30 червня, 2016

До 20-ї річниці Дня Конституції України



З 22 по 29 червня до 20-ї річниці Дня Конституції України у читальній залі нашої бібліотеки експонувалась ілюстративно-книжкова виставка «Європейські правові цінності в Конституції України».




Огляд літератури біля виставки.
















Вивчаємо англійську в бібліотеках та музеях Голосіїва



26 червня відбулись заняття fest to fest з вивчення ділової англійської мови для молоді, учасників другої групи за Програмою "Ділова англійська онлайн для молоді - вимушених переселенців зі сходу України".
Програма реалізується в Київській, Луганській, Дніпропетровській, Одеській та Миколаївській областях за фінансової підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Координацію Програми у місті Києві на регіональному рівні здійснює ЛОМГО «АМІ-Схід» за всебічної підтримки: управління молоді та спорту ЛОДА, КУ «Луганський обласний Центр соціокультурної адаптації молоді з обмеженими фізичними можливостями» Луганського Національного університету імені Тараса Шевченка та Рада громадських організацій людей з інвалідністю та їх родин – вимушених переселенців зі Сходу України. На Всеукраїнському – Національна Асамблея інвалідів України, яка також надає методичну та інформаційну підтримку.

Останнє заняття ми вирішили провести не в бібліотеці, а в музеї. Для дівчат та хлопців – учасників Програми це був сюрприз!
Не випадково місцем проведення занять ми вибрали саме Меморіальний музей Максима Рильського (http://rulskiy.kiev.ua/index.php/diialnist-muzeiu).


Бібліотека давно і тісно співпрацює з цим музеєм. Це надзвичайно домашній та затишний куточок! Він розташований у мальовничому місці Києва – Голосіївському парку над озером. Нещодавно музей відзначив свій 50 річний ювілей (http://clsgpartners.blogspot.com/2016/06/50.html).


І попрацювали, і послухали класичну музику у виконанні Артема - учасника Програми, і багато чого цікавого дізналися під час екскурсії з життя відомого українського поета! Особливо корисною була інформація про діяльність М. Рильського як перекладача та лінгвіста.











Проведення занять у бібліотеках ЦБС Голосіївського району відбувається у рамках соціокультурного проекту для людей з особливими потребами та ВПО "З любов'ю до життя" ЦРБ ім. М.О. Некрасова (керівник - Локоть Н.Я.) та у співпраці з Радою громадських організацій людей з інвалідністю та їх родин – вимушених переселенців зі Сходу України (голова - Баранцова Т. В.). 

23 червня, 2016

До Дня скорботи


22 червня до Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні на абонементі нашої бібліотеки було оформлено книжково-ілюстративну виставку «Червень, який перевернув усе життя».





Бібліотекар провела огляд літератури біля виставки.




В цей день відбулась презентація книги «Всенародний пам’ятник Матері-Вдові». Хто вона, Мати-Вдова Другої світової війни в Україні? Яка її доля? Як виникла ідея та яка історія творення всенародного пам’ятника Матері-Вдові, що постав у столичному парку Перемоги 2012 року? У книзі використані листи, документи, статті, поезії, оповідання, фото.




Особливо молодь повинна знати і пам’ятати
 велич подвигу Української Матері!



17 червня, 2016

Святкуємо ювілей "Героя нашого часу"

15 червня ЦРБ ім. М. О. Некрасова організувала і провела вечір-пошани
великого друга нашої бібліотеки Шанаєва Жоржа Івановича.
В цей день йому виповнилося 80 років.

Жорж Іванович - відома людина Голосієва і нашого міста. За фахом він – водолаз, пенсіонер «За особливі заслуги перед Україною», лауреат Державної премії СРСР в галузі науки і техніки, «Винахідник СРСР», учасник ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС – виконував відповідальні роботи в 1986 році при споруджені «Саркофагу» над зруйнованим четвертим блоком ЧАЕС, за що нагороджений орденами за відвагу та мужність.

