06 липня, 2023

1 липня - День архітектури України

   Архітектура це частина матеріальної культури людства, яка несе унікальну інформацію про життя людей в минулі історичні епохи. Архітектуру називають кам'яним літописом історії. 
     До Дня архітектури України у читальній залі було проведено тематичний вечір "Успенський собор - архітектурна спадщина". Розпочався захід з перегляду документального фільму "Печерська Одісея. Успенський Собор. Історія".
    Успенський собор Києво-Печерської Лаври - один з найдавніших храмів Київської Русі, унікальна пам'ятка архітектури, а також усипальниця багатьох видатних осіб. Протягом багатьох століть він був однією з найбільш шанованих святинь Православної Церкви. В образі Успенського собору Києво-Печерського монастиря склався новий тип храму. Невеликі його розміри, суворі архітектурні форми, швидке зростання авторитету Києво-Печерського монастиря призвели до того, що він став зразком для побудови аналогічних культових споруд у багатьох містах Київської Русі.
   Закладання собору відбулося 1073 року. Головною святинею храму і його окрасою була ікона Успіння Пресвятої Богородиці.
     За свою багатовікову історію храм неодноразово зазнавав руйнації. Згідно з Указом Президента України від 9 листопада 1995 року Успенський собор було відбудовано в 1999-2000 рр.(https://the-city.kiev.ua/ua/article/uspenskiy-sobor-kiev-135, https://kplavra.kyiv.ua/ua/node/68).
  
   
   Продовжила захід Євніка Анатоліївна Ліньова - екс-заступник голови Державної служби охорони культурної спадщини Мiнкультури України, археолог, історик. Вона  розповіла про відтворення  архітектурної перлини України Успенського собору у Києво-Печерській Лаврі у 1999-2000 роках, про маловідомі факти  пов'язані з його руйнуванням та відродженням. Євніка Анатоліївна ілюструвала свою розповідь світлинами, книжками  та  матеріалами з особистого архіву. За вагомий внесок у справу відродження Успенського собору Києво-Печерської Лаври Євніка Анатоліївна отримала відзнаку від Президента України Ющенко В.А.


Вітаємо зі святом  усіх тих,
хто присвятив своє життя архітектурній справі.

Немає коментарів:

Дописати коментар