05 серпня, 2020

Міжнародний день корінних народів світу

Бібліографічна новинка серпня

9 серпня 2020 року Україна разом зі всією світовою спільнотою відзначатиме Міжна-родний день корінних народів світу встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 23 грудня 1994 року№ A/RES/49/214.
День був заснований задля того, аби світова спільнота пам’ятала про необхідність проявляти турботу і солідарність з представниками корінного населення, якому досить часто на своїй прабатьківщині загрожує асиміляція, або ж вони піддаються різним формам дискримінації.
            За оцінками ООН, корінні народи нині складають близько 370 мільйонів осіб та проживають в більш ніж 70 країнах. У світі існує не менше 5000 різних груп корінних народів, що представляють різні культури існуючого різноманіття нашої планети. Вони є носіями більш ніж 4000 різних мов з 6700 відомих на сьогодні. Більшість цих мов на сьогодні перебувають під загрозою зникнення.
Суттєвою характеристикою корінних народів є серед іншого те, що вони, незалежно від правового стану, зберігають деякі, або всі свої соціальні, економічні, культурні і політичні інститути. Обов’язковою ознакою приналежності до корінних народів є самоусвідомлення самих народів як корінних на цій території.
До корінних народів України, які сфорувались на цих теренах як етнос і чия мова та культура перебуває під загрозою зникнення та асиміляції зазвичай зараховують: кримських татар, малих народів Криму караїмів та кримчаків, а також греків Приазов’я, які переселилися з Криму на материкову Україну наприкінці 18-го століття.

Інформаційно-бібліографічний відділ позапланово видав бібліографічний нарис «Міжнародний день корінних народів світу» присвячений корінним народам України...(детальніше>>>)
Міжнародний день корінних народів світу це ще одна можливість для того щоб віддати належне всім оригінальним культурам й всім корінним народам, які є невід’ємною частиною великої Української родини та подякувати їх представникам за вагомий внесок в розбудову Української держави та розвиток її громадянського суспільства.


Корінні народи Криму – багатство України: інформаційна кампанія Міністерства інформаційної політики України (відео)

Немає коментарів:

Дописати коментар