16 квітня, 2018

До 100-річчя звільнення Криму від більшовиків

12 квітня протягом дня у читальній залі ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбувся перегляд документального фільму «Український бліцкриг. Звільнення Криму». Фільм входить до циклу «Перемоги України» та присвячений славетним епізодам нашої історії.



 100 років тому, 22—25 квітня 1918 року відбувся Кримський похід Петра Болбочана — одна з найбільш звитяжних та героїчних військових операцій в історії українського війська і України.
 Кримська операція 1918 року — військовий похід спеціальної групи Армії Української Народної Республіки на чолі з полковником Петром Болбочаном у квітні 1918 року на Крим проти більшовиків з метою встановлення на території півострову української влади та взяття під контроль Чорноморського флоту.
...Глибока, майже непереможна оборона Криму зламана внаслідок спецоперації українських військових розвідників. Стрімким ударом наші полки долають півострів Чонгар, "непрохідний" Сиваш та виходять на оперативний простір...
За кілька днів – колони українських військ з піснями йдуть переможною ходою під синьо-жовтими прапорами України звільненим Сімферополем і радісне населення захоплено вітає державний синьо-жовтий Прапор України.
Передові частини українців нестримно просуваються до чорноморського узбережжя. Мета – Севастополь.
Ні, це не картини жаданого багатьом нашим громадянам майбутнього. Це — наше минуле. У квітні 1918 року українські війська увірвалися в Крим і звільнили його від влади московських чекістів.


Немає коментарів:

Дописати коментар