24 березня, 2019

До 380-річчя Івана Мазепи на абонементі експонується виставка-портрет "Життя й пориви великого гетьмана".


 Один з найвидатніших українських гетьманів був затаврований у Росії зрадником. Зате європейці й дотепер вважають його найвпливовішим державним діячем свого часу - мовляв, недарма ж Мазепа кермував країною цілих 20 років!

  На жаль, батьківщина великого гетьмана майже нічого про нього не знає. До наших часів збереглося лише кілька портретів Мазепи, але зображені на них чоловіки не схожі поміж себе! Тож уявити образ славетного гетьмана ми можемо виключно завдяки спогадам Мазепових сучасників: " Погляд у нього суворий, очі блищать, руки тонкі й білі, буцімто жіночі, хоча тіло міцніше за тіло німецького рейтара, та й вершник із нього вправний..."



  

  Іван Мазепа - особа дуже загадкова! Єдине, що можна стверджувати щодо Мазепи без жодного сумніву, - цей чоловік мав найкращу освіту порівняно зі своїми сучасниками! Він навчався в Києво-Могилянській і в польській єзуїтській колегіях. Відвідував лекції в університетах Голландії, Франції, Італії та Німеччини. Петрав у філософії, історії, музиці, та ще багато читав. Іван Мазепа був обдарованим поетом і автором пісень, які за його доби співалися по всій Україні!


 Мазепа надихнув письменників, художників і музик. Тож Мазепа став героєм творів Даніеля Дефо, Франсуа Вольтера, Джорджа Байрона, Віктора Гюго, Олександра Пушкіна та інших українських, шведських, польських, чеських та російських авторів. Відомі художники Орас Верне, Луї Буланже, Теодор Жеріко і Ежен Делакруа зображали його на своїх картинах, а композитор Ференц Ліст присвятив йому симфонію з промовистою назвою "Мазепа".



  
  У фонди ЦРБ ім. М. О. Некрасова надійшла книга Сергія Павленка "ІВАН МАЗЕПА. ПРИЖИТТЄВІ ЗОБРАЖЕННЯ ГЕТЬМАНА ТА ЙОГО НАБЛИЖЕНИХ". Дослідниками зроблено глибокий аналіз прижиттєвої іконографії гетьмана Івана Мазепи (1639–1709) та його наближених (за період з 1687 до 1709 рр.). Уперше ознайомлено з новими знахідками образу володаря булави у графіці, стінописі його доби. Видання призначається як для істориків, мистецтвознавців, так і для широкого кола шанувальників правителя Гетьманщини.


  
  
  
  Повертаючись до портретів Мазепи, відзначимо, що на підставі результатів проведеного дослідження "Візуального образа Івана Мазепи: нові підходи до пошуку достовірних зображень" можна твердити, що на сьогодні існують 5 основних зображень, 3 з яких є достовірними, а 2 - імовірними портретами І. Мазепи. Результатим цього дослідження  можуть бути використані для формування правильного візуального ряду, який відображає справжню зовнішність Мазепи, а також можуть бути користними при створенні пам'ятників цій видатній  історичній особистості свого часу.





Виставка діятиме до 10 квітня!

Немає коментарів:

Дописати коментар