18 вересня, 2014

Анатолій Гайдай творець скульптурної Шевченкіани
(з циклу «Вічний як народ»)



Знайомство з Анатолієм Федоровичем Гайдаєм та його скульптурною творчістю розпочалося в ЦРБ ім. М. О. Некрасова,  де він працював і, де згодом через душу і руки скульптора народжувалися його творіння. Анатолій Гайдай – київський художник і скульптор, випускник відділення скульптури Дніпропетровського державного художнього училища. 




Все життя працював художником-оформлювачем, реставратором. Всі його вироби з паперу створені в техніці «паперопластики», кожна скульптурна композиція є по-своєму унікальною, створена в різний час і ніби переносить нас в часи 
Т. Г. Шевченка, полонянки Роксолани, козаків,
простого українського люду.





На його честь в Інтернет – центрі 
ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбувся відео перегляд фотоматеріалів з виставки робіт Анатолія Федоровича Гайдая, яка, на жаль, стала останньою в його житті. У червні місяці цього року Анатолій Федорович пішов з життя. Виставка відбулася у виставковому залі Вишгородського історико-культурного заповідника. Ініціаторами та організаторами, якої стали бібліотекарі
ЦРБ ім. М. О. Некрасова та
ім. М. М. Коцюбинського для дітей. 



Цей спільний захід пройшов з великим успіхом, директор ВІКЗ Ірина Пироженко подякувала працівникам бібліотеки за надану можливість познайомитись з прекрасними зразками скульптурної творчості автора, про нього є публікації в пресі м. Вишгорода та відбулася серія телерепортажів на місцевому ТБ. 


На перегляд фотоматеріалів до 
ЦРБ ім. М. О. Некрасова завітала донька Анатолія Федоровича - Наталя, яка взяла участь в пам’ятному заході. Вона розповіла про життя та творчість батька, який творив свої скульптури з підручних матеріалів. Працівники бібліотеки згадали роки, коли Анатолій Федорович Гайдай працював у нашій бібліотеці.

Це була сумлінна, творча, талановита людина. Він працював з особливим натхненням, тому його скульптурні композиції глибоко патріотичні, створені з повагою до історії України та любов’ю до людей – персонажів його творів.



Немає коментарів:

Дописати коментар