06 травня, 2024

Життя – то вірші


     Так називається один із віршів Юрія Баланчука, який увійшов у збірку «Вірші останніх років». Презентація книги відбулась 3 травня у Інтернет-центрі ЦРБ «Голосіївська». Це перша збірка молодого автора, в якій він представив свої найкращі твори про кохання, війну, роздуми над життям. Також включені деякі переклади з інших мов, адже Юрій закінчив Київський національній університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю «українська мова та література». Незважаючи на деякі проблеми зі здоров’ям, він брав участь у Революції Гідності, події якої відображені в його творчості.


  
     Киянин Юрій Баланчук (творчий псевдонім – Юрась Баланчук) почав писати вірші ще в шкільні роки. Пізніше, вивчаючи білоруську філологію, поет захопився красою мови та почав віршувати й нею. Паралельно поет зацікавився перекладами поезії, тому в його творчому доробку є переклади українських та білоруських видатних поетів, чого лише вартий переклад вірша Максима Рильського “Яблука доспіли, яблука червоні!” білоруською мовою.
     Утім, молодий поет не обмежився лише східнослов’янськими мовами. Він активно вивчає іврит і прагне в майбутньому опанувати кілька фіно-угорських мов, адже дуже милозвучними для Юрася Баланчука видаються ерзянська, удмуртська та ненецька мови. У своїй творчості поет прагне, щоб ці прекрасні мови жили, бо сьогодні їм загрожує знищення.

Зникають мови загадкові,

Та їх потрібно зберегти.

І ти живи, ерзянська мово,

І ти!

     Живе спілкування з поетом, огляд прекрасних весняних робіт художниці Олени Панченко, перегляд фільмів із програми «Світле кіно у бібліотеках», які представив Михайло Макаренко, обговорення подальших планів співпраці з головою ГО інвалідів «Джерело натхнення» Світланою Одинець – це свідчить про соціокультурну діяльність бібліотек, адже вони, як заклади культури, об’єднують представників різних кіл громадськості, творчих особистостей, представників організацій, які працюють з інвалідами. Затишний бібліотечний простір, доброзичливе ставлення до читачів, підтримка їх ініціатив – все це створює особливу атмосферу взаєморозуміння та дружньої співпраці.









Немає коментарів:

Дописати коментар