27 квітня, 2016

Ніч в бібліотеці


До Всесвітнього дня книги і авторського права у рамках VI Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» з 23 на 24 квітня кілька бібліотек Києва відкрили свої двері та запросили киян провести «Ніч в бібліотеці». В Центральній районній бібліотеці ім. М.О. Некрасова цього вечора та ночі наші користувачі стали учасниками презентації нових книг, літературних перфомансів, інтелектуального відео лекторію, поетично-музичного марафону, бібліоквестів та багато іншого.


Цікаво та користно було під час літературно-вишивального спілкування. Співробітник бібліотеки та співавтор Т. Серебреннікова презентувала книгу «Старовинні українські узори для вишивання хрестом. Магія візерунка» видавництва «КСД». Виставку-показ вишитого одягу та майстер-клас провели майстрині Т. Зез та О. Лушина.

Надзвичайно людно було на майстер-класі з виготовлення паперової закладинки в техніці орігамі, на яктй запросила працівник бібліотеки А. Чух.


Бібліоквести для підлітків та дорослих на тему «Історично-літературні загадки від давнини до сьогодення» організували краєзнавець, поет, композитор, автор-виконавець пісень, музикознавець, соціокультуролог, член Національної всеукраїнської музичної спілки, кандидат мистецтвознавства О. Різник та завідуюча відділом Л. Кобилко. Епілогом поведення квестів стала пропозиція "від народу" - створення у бібліотеці клубу з краєзнавства.


Поетично-музичний марафон «Струни душі», учасниками якого стали відомі київські барди, композитори та поети, користувачі бібліотеки, у тому числі й переселенці та люди з особливими потребами, викликав у присутніх почуття єдності та співзвучності душ. Довго співали, читали вірші, говорили про майбутні зустрічі. 


Впродовж бібліоночі демонструвались авторські документальні фільми письменника, кінорежисера, телеведучого, редактора журналу «Искатель в Украине» А. Дмитрука. Відбувався перегляд відеопрезентацій бібліотечного проекту "Голосіїв - наш дім" та «Місто, оспіване митцями» і відеоролики творчості Н. Савіної та О. Різника. Присутні також ознайомились з бібліодайджестом «Голосієво у творах письменників».

За висновками анкетування, що провели бібліотекарі переважна більшість учасників відповіла: "бібліотека цікава тому, що в ній є книги та Інтернет, кінолекторії, майстер-класи з рукоділля, бібліотуризм та ін." 

На наш погляд, такі заходи в бібліотеках об’єднують громаду за допомогою мистецтва, книги та спілкування, адже сучасні бібліотеки давно вже не просто зали для читання, а самостійні культурні центри, де можна як читати книги, так і доторкнутися до інших видів прекрасного: рукоділля, музики, фільмів, картин, творчості аматорів та професіоналів.

Немає коментарів:

Дописати коментар