08 вересня, 2015

Бібліотечні проекти в Українському домі


27-30 серпня 2015 року в Українському домі була проведена Київська книжкова виставка до Дня Знань
Централізована бібліотечна система Голосіївського району представила на цій виставці два проекти: Всеукраїнський проект «Вишивка етнографічна: «Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» О.П. Косачева, Киев, 1876» та «Закладинка в улюблену книжку».













Співробітники ЦРБ ім. М. О. Некрасова Тетяна Серебреннікова та Ніна Локоть, а також співробітник бібліотеки для дітей ім. В. Симоненка Інна Бутко разом з користувачами бібліотек продемонстрували найрізноманітніші форми роботи з книгою – першою ґрунтовною науковою роботою з української орнаментики Ольги Петрівни Драгоманової-Косач (Олени Пчілки). Це два вишитих аркуша книги: 8-й, вишитий Оленою Данівою (м. Надвірна, Івано-Франківська обл.) та 12-й, автор Вікторія Кривоніс (м. Тернопіль); це сучасні речі з вишивкою, створені в ZETA atelier під керівництвом Тетяни Зез (Донецьк-Київ), в тому числі такі, яким майстриня навчає на майстер-класах з вишивки, що проводяться в бібліотеках нашої системи.

















Молодші відвідувачі виставки, користувачі наших бібліотек, читали та розмальовували «Сміховинки від Олени Пчілки», а найменші – бавилися дерев’яними писанками, які за описом і схемами Ольги Косач написала Юлія Демчук (м. Новий Розділ, Львівська обл.).















Майстер-клас з техніки вишивки «занизування» провела Тетяна Серебреннікова. Журналістка Лариса Громадська презентувала статтю у всеукраїнському тижневику «Шлях перемоги» – інтерв’ю з автором і організатором проекту Тетяною Серебренніковою «Українців у світі ідентифікують за вишивкою».
















Український центр культурних досліджень Міністерства культури України зацікавилось проектом «Вишивка етнографічна…» з точки зору культурних практик та спадковості, збереження культурних традицій. Книжкова виставка – місце, де завжди зручно й доречно демонструвати бібліотечні форми роботи з книгою, популяризувати читання творчо й легко, рекламувати послуги бібліотек. 

Дякуємо організаторам – ДП «Український дім» та Державному комітету телебачення і радіомовлення України за запрошення!