15 березня, 2024

150 років від дня народження Августина Волошина


Пропонуємо вашій увазі
науково-популярне видання
Вегеша М.М.,  Віднянського С.В.
"Августин Волошин - 
будівничий української державності за Карпатами"
із серії "Політичні портрети"

  Августин Волошин - громадсько-політичний, церковно-релігійний та державний діяч, педагог, теоретик, організатор культурно-освітнього руху в Закарпатті, талановитий вчений, публіцист, письменник, який в умовах іноземного панування зумів консолідувати закарпатських українців на боротьбу за свою державність, інтегрувати їх у загальноукраїнський національно-визвольний рух і цим заявити перед усім світом про існування карпатсько-українського народу.   Завдяки багатогранній діяльності Волошина відбулося піднесення рівня національної свідомості закарпатців, "поступове самоусвідомлення угорських русинів закарпатськими українцями, частиною єдиного українського народу".
  Автори книги висвітлюють життєвий шлях А. Волошина. Досліджують історичні умови, завдяки яким він став самовіданним провідником закарпатського українства, відірваного від України й поділеного між іноземними державами. Від подій 1938-1939 рр. на Закарпатті, в епіцентрі яких був А. Волошин, розпочинається новий відлік в історії закарпатських українців.
    Августин Волошин за часів угорської та радянської окупації не на мить не припиняв боротьби. За його сприяння було запроваджено українську мову в якості державної та введено в загальний вжиток назву "Карпатська Україна". Активно протистояв посиленій мадяризації Закарпатського краю, виступаючи проти латинської абетки. Великою заслугою Августина Волошина як публіциста є оборона ним  національної символіки українського народу: синьо-жовтого прапора, державного герба Тризуба, гімну "Ще не вмерла…".
 Августин Волошин відіграв значну політичну роль у становленні державності Карпатської України. 15 березня 1939 року сейм Карпатської України обрав його президентом Карпатської України.
  Реабілітований президент Карпатської України 12 вересня 1991 року. 
15 березня 2002 року Авґустин Волошин удостоєний звання Героя України посмертно.
  Коротка і драматична боротьба українців Закарпаття за свою державність і сьогодні має велике символічне значення, особливо за умов, коли реваншисти угорських ультраправих націоналістичних партій, підтримувані  прихильником путіна прем’єр-міністром Віктором Орбаном, намагаються всіляко роздмухувати угорський сепаратизм в Закарпатті.
   Вивчайте історію України та велику роль у ній політичних постатей.

Немає коментарів:

Дописати коментар