29 вересня, 2020

Витвори мистецтва у бібліотечному просторі

Виставка декоративного розпису Анни Заліської-Дернової «Осінні барви»
З 7-го по 30-е вересня 2020 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого (вул. Грушевського Михайла, 1; 2-й поверх) демонструвалась виставка декоративного розпису Анни Заліської-Дернової «Осінні барви».

 Анна Володимирівна Заліська-Дернова народилася у 1979 році в м. Локса (Естонія) в родині українського моряка. У 1984 році сім’я переїхала жити в Україну. Навчаючись у Бишівській середній школі Макарівського району Київської області з 6-го класу Аня почала відвідувати гурток 
декоративно-прикладного мистецтва «Калиновий гай». Неабиякі здібності дівчинки до малювання відмітила керівник і викладач гуртка Людмила Владиславівна Вітковська – член Національної спілки народних майстрів України, заслужений художник України, лауреат Всеукраїнських фестивалів народної творчості, яка стала справжнім наставником юної художниці. Анна навчалася із задоволенням, напрацьовуючи майстерність. Її роботи отримували перші місця у шкільних, районних, обласних конкурсах юнацької творчості.
 Після закінчення школи Анна Володимирівна керувала гуртком декоративного розпису в середній школі с. Бишів. В 2004 році отримала вищу економічну освіту. Анна одружена, має двох синів.
 Працюючи економістом, мисткиня не зрадила своєму захопленню – вона впевнено прямує шляхом художника. Вивчаючи твори неперевершених українських художниць із світовими іменами Марії Примаченко та Ганни Собачко-Шостак, петриківський розпис, наслідуючи народні традиції, – Анна напрацювала свій особистий творчий почерк. Її роботи в стилі Київського декоративного розпису мають сюжетні зображення, орнаментальні мотиви – здебільшого рослинні: квітів, дерев, стебел, плодів. Вона створює на своїх полотнах яскраві, колоритні, життєрадісні образи, що занурюють глядача у фантастичний світ краси і гармонії. Живопис А. Заліської-Дернової відображає тематику українського епосу про родину («Сім’я»), про дівочу красу («Дівчина-калина»), про красу української природи («Світанок», «На світанку», «Польові квіти», «Соняхи», «Букет тюльпанів», «Старий дубе», «Осінні квіти», «Весняний спів»), тему колискової («Спи, моя радість», «Ніч»), присвята «Героям Небесної Сотні» тощо.

 
 У творчому доробку майстрині більше ніж сотня робіт, які вона за останні роки експонувала на своїх персональних виставках в Києві, Макарові, Вишгороді.
 На виставці в НБУ ім. Ярослава Мудрого було представлено 17 робіт, виконаних акрилом на деревноволокнистій плиті. Запрошуємо зануритися в святкову атмосферу казкових та позитивних творінь.




 Співпраця з художницею триває вже кілька років. У бібліотеках ЦБС Голосіївського району м. Києва були організовані виставки робіт та майстер-класи майстрині. У ЦРБ ім. М. О. Некрасова продовжує демонструватись виставка робіт "Жива вода".
 Члени сім'ї Анни завжди підтримують її в усіх творчих проєктах, а читачі та працівники бібліотеки із задоволенням долучаються до прекрасного. 




(Фото з архіву бібліотеки)



Немає коментарів:

Дописати коментар