17 квітня, 2024

Видання сучасних українських авторів

Відділ обслуговування (абонемент) презентує 
для наших читачів віртуальну виставку


 
 
   Це історія кризи письменника-бунтівника, яка розгортається водночас із війною в країні. Аполітичний маргінал, аби віднайти втрачене натхнення, вирушає в тур Україною у ролі ґонзо-журналіста разом з рок-гуртом студентів-першокурсників. Однак мандрівка країною мимоволі змушує письменника шукати відповіді на питання, від яких він так відчайдушно тікає. А можливість творити в дорозі - єдиний спосіб віднайти себе знову, переосмислити свою роль у суспільстві, яке проходить через війну.
  

 

 
 
 
Волков О. Мертві квіти. - Київ : Нора-Друк, 2013. -320 с.
       Доля несподівано дарує лікареві Станіславу Ковачу книгу пророцтв. Що це - шалена удача? Адже тепер неприємності не підстережуть зненацька. Чи навпаки - важкий хрест? Бо наприкінці низки майбутніх подій - втрата коханої, а далі - й власна загибель… Чи зможе той, хто майстерно комбінує на шаховій дошці, прорахувати наперед ходи в реальному житті, де проти тебе грає безжалісна доля, а ціна однієї помилки - патова ситуація, з якої годі знайти вихід?..




Іванцова М. Намальовані люди. Київ : Видавництво "Білка", 2021. - 488 с.
    Це розлога художня хроніка зими 2013-2014 рр. про звичайних людей, поставлених у незвичайні обставини. Про Майдан та антимайдан, про небайдужих, які постали проти злочинної влади за людську гідність, про силовиків, поглядом з іншого боку барикад, про тих, кого взагалі не торкнулося. Про художників та медиків, підприємців і студентів. Про чоловіків та жінок, підлітків та літніх людей, українців і не тільки. Про кохання, силу духу, взаємопідтримку, самопожертву, людяність і любов у широкому сенсі цього слова. І, звісно, про Київ, буремний та буденний, як і у всіх інших романах авторки.



Червоний - Андрій Кокотюха

Подробнее: https://akonit.net/354801-chervonij

Червоний - Андрій Кокотюха

Подробнее: https://akonit.net/354801-chervonij

 

Кокотюха К. Червоний. - Харків: Книжковий клуб "Клуб сімейного дозвілля" 2017.- 320с. 

    Їм закидають масові вбивства вчителів. Бандерівцям місце в ГУЛАГу, де вони… можуть бути корисними. Замість скніти в таборах, ватажок повстанців Данило Червоний наводить там лад! І нехай він планує втечу, йому єдиному до снаги приборкати ув’язнених злодіїв. Як це було, розкажуть три свідки: міліціонер, чекіст і ворог народу. Не шукайте Червоного ані серед мертвих, ані серед живих, шукайте - серед овіяних легендою!



Крижанівська М. Тіні. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2019. - 400 с.
    "Тіні" - нове слово в сучасному бурхливому розвитку української жанрової літератури. Фактично, перед нами справжній гуцульський пригодницький роман! Гуцульський - не за поверховим зовнішнім антуражем і не за випадковою пов’язаністю з цією відомою карпатською територією. Ідеться про роман, занурений у прадавні вірування гуцулів, коли ще люди та духи разом творили гармонію Всесвіту, відтак із документальною точністю перепущений через процес зйомок легендарних "Тіней забутих предків" Сергія Параджанова і доведений до наших часів, коли й відбувається несподівана розв’язка.
     Хто головний лиходій, хто головна жертва, а хто мимовільний нишпорка, хто і в який спосіб доклався до відновлення світового ладу - щоб усе це остаточно з’ясувати, треба добратися до останніх сторінок "Тіней".



Кузнєцова Є. Спитайте Мієчку. -Львів : Видавництво Старого Лева, 2021. -270 с.
    Що робити сестрам, яким так легко загубитися у власних думках і бажаннях у великому місті? Все наче й добре, але хочеться поставити життя на паузу, хоча б до вересня, та повернутися у місце свого дитинства. Заплетені стіни старого будинку відгороджують від усього світу з його безліччю питань, а бабуся Тея нічого не запитує, зате завжди поруч.
     Але літо час не спиняє: на порозі будинку з’являються люди з колишнього, теперішнього і майбутнього життя. Всі у цьому домі — і самі сестри, і бабуся, і індійська кузина, і розгублена мама, і навіть рудий кіт без імені — на порозі змін. Літо іде, ростуть гарбузи на експорт, розмови не стихають, а проблеми і рішення біжать наввипередки.

