у рамках соціокультурного проекту для людей з особливими потребами та ВПО "З любов'ю до життя" ЦРБ ім. М.О. Некрасова (керівник - Локоть Н.Я.) та співпраці з Радою громадських організацій людей з інвалідністю та їх родин – вимушених переселенців зі Сходу України (голова - Баранцова Т. В.)

27 квітня, 2016

Ніч в бібліотеці


До Всесвітнього дня книги і авторського права у рамках VI Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» з 23 на 24 квітня кілька бібліотек Києва відкрили свої двері та запросили киян провести «Ніч в бібліотеці». В Центральній районній бібліотеці ім. М.О. Некрасова цього вечора та ночі наші користувачі стали учасниками презентації нових книг, літературних перфомансів, інтелектуального відео лекторію, поетично-музичного марафону, бібліоквестів та багато іншого.


Цікаво та користно було під час літературно-вишивального спілкування. Співробітник бібліотеки та співавтор Т. Серебреннікова презентувала книгу «Старовинні українські узори для вишивання хрестом. Магія візерунка» видавництва «КСД». Виставку-показ вишитого одягу та майстер-клас провели майстрині Т. Зез та О. Лушина.

Надзвичайно людно було на майстер-класі з виготовлення паперової закладинки в техніці орігамі, на яктй запросила працівник бібліотеки А. Чух.


Бібліоквести для підлітків та дорослих на тему «Історично-літературні загадки від давнини до сьогодення» організували краєзнавець, поет, композитор, автор-виконавець пісень, музикознавець, соціокультуролог, член Національної всеукраїнської музичної спілки, кандидат мистецтвознавства О. Різник та завідуюча відділом Л. Кобилко. Епілогом поведення квестів стала пропозиція "від народу" - створення у бібліотеці клубу з краєзнавства.


Поетично-музичний марафон «Струни душі», учасниками якого стали відомі київські барди, композитори та поети, користувачі бібліотеки, у тому числі й переселенці та люди з особливими потребами, викликав у присутніх почуття єдності та співзвучності душ. Довго співали, читали вірші, говорили про майбутні зустрічі. 


Впродовж бібліоночі демонструвались авторські документальні фільми письменника, кінорежисера, телеведучого, редактора журналу «Искатель в Украине» А. Дмитрука. Відбувався перегляд відеопрезентацій бібліотечного проекту "Голосіїв - наш дім" та «Місто, оспіване митцями» і відеоролики творчості Н. Савіної та О. Різника. Присутні також ознайомились з бібліодайджестом «Голосієво у творах письменників».

За висновками анкетування, що провели бібліотекарі переважна більшість учасників відповіла: "бібліотека цікава тому, що в ній є книги та Інтернет, кінолекторії, майстер-класи з рукоділля, бібліотуризм та ін." 

На наш погляд, такі заходи в бібліотеках об’єднують громаду за допомогою мистецтва, книги та спілкування, адже сучасні бібліотеки давно вже не просто зали для читання, а самостійні культурні центри, де можна як читати книги, так і доторкнутися до інших видів прекрасного: рукоділля, музики, фільмів, картин, творчості аматорів та професіоналів.

20 квітня, 2016

Презентація фотовиставки «Мистецтво безжурне»


19 квітня у читальній залі
 ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбулось відкриття фотовиставки
  
«Мистецтво безжурне». Фотохудожник Олександр Смолін разом зі своєю
 моделлю - актрисою
Юлією Сак представили фотоекспозицію учасникам заходу.










Перегляд слайд-фільму фото колажів Олександра Смоліна.




Олександр Смолін народився в Києві, за освітою інженер-системотехнік. Світлинами захоплювався з дитинства. З початку 80-х фотографія стала головною формою його творчого самовираження (разом з поезією, афоризмами, оповіданнями). З акторкою Юлією Сак автора пов’язує не лише плодотворне співробітництво, а й щира дружба.



Поетична пауза: фотохудожник і актриса читають власні вірші
.









Уривки з вистави «Шекспір, Гете».




Присутні  ознайомилися з фотовиставкою.













До Дня пам’яток історії та культури



З 18 квітня на абонементі ЦРБ ім. М. О. Некрасова експонується книжково-ілюстративна виставка «Духовні святині Києва».

З давніх-давен Київ славиться своїми монастирями та соборами. За сотні й тисячі кілометрів з усіх куточків світу йдуть віруючі на поклін його святиням.
Наша виставка висвітлює історію Києво-Печерської Лаври, Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря, Видубицького Свято-Михайлівського монастиря, Андріївської церкви, Софійського і Володимирського соборів та інших святинь Києва.





На виставці представлені бібліографічні покажчики: «Путівник по храмах Києва», «І монастир той подібний небу» (Києво-Печерський монастр), «Духовні символи Голосіївського району», видані ЦРБ
 ім. М. О. Некрасова.


                 
Огляд літератури біля виставки.









19 квітня, 2016

"Ділова англійська онлайн для молоді - вимушених переселенців зі сходу України"


17 квітня в Інтернет-центрі ЦРБ ім. М.О. Некрасова відбулось чергове заняття з вивчення англійської мови для молоді, учасників Програми "Ділова англійська онлайн для молоді - вимушених переселенців зі сходу України".











Викладач Марія Сяба завжди знаходить цікаві теми для спілкування. Сьогодні такою темою стало слово "Успіх". Говорили про те, як досягти успіху у житті, роботі, особистих відносинах.



18 квітня, 2016

Зустріч з Олександром Мироновим


14 квітня у читальній залі ЦРБ ім. М. О. Некрасова на прохання викладачів КВРПУБ відбулася ще одна зустріч учнів з автором та виконавцем власних пісень
 Олександром Мироновим.










Шанувальники бардівської пісні.





Усі присутні з піднесеним настроєм ознайомилися з виставкою «Слово про Ігорів похід» і зфотографувалися на згадку.


13 квітня, 2016

Дізнатись більше про бібліотеку

13 квітня традиційно в читальній залі ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбулось заняття з бібліографічної культури. Тема його - "Довідковий апарат бібліотеки з питань краєзнавства". Учні КВРПУБ дізнались  "секрети" пошуку літератури про історію та цікавинки рідного Голосієва. За допомогою краєзнавчої картотеки присутні намагались знайти відповіді на питання вікторини "Що ти знаєш про рідний район?"













До Всесвітнього дня авіації і космонавтики

12 квітня до Всесвітнього дня авіації і космонавтики у ЦРБ ім. М. О. Некрасова
 для учнів навчальних закладів відбулась презентація документального фільму
 Андрія Дмитрука «Юрій Гагарін: попередження долі».
















До цього свята у читальній залі було оформлено книжкову виставку
  
«Шлях у міжзоряний простір», з якою ознайомилися наші відвідувачі.











11 квітня, 2016

Весняна толока

Колектив ЦРБ ім. М. О. Некрасова долучився до "весняного" прибирання бібліотеки та прилеглої території.

Очищуємо фасад бібліотеки та упорядковуємо прилеглу територію



























  


 Очистимо Землю від бруду і скверни,        
Посіємо скрізь доброти й квітів зерна!
     Хай буде планета красива й зелена 
 Для щастя, добра і для тебе й для мене!