29 листопада, 2016

Інформаційні хвилинки. Листопад

«Душевні ліки»: читання в житті людини – Бібліографічний урок.














Бібліонавігатор листопада. Презентація бібліографічного покажчика «Славетна актриса – гордість України»: до 140-річчя від дня народження Марії Крушельницької (1876 – 1935 рр.) – української акторки, письменниці та громадської діячкі.





















Прем’єра книги.



















«Жорстоке небо» — технотрилер українського письменника й мандрівника Максима Кідрука. За словами автора цей роман «класичний технотрилер без домішок наукової фантастики чи містики; це драматична історія про розслідування авіакатастрофи українського літака у Франції, частково заснована на реальних подіях»

28 листопада, 2016

До 90-річчя від дня народження Олеся Бердника

З 25 листопада на абонементі ЦРБ ім. М. О. Некрасова експонується виставка-персоналія
 «Все життя шукати істину», яка присвячена 90-річчю від дня народження Олександра (Олеся) Павловича Бердника – українського письменника-фантаста, філософа, одного із засновників Української Гельсінської Групи, провідника українського гуманістичного об'єднання
 «Українська Духовна Республіка».




25 листопада, 2016

До Дня пам’яті жертв Голодомору


25 листопада у «Музеї совє́тської окупа́ції Украї́ни» відбувся вечір-реквієм «Невиплакані сльози України». На захід до музею ЦРБ
ім. М. О. Некрасова запросила учнів 1-го курсу Київського регіонального вищого професійного училища будівництва.


Голодомор 1932-1933 рр. в Україні був не випадковим явищем природного чи соціального походження, а наслідком цілеспрямовано застосованого більшовицькою владою терору голодом, тобто геноцидом.

Саме подіям цього періоду в Україні була присвячена екскурсія, яку провів студент 1-го курсу магістратури історичного факультету Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка
Рілов Роман.














Роман запропонував присутнім переглянути історично-документальний фільм «Жнива розпачу», створений у 1984 Святославом Новицьким і Юрієм Луговим за сприяння Комітету дослідження українського голодомору в Торонто.





22 листопада, 2016

Бібліотечний урок

22 листопада у ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбувся черговий урок бібліотечної грамотності
для учнів КРВПУБ.

Бібліотека - це міст, перекинутий в інші культури.

Перед сучасною бібліотекою стоїть найважливіше завдання - навчити молодого громадянина
 ХХІ століття орієнтуватися в масивах інформації, максимально використовувати її, підготувати молодь до життя і діяльності в умовах інформаційного суспільства.
Мета сьогоднішнього бібліотечного уроку – навик роботи з довідковою та інформаційно-енциклопедичною літературою, та самостійної роботи з цими виданнями.








21 листопада, 2016

До Дня Гідності та Свободи


День Гідності та Свободи — свято в Україні, що відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року). 


21листопада у ЦРБ ім. М. О. Некрасова протягом дня відбулась презентація
  
слайд-фільму «Небесна сотня. Пам’яті героїв» для наших користувачів. 



Вони, як і ми, хотіли жити..
Вони померли за наше майбутнє.
Наш обов'язок - пам'ятати їх..






















17 листопада, 2016

Засідання інтелектуального лекторію



16 листопада у ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбулось чергове засідання інтелектуального лекторію, на якому присутні розглянули тему
 «Культурна глобалізація світу».


Учасники лекторію провели аналіз культурної глобалізації, її сутності, напрямків, впливу на всі сфери життєдіяльності суспільства.


15 листопада, 2016

Свято української поезії


14 листопада у читальній залі бібліотеки відбулась поетична година для учнів КВРПУБ. Її провів аматор поетичного слова, найкращий друг ЦБС Голосіївського району, людина творча і активна –
Петраков Олег Васильович.





Олег Васильович з наснагою декламував вірші відомих українських поетів: В.Стуса, В.Симоненка, Л.Костенко, І.Драча, М.Вінграновського та інших. Молоді люди були вражені не тільки красою і силою поезії, а людиною, яка незважаючи на роки, має гаряче добре серце і бажання дарувати позитивні емоції. Не обійшлося і без виховних моментів. Олег Васильович згадував свої молоді роки і наставляв хлопців на хороші вчинки.

Фото на згадку.


До Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом

14 листопада на абонементі ЦРБ ім. М. О. Некрасова було представлено перегляд літератури «Діабет: проблема всіх віків і всіх країн».


