04 квітня, 2018

До 100-річчя Олеся Гончара

До 100-річчя від дня народження українського письменника Олеся Гончара
 з 3 квітня на абонементі ЦРБ ім. М. О. Некрасова представлено виставку-портрет
 «Берегти світло в душі…».

 В квітні світова спільнота вшановує пам'ять видатного українського письменника, громадського діяча, академіка АН України, Героя Соціалістичної Праці, Героя України, першого лауреата премії ім. Тараса Шевченка, голови Спілки письменників України (1959-1971), депутата Верховної Ради СРСР Олеся Терентійовича Гончара.



 Перу письменника належить велика кількість романів, повістей, оповідань, новел, критичних нарисів та статей. Найважливішими ознаками індивідуального стилю Олеся Гончара є органічне поєднання реалізму з романтичним баченням світу, філософське заглиблення у найскладніші проблеми сучасності, ліричність образів і розповіді, постійні пошуки позитивного ідеалу, оригінальність художнього мислення.


 

 У січні 1968 року, в першому номері столичного журналу «Вітчизна», головному часописі Спілки письменників України, вийшов роман Олеся Гончара «Собор». Роман викликав оглушливий резонанс у суспільстві, офіційно був визнаний «антирадянським», і потім майже 20 років його не видавали. І знову роман вийшов лише в час перебудови. 

   Ось як написав про роман відомий письменник, дисидент, політв’язень Євген Сверстюк: «Це літературна спроба реставрації справедливості, гласності, громадської думки, і він, безперечно, ввійде в історію як один з найгуманніших творів».


Немає коментарів:

Дописати коментар