 

 
Забужко О. Як рубали вишневий сад, або Довга дорога з Бад-Емс. - Київ : Видавничий дім "КОМОРА", 2021.-96 с. : фотоіл., портр.
    У новій книжці, присвяченій пам’яті архіваріуса Української Вільної Академії Наук у Нью-Йорку Оксани Міяковської-Радиш (1919-2020), Оксана Забужко звертається до свого улюбленого жанру - міксу мемуару, літературознавчої розвідки та інтелектуального детективу. Читачеві пропонується пройти захопливим маршрутом завдовжки в півтора століття, від сімейної світлини в нью-йоркській вітальні - до українського Таганрога і дитячих вистав "Москаля-чарівника" в домі Чехових, щоб знайти відповідь на одне з головних питань сьогодення: за які уроки історії, пропущені в XIX ст., Україна змушена розплачуватися ще і в XXI?

Андрухович Ю. Тут похований Фантомас. : есеї / Юрій Андрухович. - Брустурів : Дискурсус, 2019.-240 с.
    ТСН-ки - це колонки, із якими Юрій Андрухович раз на тиждень виступає на сайті tsn.ua "Телевізійної служби новин" Каналу "1+1". Починаючи з грудня 2010 року, він опублікував їх уже близько двох сотень. До вашої уваги - своєрідне вибране з цих щотижневих записів, розташованих у суворо хронологічній послідовності. Готуючи цю збірку, автор свідомо не вносив змістових коректив, але вважав за доцільне вказати точну дату кожної публікації. Дати тут є не тільки каркасом, але й значною мірою орієнтиром.
   "Через вікно одного з номерів на третьому поверсі вибратися на дах, окинути поглядом усю Європу з її найвищого міста і знайти в оптичному прицілі вайлувате тіло того, заради кого ти тут. Натиснути на спусковий і, вміло не зачепивши жодного з кількох десятків охоронців, покласти край усім стражданням народу".

     Що спільного між успішним політиком і дівчиною з психіатричної лікарні? Хто з них сильніший? Хто здатен змінити життя іншого?
   Виявляється, мрії про інший спосіб життя приходять до всіх. Навіть до тих, хто обіймає найвищі посади і, здається, керує світом. І щоби визнати ці мрії, їм доводиться шукати відповіді на дуже прості питання.
       І тоді випадково почута мелодія озивається прекрасними картинами іншого, але такого близького світу. Озивається десь усередині. У душі. Твоїй душі…
   Якщо вона, звісно, із тобою. Якщо вона не загубилася, полишивши тебе саму серед примар і марень. Тоді музика гукатиме її. Проситиме повернутися. Розказуватиме душі, як важко без неї жити. Душе моя…


Сенцов О. Другу також варто придбати. - роман /Олег Сенцов: пер. з рос. Сергій Осока.-Львів: Видавництво Старого Лева, 2020.-560с.
     Джим Гаррісон, головний герой книжки, господар дому, сидить у вбиральні й гортає майже "підпільні" журнальчики, його дружина - готує сніданок... Це мав бути звичайний день звичайних людей, та зненацька у місто розпочинається вторгнення: з глибин космосу, небайдужого до долі людської цивілізації, прилетів... рай. А хто ж не мріє про щасливий контакт із позаземним розумом і не вірить, що вищий інтелект - однозначно добрий? Навіть якщо його представники схожі на ящірок і прагнуть навернути землян - заради їхнього ж спасіння - до природного життя, а їхні методи щодалі більше нагадують "аборигенам" найстрашніші моменти земної історії...

 




Єременко С. Терикони під літаком. :оповідання - Київ : Поліграфсервіс, 2015. -252 с. 
    Збірка оповідань "Терикони під літаком" нещодавно здобула першу премію в конкурсі "Літературні відкриття року", яку присуджують за найкращий дебют у прозі. Оповідання Світлани Єременко захоплюють динамічним сюжетом, який тримає в напрузі, вишуканими еротичними сценами, психологізмом. Герої творів настільки життєві, що в читача мимоволі виникає асоціація із собою, своїми власними переживаннями. А зазвичай відкриті фінали оповідань змушують його, всупереч очікуваній банальній розв'язці, замислюватися над філософією буття.





                                                                                                   В статті використані інтернет матеріали.

Немає коментарів:

Дописати коментар