14 листопада - це день, який служить нагадуванням всьому прогресивному людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає. Вперше Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом був проведений IDF (Міжнародною діабетичною федерацією) і ВООЗ (Всесвітньою організацією охорони здоров'я) 14 листопада 1991 року для координації боротьби з цукровим діабетом у всьому світі. Завдячуючи діяльності IDF Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом охоплює мільйони людей по всьому світу і об'єднує діабетичні громади 145 країн з благородною метою підвищення обізнаності про цукровий діабет та його ускладнення. Ця дата обрана в знак визнання заслуг одного із відкривачів інсуліну Фредеріка Бантинга, який народився 14 листопада 1891року.



11 листопада, 2016

До Всесвітнього дня молоді

10 листопада на абонементі ЦРБ ім. М. О. Некрасова до Всесвітнього дня молоді у рамках Програми підтримки сімей та молоді було оформлено виставку-прем'єру
"Знайомтесь: молоді і талановиті".



"Молодість з її благородним ентузіазмом,

 з її невиразним прагненням до чесного, справедливого -
 є одна з найбільших сил прогресу." 

Микола Шелгунов


08 листопада, 2016

Презентація рекомендаційного списку літератури

9 листопада 2016 року відзначається 40-річчя заснування Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод (Української гельсінської групи). Це була перша легальна правозахисна організація в Українській РСР, яка відіграла одну з ключових ролей у національно-визвольній боротьбі українського народу, розпочала ненасильницький, легальний і правовий шлях у здобутті Україною незалежності, становленні демократії, поваги до прав людини.
На вшанування цієї події, засвідчення значення для розвитку демократичної правової держави і громадянського суспільства, з метою гідного відзначення 40-ї річниці створення Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод, сприяння розвитку правозахисної громадської діяльності в Україні 4 квітня 2016 року Президент України видав Указ № 126 "Про відзначення 40-річниці створення Української Громадської Групи сприяння виконаннню Гельсінських угод".

До цієї дати інформаційно-бібліографічним відділом складено та презентовано
  рекомендаційний список літератури «Через тернії до зірок».


Рекомендаційний список літератури складається з наступних розділів:
 Становлення правозахисного руху в Україні.
 Українська Гельсінська група, як одна з течій українського дисидентства.
 Рекомендована література.
 Матеріали з Інтернет ресурсів.
Рекомендаційний список літератури «Через тернії до зірок» розрахований на бібліотечних працівників та широке коло читачів.






У читальній залі бібліотеки оформлено тематичну полицю «Вільні у невільній країні».





















07 листопада, 2016

Бібліографічний навігатор

У центральний бібліотеці відбулась презентація нових бібліографічних видань.



Бібліографічний нарис «Історик українського письменства» присвячений 140-річчю від дня народження українського громадсько-політичного та державного діяча, літературного критика, історика літератури, академіка Української академії наук (з 1919 р.), віце-президента ВУАН (з 1922 р.), дійсного члена Наукового товариства ім. Т. Шевченка у Львові, публіциста, одного з творців української журналістики – Сергія Олександровича Єфремова.

Бібліографічний нарис складається з наступних розділів:

 Вступ.
 Життєвий шлях та наукова діяльність С. Єфремова.
 Рекомендована література.

 Матеріали з Інтернет ресурсів.
Бібліографічний нарис «Історик українського письменства» розрахований на бібліотечних працівників та широке коло читачів.




Рекомендаційний список літератури «Драматург – людинолюб» присвячений 135-річчю від дня народження Івана Антоновича Кочерги – відомого українського драматурга, чиї п’єси тріумфально йшли в усіх театрах країни.

Рекомендаційний список літератури складається з наступних
розділів:
 Вступ.
 Життєвий та творчий шлях митця.
 Рекомендована література.
 Матеріали з Інтернет ресурсів.






Бібліотечний урок «Бібліографічні посібники: твої помічники у виборі книг».

Творча зустріч



4 листопада у читальній залі
 ЦРБ ім. М. О. Некрасова на прохання викладача історії культури, вихователя гуртожитку КВРПУБ Шаповалюк П. П. знову відбулась
творча зустріч «Осенний водоворот» з поетом-бардом Олександром Мироновим.









Для дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених сімей звучали вірші та пісні в виконанні автора. Як завжди його виступ був яскравим і неповторним.









Продовжила захід чарівна поетеса
 Елеонора Зима.
Її поезія нікого ніколи не залишає байдужими.













Особливо глядачам до душі став виступ творчого дуету Елеонори і Олександра.








Фото на згадку.