03 жовтня, 2018

До дня пам'яті жертв Бабиного Яру

 В Україні 29 вересня відзначається День пам’яті жертв Бабиного Яру. Бабин Яр - одне з всесвітньо відомих місць трагедій, які стали символом Голокосту, урочище на північно-західній околиці Києва. За два дні 29 та 30 вересня 1941-го року, по офіційним історичними свідченням, там розстріляли майже 34 тисячі євреїв. З інших джерел лише за 5 днів нацисти розстріляли там майже 150 тисяч українських євреїв. Це були не лише жителі Києва, а і біженці з окупованих українських регіонів, що прибули до міста у надії на порятунок.
  Взагалі під час німецької окупації Києва у 1941—1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів німецькими окупантами за етнічною ознакою — євреїв та циган, мирного населення і радянських військовополонених, підпільників, членів Організації Українських Націоналістів, заручників, психічнохворих, «саботажників» і порушників комендантської години та тих, хто чимось не догодив владі "вищої раси", яка будувала свій "арійський мир".

          До дня пам'яті жертв Бабиного Яру
 в ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбувся урок пам'яті "Бабин Яр. Забуттю не підлягає", якій провела завідуюча відділом обслуговування Борисенко Г. М. Вона ознайомила учнів КРВПУБ з відомою книгою Левітаса І. М. "Бабий Яр. Трагедия, история, память". Автор видання - президент Ради національних товариств України, президент Єврейської ради України.
Ця книга - своєрідний дайджест інформації про трагедію Бабиного Яру. Дайджест найбільш повний і найбільш різноплановий. Він охоплює відомості про цілий ряд сторін трагедії, деякі з яких або мало, або зовсім не висвітлювалися.


Галина Миколаївна зосередила увагу присутніх на історії Тетяни Маркус – видатної київської підпільниці, члена бойової диверсійної групи Володимира Кудряшова. Вона особисто «знищила десятки німецьких солдатів і офіцерів, зрадників… виконувала найвідповідальніші доручення по підготовці диверсій…» У 1942р. вона була викрита, схвачена і в 1943р. розстріляна у Бабиному Яру. У 2006 р. президентом В. Ющенком, Тетяні Маркус просвоєно звання Героя України (посмертно). В 2009 році в Києві було зведено пам’ятник Тетяні.




Присутнім запропонували переглянути документальний фільм Андрія Дмитрука «Ангел помсти» про коротке героїчне життя цієї гарної єврейської дівчини.




















Біля виставки "В цей день ми згадуємо..."






Немає коментарів:

Дописати коментар