28 серпня, 2023

Закарпатські роми у час війни

 

Ромська громада Закарпаття наразі найчисленніша на території України. Тут проживає близько ста тисяч громадян ромської національності. З початком повномасштабного вторгнення роми, як і весь народ, об’єдналися і масово долучаються до захисту своєї країни. Як зазначив голова ромської громади на Закарпатті, депутат Ужгородської міськради Мирослав Горват, війна в Україні дуже підняла патріотичний дух серед ромів.

  Згідно написаним ромським законам чоловіки-роми не беруть в руки зброю, не воюють, не служать у збройних силах та поліції, близько сотні ромів добровільно вступили до лав ЗСУ. 

Група добровольців із Закарпаття служить в 128-мій гірсько-штурмовій бригаді. «Ми добровільно прийшли захищати Україну, це наша країна» - це слова військовослужбовця бригади Михайла Титичка (позивний «Барон»). В мирному житті він дійсно був бароном у своїй громаді. На рукавах цих воїнів поряд з шевроном бригади нашиті наліпки з поєднанням українського та ромського прапорів. Наразі у лавах ЗСУ служать близько тисячі ромів із різних регіонів.

 Ті, хто не пішов воювати, також всіляко надають допомогу своїй країні. З перших днів війни беруть участь у будівництві захисних споруд, зустрічають і розселяють людей із районів бойових дій, волонтерять.

 Так, на Ридванці – найбільшому ромському поселенні Ужгороду, в перші місяці війни жителі прийняли близько 250 сімей переселенців. Багато ромів записалися до тероборони.

  Роми у складний для нашої країни час, на рівні з усіма громадянами, що мають різне етнічне походження протистоять російському агресору.

Немає коментарів:

Дописати коментар