09 січня, 2020

10 січня - День вдячності кімнатним рослинам


  Працівники  ЦРБ ім. М. О. Некрасова  у січні 2020 року започаткували "Екологічний календар",  присвячений екологічним святам та подіям в Україні й світі. Календар допоможе знайти корисні поради та рекомендації щодо відзначення екологічних свят та подій, пов’язаних з охороною та збереженням довкілля.


 Першою подією "Екологічного календаря" є День вдячності кімнатним рослинам. Кімнатні рослини займають не менш важливе важливе місце в екологічному середовищі та допомагають очистити мегаполіси від забруднення, спричинене людським фактором.
 Вони роблять довкілля  більш привабливим і спокійним та надихають нас на зближення з природою. Крім того, кімнатні рослини можуть стати захоплюваним хобі і допомагають очистити повітря в наших будинках від шкідливих домішків. Вперше в країнах Європи кімнатні рослини з'явилися в XV сторіччі. Їх привезли зі своїх подорожей англійські, португальські, голландські та іспанські мореплавці. А от у домах простих людей ці заморські нововведення з'явилися тільки на початку XX сторіччя. 
 Представлені видання допоможуть зрозуміти чим "живуть" кімнатні рослини та як потрібно за ними доглядати, щоб вони змогли виконати свою місію покращення життєдіяльності людства.

Воронцов В.В. Уход за комнатными растениями : практические советы любителям цветов / В. В. Воронцов. - Москва : ЗАО "Фитон+", [2003]. - 144 c. : ил. 
Книга «Догляд за кімнатними рослинами» відомого автора Воронцова, лауреата Державної премії, професора, доктора с.-г. наук, значно відрізняється від інших книг по кімнатному квітництву. Автор  розповідає про розміщення, особливості догляду, поливу і розмноження кімнатних рослин та підказує, як безпомилково визначити стан рослини, що робити, якщо рослина захворіла або постраждала від шкідників, як відновити його зростання і добитися цвітіння. 
 Читач отримає відповіді на найважливіші питання: який вид або сорт вибрати, як правильно доглядати за рослинами, щоб вони були здоровими і пишно цвіли, чи можна захистити їх не тільки сучасними хімічними препаратами, але і за допомогою безпечних народних засобів. Багатий ілюстративний матеріал, що міститься в книзі, ще раз підтверджує, що світ кімнатних рослин дуже великий і різноманітний.




 Кутас Е. Н. Комнатные растения / Е. Н. Кутас. - Минск : Ураджай, 1993. - 237 с. 

Рекомендовані рослини для озеленення житлових приміщень різної світловий орієнтації, в тому числі і нові види, які можна вирощувати в кімнатах. Висвітлено питання розмноження і догляду за рослинами, боротьби з шкідниками і хворобами. Особливий розділ присвячений лікувальним властивостям кімнатних рослин. Для широкого кола квітникарів-аматорів.

 Приходько С. М. Цілюща флора у вашій кімнаті : довідковий посібник / С. М. Приходько. - Київ : Наукова думка, 1990. - 192 с. : іл.
У довідковому посібнику подаються відомості про оздоровчі властивості найбільш поширених у кімнатній культурі лікарських та пряно-ароматичних рослин, наявність в них біологічно-активних речовин, про лікарські препарати, одержувані з рослинної сировини. Викладаються також історія походження рослин з різних регіонів світу, легенди та міфи про них, що нерідко були джерелом наукових відкриттів. Особливою прикметою книги є агротехнічний супровід розповіді – ґрунтовні та різнобічні рекомендації щодо вирощування, розмноження та використання кімнатних рослин, складання землесумішей, особливостей догляду за ними. Для широкого кола аматорів квітництва.


Товстуха Є. С. Лікувальна мудрість українців / Є. С. Товстуха. - Київ : Техніка, 2005. - 351 с.

Автор розглядає лікувальну мудрість українців як поєднання національних, спадкоємних традицій, притаманних нашому народу, та духовних знань. Історична наука сучасності, етнофілософія і давні міфи висувають на пе­редній план прагнення людства до щастя й активного дов­голіття, міцного здоров'я як окремої особи, так і суспільства. Український етнос формує своє бачення, докладає сил, уміння та розуму до матеріального поступу і духовної гармонії. Пропонована книжка продовжує дослідження останніх десятиліть у галузі фітоетнології, народної медицини та фітотерапії.


Цветы: комнатные растения и декоративноцветущие кустарники / [авт. тексту: В. Г. Жоголева]. - Киев : Урожай, 1978. - 260 с. : ил.
 В альбомі описано близько 670 видів і сортів найбільш цікавих кімнатних рослин (цикламени, примула, азалії, бегонії, пеларгонія, амариліс, камелія, орхідеї, традесканції і ін.) І декоративно квітучих чагарників (троянди, бузок, півонії, магонии, клематиси, гортензії і ін.). У текстовій частині в популярній формі коротко викладено біологічні особливості, походження квіткових рослин, вимоги їх до зовнішніх умов - грунті, тепла, вологи, світла, описані кращі сорти і гібриди, дані поради по їх розмноженню і вирощування, по підбору асортименту для різних інтер'єрів, а також щодо застосування декоративно квітучих чагарників в озелененні садів, дворів, вулиць. Поміщений алфавітний покажчик описаних рослин. Альбом розрахований на квітникарів-аматорів. Може бути корисний фахівцям з озеленення.



Якубовська Г. Кімнатні рослини. Енциклопедичний довідник-порадник / Ганна Якубовська. – Харків : Школа, 2009. – 144 с.

Ця книга — про зелений світ природи у закритому приміщенні. Читач познайомиться з багатьма найпопулярнішими кімнатними рослинами, дізнається про правила квітникарства: догляд, потрібні різним рослинам температуру і вологість повітря, боротьбу з хворобами і шкідниками, специфіку розмноження. Додержання наведених порад допоможе забезпечити чудовий ріст і прекрасний вигляд рослин цілий рік.




Так будемо вдячні кімнатним рослинам за чисте повітря в наших оселях!





Немає коментарів:

Дописати коментар