07 березня, 2018

100-річчя Тризубу і гривні

25 лютого 2018 року наша держава відзначила
 100 років, відколи Тризуб став державним гербом УНР, а 1 березня виповнилося 100-річчя ухвалення закону УНР про гривню.

1 березня в Інтернет-центрі ЦРБ
 ім. М. О. Некрасова було проведено тематичну годину "Свята спадщина" до цих визначних дат.





На захід зібрались співробітники та читачі нашої бібліотеки.





Бібліотекар Зоя Антонівна Логвиненко представила аудиторії репринтне відтворення 1934 року праці О. Пастернака "Пояснення тризуба, герба Великого Київського Князя Володимира Святого" і розповіла, що ця книга розкриває загадку про походження, ідею та значення тризуба на Україні як державного герба, національного знаку та релігійного символу.


Про тризуб писали більш як 50 авторів. Думки їх цілком розбіжні: тризуб – це вершок скіпетра візантійського, скіфського, корона, голуб св. Духа, корогва, якір, генуезько-литовський портал, норманський лук, норманський шолом, норманська сокира, норманський ворон, кінець норманського списа, норманський орнамент і т. д. 

Праця О. Пастернака якраз перекидає увагу на південь для розсліду над київськими тризубами. Окрім Боспорського царства, українські старожитності дають нам знаки тризуба на Україні також на монетах князів св. Володимира, Святополка, Ярослава, на Десятинній церкві в Києві.  Це доводить, що Тризуб має тисячолітню історію. У давні часи це був знак князівського роду Рюриковичів – правителів Русі. 

У часи Української Народної Республіки Тризуб затверджено державним гербом України, що підкреслює спадкоємність із попередніми періодами української історії.



Тематичну годину продовжив колекціонер Олег Іванович Логвиненко. Його доповідь "Історія української гривні" супроводжувалась демонстрацією грошових знаків з власної колекції. 
У національної валюти України дуже багата та тривала історія, перші згадки про неї датуються ще часами Київської Русі, в під термін "гривня" підпадала не лише валюта для торгових операцій.


У 1918 році постало питання про впровадження власної грошової одиниці незалежної України, тоді Михайло Грушевський, видатний історик та голова Центральної Ради, зазначив: "Іншої грошової одиниці у нас не було, крім гривні, їй годиться й бути нашою монетною одиницею. Була вона одиницею за нашої старої держави – нехай буде і за нової…"










Немає коментарів:

Дописати коментар