22 лютого, 2019

Вчимося ввічливо поводитись і правильно говорити

22 лютого у літературній вітальні відділу абонементу відбулась презентація книги Олександри Сербенської "Антисуржик" для учнів КРВПУБ.



  25 років тому побачило світ перше видання "Антисуржика"(1994 р.), яке мало щасливу і цікаву долю. Цю невеличку книжечку, скромно оформлену, видану на газетному папері в складний час безгрошів'я, впродовж кільканадцятьох років успішно розповсюджували в усіх регіонах країни і за кордоном. "Антисуржик" партіями замовляли новостворені міністерства, фрагменти з нього передруковували в пресі, використовували в радіожурналі "Слово", розміщували в мережі Інтернет. Книжку взяли в руки, вчителі,  учні, студенти, гуманітарії і негуманітарії, вона стимулювала багатьох до написання "метеликів" з проблем мовленнєвої культури.








 Мішаниною двох мов - української та російської - говорить частина людності України, хоч загальновизнано, що користуватися сумішшю з двох мов - це одне з найтривожніших явищ загальнопедагогічного характеру. Скалічена мова отупляє людину, зводить її мислення до примітива. Адже мова виражає не тільки думку. Слово стимулює свідомість, підпорядковує її собі, формує. Суржик в Україні є небезпечним і шкідливим, бо паразитує на мові, що формувалася упродовж віків.



 

 

Після проведення невеличкого тесту на знання мовленнєвого етикету учням було запропоновано інформаційну подорож "Мовленнєвий етикет у різних країнах світу". Особливий наголос було зроблено на небезпечне застосування ненормативної лексики.





Сподіваємося, що отримана інформація допоможе юнакам більш свідомо відноситися до власного мовленнєвого етикету.

1 коментар: