22 травня, 2019

Бібліографічні візитки травня

Запрошуємо до знайомства з новими бібліографічними виданнями ЦРБ ім. М. О. Некрасова.


22 травня виповнюється 140 років видатному українському громадсько-політичному, державному діячу, публіцисту Симону Петлюрі.

До цієї річниці  інформаційно-бібліографічним відділом було випущено бібліографічний нарис "Будівничий самостійної України".



Петлюра Симон Васильович, народився 10 травня 1879 року в Полтаві, був убитий агентом НКВС у віці 47 років в Парижі 25 травня 1926. Організатор українських збройних сил, військовий міністр ("військовий генеральний секретар") першого українського уряду Центральної Ради в 1917-1918 рр., Голова Директорії УНР в 1918-1920 рр.

Петлюра безмежно вірив в українську державність і висловлював цю віру такими словами: "Ти переможеш, Великий Народе Мученику, і переможеш не для того, щоб підбивати під себе чужі, не наші землі. Ти переможеш для спокійного будування могутньої держави України, для щасливої праці поколінь майбутніх. Спадуть віковічні кайдани з стомлених рук твоїх, спадуть ганебні пута з величної постаті рідної матері – України. Минуть жахливі криваві роки боротьби і невпинна праця синів твоїх загоїть рани кривавої руїни, дасть пишні скарби для всіх народів світу, дасть спокій і щастя Великій, Вільній Самостійній Україні".





Видання складається з наступних розділів:- Український отаман.- Вшанування пам'яті.- Рекомендована література.- Матеріали з Інтернет ресурсів.





Рекомендуємо вашій увазі статтю "Невгамовний отаман" ("Пенсійний кур'єр".- 2019.-  № 20).






6 червня - 130-річчя від дня народження видатного авіаконструктора Ігоря Сікорського. Він - творець перших у світі чотиримоторного літака «Руський витязь» (1913 рік), важкого чотиримоторного бомбардувальника і пасажирського літака «Ілля Муромець» (1914), трансатлантичного гідроплана (1934), серійного гелікоптера одногвинтової схеми (1942).




"Він був найвидатнішим авіаконструктором ХХ століття і його ім'я записане золотими літерами
 в історію вітчизняної та світової авіації "
                                        В. Дорошенков





Бібліографічний нарис складається з наступних розділів:
- Вступ.- Головний авіаконструктор ХХ століття.- Нагороди та вшанування пам'яті.- Рекомедована література.- Матеріали з Інтернет ресурсів.


Немає коментарів:

Дописати коментар