25 серпня, 2020

День пам’яті захисників України




 У 2019 році Президент України Володимир Зеленський підписав указ про затвердження пам'ятного дня — Дня пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Про підписання відповідного указу глава держави повідомив на святкуванні Дня Незалежності України (Указ Президента України від 23 серпня 2019 року № 621/2019).



 Відзначають День пам’яті захисників України саме 29 серпня, оскільки цього дня під Іловайськом (Донецької області)  українські війська зазнали найбільших втрат. Бої під Іловайськом стали одним з переломних моментів війни на сході України: Збройні сили України втратили ініціативу на Донбасі та перейшли від атаки до оборони. Наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв бійці сил АТО, в результаті протистояння російським військам, потрапили у вороже оточення під Іловайськом. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські збройні підрозділи.   За офіційними даними в Іловайському котлі, під час боїв та розстрілу в так званому "зеленому коридорі"  366 українських воїнів загинуло, 429 бійців отримали поранення різного ступеню тяжкості, 128 потрапили у полон, 158 вважаються зниклими безвісти. А від початку російської агресії в Донецькій та Луганській областях — за шість років війни  загинуло більше чотирьох тисяч українських військовослужбовців.


 Надзвичайно важливо згадувати та гідно вшановувати подвиг захисників, які віддали найцінніше у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України  своє життя. Вони стояли насмерть за кожного з нас  за те, щоб майбутнє покоління мало гідне майбутнє у незалежній країні, а всі ми могли розвивати громадянське суспільство та робити Україну кращою. Ми схиляємо голови у вдячності перед тими, хто тримав небо над нашими містами, даючи нам можливість у цей час вчитися, працювати, відстоювали демократію та права людини тут, у тилу. 

 Ми пам’ятатимемо всіх. Їх фото та імена – на “Стіні пам’яті загиблих за Україну”,
 яка встановлена у Києві на мурах Михайлівського Золотоверхого монастиря.


 

 Назавжди залишився в нашій пам'яті та в наших серцях герой-захисник України, кіборг "Динамо" — Олексій Дурмасенко (01.06.1989-29.12.2014), загиблий син, друга нашої бібліотеки Гліба Гржибовського.

 У цей день передбачено приспущення державного прапора України та оголошення загальнонаціональної хвилини мовчання, обмеження розважально-концертних заходів і трансляцій на радіо та телебаченні, покладання квітів до пам'ятників, пам'ятних знаків та місць поховань захисників України, а також проведення національно-патріотичних заходів. Пам’ятаємо та шануємо Героїв України!

 Зокрема, у читальній залі ЦРБ ім. М. О. Некрасова до  Дня пам'яті захисників України бібліотекарі підготували інформаційно-довідковий стіл "Захисники України — гордість і душа держави, її надія та оберіг" та продемонстрували документальний фільм "Іловайськ. Вижити!" (2019 року).






Також до цієї дати інформаційно-бібліографічним відділом видано бібліографічні нариси

Брошура Іловайськ очима тих, хто вижив

Немає коментарів:

Дописати коментар