14 лютого, 2018

15 лютого - День пам’яті воїнів-інтернаціоналістів

12 лютого у ЦРБ ім. М. О. Некрасова для учнів Київського регіонального вищого професійного училища будівництва була проведена патріотична година "Афганістан, навік ти нашим болем став", приурочена Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Відзначимо, що 15 лютого 2018 року – 39-річниця виведення радянських військ з Афганістану, саме 15 лютого 1989 року останній солдат перетнув афгансько-узбецький кордон біля містечка Термез. Відтоді ця дата увійшла в новітню історію як День пам’яті воїнів-інтернаціоналістів.



На захід були запрошені учасники бойових дій в Афганістані, члени Української Спілки ветеранів Афганістану, полковники запасу ЗС України: Шваб Євген Володимирович і Пархомюк Валерій Олександрович, а також співробітники ЦРБ
 ім. М. О. Некрасова та бібліотеки сімейного читання (Калюжна Л. Л.), викладачі училища.






















Захід відкрила та представила гостей бібліотекар Локоть Ніна Яківна. 

З кожним роком все далі і далі історія віддаляє нас від вогняних років афганської війни. Але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів і дочок України. І куди б не закидала доля наших земляків, яким довелося брати участь у миротворчих операціях, вони завжди чесно й сумлінно виконували військову присягу. За хоробрість, високий професіоналізм, надійність і благородство вони заслужили щиру подяку багатьох народів та примножили авторитет України як країни–миротворця.


Євген Володимирович хоч і за фахом військовий, але творча особистість. Він фотохудожник, пише вірші, репортажі. У місцях проходження військової служби друкувався у військових періодичних виданнях. З 1979 займається фотографією, член національної спілки фотохудожників України, учасник численних фотовиставок. Зараз у Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського проходить фотовиставка "Міста трьох тисячоліть: Коростень, Овруч, Олевськ" Із циклу "На землі древлянській", там можна побачити його фотороботи. До речі, він автор ідеї проекту "На землі древлянській".
Євгеній Володимирович також має персональні фотовиставки: "Овруч – перлина древлянського краю", "Чорнобиль. 30 років потому".
Фотокореспондент газети ветеранів війни "Третій тост" та сайту Української Спілки ветеранів Афганістану. Репортажні роботи використовуються на сайтах Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО. Учасник Революції гідності.
Неодноразово виїжджав до зони відчуження для висвітлення життєдіяльності обслуговуючого персоналу об’єкту "Укриття" та заходів ветеранів – учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.


Пархомюк Валерій Олександрович продовжив офіцерську династію. Його батько Олександр Миколайович професійний військовий. Кожний з них воював на афганській землі в різні часи. Так сталося, що батько з грудня 1979 року вводив Радянські війська на територію Афганістану, а син в 1988 році солдатом строкової служби залишав цю країну.




Шановні гості розповіли молоді про своє життя на афганській війні, про своїх бойових побратимів. Під час їх виступу на екрані можно було побачити воєнні світлини, документальні хроніки та уривки з художніх фільмів даної теми.







Цей юнак задав військовим дуже важливе питання «За що воювали і з ким, кого захищали?» І отримав відповідь.







Знайти відповіді на багато питань, дізнатися більше про життя цілого покоління, на долю якого випали випробування Афганістаном, Чорнобилем, крахом великої ідеї, держави і які знайшли себе  в об'єднанні заради пам'яті допоможуть подаровані книги для читачів бібліотеки. До речі, вірші Євгена Шваба також надруковані в цій літературі.







На паперовій стрічці - перелік всіх військових частин, які брали участь в афганській війні протягом 1979 - 1989 років.


Книжково-ілюстративна виставка 

«Героям-інтернаціоналістам присвячується»






















Хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих воїнів-афганців.










Фото на згадку



Немає коментарів:

Дописати коментар