16 вересня, 2014

"Дивовижна актриса і людина - Марія Ростиславівна Капніст" до 100-річчя від дня народження


Вшановуючи пам`ять відомої актриси театру і кіно, заслуженої артистки України Марії Капніст, з нагоди 100-літнього ювілею 12 вересня у Мистецькій вітальні бібліотеки ім. Наталії Забіли відбувся вечір спогадів і концерт, організаторами якого були працівники ЦРБ ім. М.О. Некрасова та ВГО "Ліга Культури".

Вечір відкрила головний спеціаліст з питань масової роботи та зв'язків з громадськістю Зоя Логвиненко. Вона представила присутнім гостей заходу, серед яких були: Людмила Авескулова – президент ВГО «Ліга Культури»; Радислава Капніст – донька Марії Капніст, керівник Фонду пам’яті Капністів, керівник харківського центру ВГО «Ліга культури»; Олена Леонтович – член спілки письменників України, племінниця М.Р. Капніст; Раїса Недашківська – народна артистка України, член наглядової ради ВГО «Ліга Культури»; Сергій Тримбач – голова Національної спілки кінематографістів України; Пилип Іллєнко - Голова Державного агентства України з питань кіно; Віктор Гресь -  режисер, сценарист, актор, Заслужений діяч мистецтв та Народний артист України.

На вечір прийшли багато друзів та шанувальників таланту української актриси.











До бібліотеки завітала начальник відділу культури Голосіївської райдержадміністрації Тетяна Верменич.


Цікавий матеріал про життя та творчість актриси  був представлений на 
міні-виставках.






Олена Леонтович, член спілки письменників України та племінниця Марії Ростиславівни поділилася особистими спогадами про тітоньку Міру, ознайомила гостей вечора зі своєю книгою про Марію Капніст, статтями  з періодичних видань, сімейними фотографіями.








Радислава Капніст, донька актриси,  яка спеціально приїхала на цю зустріч з Харкова, багато і емоційно розповідала про непросту долю матері, яка пройшла через сталінські табори. Вона показала присутнім сімейні фотоальбоми, вишиті Марією Ростиславівною картини, листи та інші документи.







Віктор Гресь, відомий український режисер, сценарист, актор, Заслужений діяч мистецтв та Народний артист України, розповів про співпрацю з Марією Ростиславівною у кіно, про творчі процеси під час зйомок, згадав смішні  та сумні епізоди з акторського життя.



 Людмила Авескулова – президент ВГО «Ліга Культури», автор ідеї створення меморіальної дошки. Вона доклала багато зусиль, для урочистого відкриття дошки саме 12 вересня за адресою: вул. Василя Липківського (Урицького), 27/5. Людмила звернулася з теплими словами вдячності до рідних Марії Ростиславівни, які зберігають історію сім'ї Капніст.




Поділилися своїми спогадами відома актриса театру і кіно, народна артистка України Раїса Недашківська, яка безпосередньо була знайома з Марією Капніст. Також прозвучала музика у виконанні студентки Музичного училища ім. Глієра Юлії Поліщук та авторські фортепіанні композиції, присвячені М. Капніст у виконанні Олени Малишко.
Протягом вечора лунали чарівні звуки скрипки та фортепіано, поезії у виконанні Раїси Недашківської, що створювало особливу творчу атмосферу і присутності Марії Ростиславівни - чарівної жінки та талановитої актриси.

Немає коментарів:

Дописати коментар