В 2000 році Жорж Іванович створив і очолює першу в Україні студію-галерею творчості інвалідів «Ми духом не зламні», колективу якого у 2009 році присвоєно високе звання «Народний аматорський колектив». Свій унікальний лаконічний стиль графіки художник-аматор Ж. Шанаєв називає «Стиль петрогліфів». На рахунку художника більше 100 персональних виставок. Він лауреат і дипломант Всеукраїнських і міжнародних виставок, мистецьких конкурсів. Жорж Іванович є ініціатор видання «Нартіада», ілюстратор багатьох книг…


Про життєвий та творчий шлях можна дізнатися з виставки-присвяти «Герой нашого часу».



Відкрила свято директор ЦБС Голосіївського району Станіславчук Галина Петрівна. Вона привітала ювіляра і вручила йому грамоти від Управління культури, туризму та охорони культурної спадщини та від ЦБС Голосіївського району за багаторічну співпрацю.



Привітати ювіляра прийшло багато гостей.



З концертною програмою виступив ансамбль "Зоряниця" під керівництвом Дехтяренко К. М.


15 червня, 2016

Ділова англійська онлайн для молоді - вимушених переселенців зі сходу України

В Інтернет-центрі ЦРБ ім. М.О. Некрасова продовжуються заняття з вивчення англійської мови для молоді, учасників другої групи за Програмою "Ділова англійська онлайн для молоді - вимушених переселенців зі сходу України".
2 червня вивчали, як складати резюме, робити презентації своєї діяльності, щоб зацікавити роботодавця та правильно підготуватись до співбесіди.














Аспірантка, перекладач за фахом, випускниця Східноукраїнського Національного університету ім. В. Даля Марія Сяба завжди приходить на допомогу і надає індивідуальні консультації.

В бібліотеці користувачі-переселенці отримують інформаційну та технічну підтримку, бібліотекарі залучають їх і до проведення творчих заходів.















Проведення занять у бібліотеках ЦБС Голосіївського району відбувається у рамках соціокультурного проекту для людей з особливими потребами та ВПО "З любов'ю до життя" ЦРБ ім. М.О. Некрасова (керівник - Локоть Н.Я.) та у співпраці з Радою громадських організацій людей з інвалідністю та їх родин – вимушених переселенців зі Сходу України (голова - Баранцова Т. В.).

14 червня, 2016

2016 - рік Івана Франка

З 10 червня на абонементі ЦРБ ім. М. О. Некрасова експонується книжкова виставка «Іван Франко – світоч національного відродження України», присвячена 160-річчю від дня народження українського письменника, поета, публіциста, громадського діяча, перекладача Івана Франка.

Іван Франко - діяч, який уособлює цілу епоху української культури, один з найвидатніших письменників слов'янських народів.


В 2016 році повісті «Борислав сміється» виповнюється 135 років з моменту видання. У 1881 вона друкувалась від номера до номера у журналі «Світ», але так і не була закінчена. Це пов’язують не лише із закриттям журналу.

Іван Франко - перший письменник у світовій літературі, який змалював організовані виступи робітничого класу проти капіталістів. Борислав став синонімом раю для одних і пекла для інших.


Пропонуємо нашим читачам літературу з представленої виставки.



Інформаційний куточок. "Євро-2016"


Чемпіонат Європи з футболу, або скорочено Євро-2016. Цей чемпіонат — перший, у якому кількість команд у фінальному турнірі розширили до 24. Проходить з 10 червня до 10 липня 2016 року. Чемпіонат приймає Франція.





На час проведення 15-го чемпіонату Європи з футболу, у читальній залі оформлено інформаційний куточок вболівальника - наша "міні фан-зона".







Тема футболу викликає неабиякий інтерес у наших читачів.






