13 березня, 2019

Наблизити музей до читача (до 205-річниці Т. Г. Шевченка)

Відвідати Національний музей Тараса Шевченка - це завжди свято,
а у Шевченківські дні - особливо.

Такої великої кількості оригінальних мистецьких творів, напевно, не має жоден з літературно-художніх музеїв світу, адже не в кожного народу є геній, в якому б так гармонійно поєдналися два крила таланту - поета і художника.


Співробітники відділу абонементу ЦРБ ім. М. О. Некрасова особливо були вражені насамперед автопортретами Т. Шевченка 1840 - 1861 років, живописними полотнами "Катерина", "Селянська родина", "На пасіці", портретами князя Миколи Рєпніна, Ганни і Платона Закревських, Пантелеймона Куліша.


Перше погруддя Тарасові Шевченку.




За номером 10 - запис про народження сина Тараса у подружжя Шевченків.



Відвідали також і музейну наукову бібліотеку, де плідно поспілкувалися з колегами, у фондах якої зберігаються усі видання "Кобзарів" різних часів.



По закінченні зустрічі отримали в подарунок  "Кобзар", де вибрані твори перекладені мовою ідиш впродовж 1920 -1930-х років відомим єврейським поетом Давидом Гофштейном, а також інші книжки видаництва "Дух і Літера".



Ця зустріч надихнула працівників бібліотеки та музею на подальші контакти.


12 березня у ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбулась творча зустріч учнів КРВУБ з науковим співробітником музею Юлією Петренко. Вона презентувала наукову екскурсію
  "Музи Шевченка".

Дослідження теми любові в житті Тараса Григоровича є деякою спробою подальшого прочинення дверей до складної і своєрідної душі поета.








Відкриваючи в Шевченкові все більше земного, людяного, ми дедалі більше осягаємо його святість і геніальність та наближаємося  до пізнання його філософії впливу на долю України.


Фото біля виставки Великому Кобзареві




Співробітники бібліотеки вважають перспективною творчу співпрацю з літературними музеями Києва.

Немає коментарів:

Дописати коментар