24 квітня, 2024

Видатні українці. ІЛЛЯ ФЕДОРОВИЧ ТИМКІВСЬКИЙ


 Представляємо  Корсакова Володимира Олексійовича - наукового співробітника Інституту педагогіки Академії наук України, відомого вченого-педагога, автора посібників та підручників з освіти. Його діяльність з популяризації забутих імен видатних українців не має аналогів в Україні.
  Завдяки дослідженням Володимира Корсакова громадськість знайомиться з особистостями, які зробили великий внесок у становлення та розвиток української культури і історії.


  Так, його дослідження життя та діяльності Тимківського Іллі Федоровича - українського правознавця, мовознавця, освітнього діяча та педагога допомогло привернути увагу влади, громадськості, освітян.
  З нагоди 250-річчя з дня народження Іллі Тимківського в селі Туранівці Шосткинського району на місці поховання та біля автодороги Глухів - Ямпіль в цьому ж селі були встановлені 26 липня 2023 року пам'ятні знаки.
  Тимківський Ілля Федорович народився 15(26) липня 1773р. у Переяславі, помер 15(27) лютого 1853р. у Туранівці.
 Разом з Василем Каразіним був серед організаторів Харківського університету. Брав участь у заснуванні Харківського університету, де в 1803-1811 викладав цивільне й кримінальне право, загальну словесність, одночасно був куратором Харківського навчального округу. 1818-1821 - глухівський повітовий суддя, У 1825-1838 роках - директор Новгород-Сіверської гімназії. Професор Харківського університету. Почесний доктор права Харківського (1804) та Московського (1805) університетів, член Гетінгенського наукового товариства (1809). У 1809-1811 роках був деканом відділення моральних і політичних наук (майбутнього юридичного факультету) Харківського університету .
  Помер Ілля Тимківський 27 лютого 1853 року. Його поховали у туранівській церкві Введення пресвятої Богородиці. Церкву знищили на початку XX ст., поховання не збереглися.

  Але пам'ять про видатного українського вченого, який був ще й дядьком першого ректора Київського університету Михайла Максимовича, зберігається серед його земляків та поширюється широкими колами патріотичної громадськості.

Володимир Олексійович Корсаков презентував гостям заходу 
авторський документальний фільм,
присвячений Іллі Тимківському

Немає коментарів:

Дописати коментар