Вшановуємо пам'ять відомого голосіївця



У ЦРБ ім. М. О. Некрасова до вшанування пам’яті відомого голосіївця Георгія Олександровича Кіреєва було оформлено виставку «Людина дивовижної долі». Георгій Олександрович - надзвичайна людина, ветеран Великої Вітчизняної війни, поет, громадській діяч. Багато років він співпрацював з нашою бібліотекою. 5 червня 2016 – сумна дата для всіх, хто його знав. Він пішов з життя, але залишив нащадкам великий творчий спадок і героїчне минуле.








Про цю людину можна розповідати дуже багато. Корінний киянин, він любив рідне місто і свій Голосіївський район, тому їм присвятив чудові вірші. Георгій Олександрович автор 14 поетичних збірок. Його називають «київським Шекспіром» за чарівні сонети. На його вірші створені пісні видатними композиторами. Він лауреат Міжнародної премії ім. С.С. Гулака-Артемовського та Всеукраїнського конкурсу "Створимо сучасну українську патріотичну пісню."

Георгій Олександрович пройшов тяжкий шлях Другої світової війни, 1418 днів – як потім він зауважив. Розмінував 10 000 мін та снарядів. Був тричі пораненим. Його прошило вісім фашистських куль, а в Сталінграді його визнали убитим і надіслали батькам "похоронку". Після Сталінграду Георгій Олександрович визволяв Смоленськ, Білорусію, Литву…















Вічна пам’ять Герою!!!

07 червня, 2016

Засідання інтелектуального лекторію

2 червня у ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбулось чергове засідання інтелектуального лекторію
 на тему
«Козацькі традиції».



Термін «традиція» (походить від лат. traditio – переведення, переказ) означає спосіб передачі етнічного досвіду від одного покоління до іншого у вигляді звичаїв, порядків, правил поведінки, соціально-політичної та культурної діяльності.


Учасники лекторію розглянули такі типи традицій козацтва: політичні, соціально-економічні, культурні, виховні, військові.

02 червня, 2016

До Міжнародного дня захисту дітей

1 червня до Міжнародного дня захисту дітей на абонементі нашої бібліотеки для молодших користувачів проводився майстер-клас "Планета орігамі".  


Протягом дня діти разом з бібліотекарем складали з паперу котика і собачку. Було цікаво й весело всім.












Моделі для нашого заходу  використані з чудової книги "Азбука оригамі". Пропонуємо читачам ознайомитися з нею й поринути у дивовижний світ цього мистецтва.


01 червня, 2016

До всесвітнього дня боротьби з тютюнопалінням

Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням – встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я, відзначається 31 травня кожного року. В цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції.





30 травня у читальній залі бібліотеки відбулась бесіда-акція з молоддю - «Життя без паління».














Нашим юним користувачам було запропоновано переглянути фільм «Запобігання шкідливих звичок».



Зустріч з києвознавцем Михайлом Кальницьким

27 травня ЦРБ ім. М. О. Некрасова для студентів Київського транспортно-економічного коледжу організувала зустріч з відомим києвознавцем Кальницьким М. Б. Історико-літературний вечір «Київ у житті та творчості українських і зарубіжних письменників», в якому прийняв участь наш гість, відбувся в кабінеті філософії коледжу.




Головний бібліотекар ЦРБ
ім. М. О. Некрасова Логвиненко З. А. представила студентам історика, києвознавця, літератора, журналіста - Михайла Борисовича Кальницького та презентувала його книгу «Гимназии и гимназисты» (книга ІІI серії «Киевские истории» вид. «ВАРТО»).















Києвознавець ознайомив слухачів зі своїми історичними дослідженнями. Здійснив екскурсію сторінками книги по навчальних закладах, за партами яких сиділи Булгаков і Паустовський, Ахматова і Вертинський, Рильський та Полонська-Василенко... Він розповів, яким чином Київ вплинув на творчість таких письменників, як М. Старицький, І. Нечуй-Левицький, М. Бажан,
П. Тичина, М. Гоголь, В. Некрасов та інших.
Студенти отримали багато цікавої інформації і відкрили для себе новий літературний Київ.

Фото на згадку з викладачами Київського транспортно-економічного коледжу.