03 лютого, 2020

До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту



 27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року. Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…».


 В рамках кінолекторію документального фільму "Історія на екрані" у ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбувся показ авторського фільму "Майданек" 2009 року кінорежисера Ліни Агаркової.















   
  Цей  кінофільм про злодіяння німецьких нацистів в "таборі знищення" в м. Любліні, одному із двох таборів Третього рейху на території Польщі (інший — Аушвіц).  У момент заснування Майданек було розраховано на 50000 в'язнів, на початку 1942 року розширено, вмістимість табору зросла в п'ять разів. Табір мав десять філіалів і декілька власних виробництв. Винищення людей проводилося  з використанням газу Циклон Б. Крематорій було запущено у вересні 1943 року. 


 Після перегляду фільму  Шанаєв Жорж Іванович розповів про свою родину, яка під час війни переховувала вчительку єврейського походження. 
  Ліньова Євніка Анатоліївна доповнила тему Голокосту цікавими історичними фактами.

















 Пам’ять про найтяжчий гріх і злочин проти людяності  повинна жити заради того, щоб більше ніколи знову не повторилися подібні трагедії, які прокотилися Україною й світом у минулому столітті. Трагедія Голокосту є уроком для всього людства, який потрібно пам’ятати і ніколи не допустити знову.


На заході були присутні читачі, співробітники ЦБС 
 та студенти 1-го курсу КТЕК   (32 особи)

Немає коментарів:

Дописати коментар