03 березня, 2019

“Шолом-Алейхем” – мир вам!



Цикл заходів до 160-річччя відомого єврейського письменника Шолом-Алейхема розпочався з відвідування співробітниками ЦРБ ім. М. О. Некрасова
 київського Музею Шолом-Алейхема.





Найважливіші теми експозиції  Музею  поділяються на дві частини:
Шолом-Алейхем та Київ, Шолом-Алейхем та Україна. 
Київ відіграв у житті письменника величезну роль: тут він формувався, мужнів як особистість і як письменник,
розвивав свій талант.

Експозиція Музею розповідає і показує життя, творчість Шолом-Алейхема. Відвідавши музей, у кожного з’являється можливість долучитися до духовної і матеріальної культури єврейського народу.









Виставка ляльок, які відображають героїв творів Шолом-Алейхема.






З цієї нагоди у бібліотеці, на абонементі, розгорнуто виставку літературної спадщини "Зичить усім миру". Шолом-Алейхем - один з найвидатніших і найпопулярніших єврейських письменників-класиків. Твори його перекладено на багато європейських мов. Його по праву називають народним письменником. Він багатогранно, барвисто показав життя євреїв у колишній царській імперії, переважно в Україні, з якою зв'язаний весь життєвий і творчий шлях письменника.  





 Шолом-Алейхем любив Україну, де українці та євреї здавна живуть і працюють поряд. В оповіданні "Пасха на селі" він любовно змалював дружбу українського і єврейського хлопчиків - Хведька і Файтла. В лірічній повісті "Пісня пісень" єврейський юнак Шимек зворушливо говорить про українську природу, як про рідну: "Я бачу небо, відчуваю теплий вітерець, чую, як пташки щебечуть, цвірінькають і літають над нашими головами. Це - наше небо, наш вітерець, наші пташки, все наше, наше, наше!"

 До речі, Міністерство культури України оголосило конкурс на здобуття премії імені Шолом-Алейхема у 2019 році за найкращі літературно-мистецькі твори, які популяризують духовно-культурні надбання українського та єврейського народів і сприяють поширенню позитивного іміджу Україні в світі.



 Найвідоміший твір Шолом-Алейхема - "Тев'є-молочник".
Тев'є-молочник один з найяскравіших образів, в якому уособлено образ єврейського народу, який незважаючи на всі злигодні, що випали на його долю, не пригнічений почуттям приреченості, а сповнений оптимізму й життєвої сили.  Прототипом головного героя був єврей Тевель - прикажчик заїзджого двору з села Забір'є, що поруч з Бояркою.





Вистави за цим твором були створені на багатьох сценах в нашій країні і за кордоном. Так "Тев'є-Тевель" у постановці Київського Національного академічного театру імені Івана Франка з Богданом Ступкою у головній ролі визнано кращим після геніального Міхоелса.  В 1993 році Богдан Ступка за виконання цієї ролі був удостоєний Національної премії України імені Тараса Шевченка.


 Як стверджують літературознавці, ніхто з класиків єврейської літератури не писав так багато про дітей і для дітей, як Шолом-Алейхем. Багато яскравих образів у дитячих оповіданнях, але, безперечно, його "улюбленим дитям" був хлопчик Мотл із однойменного оповідання.


 З ранніх літ хлопчик Мотл зазнав нестатків. Його сім'я жила у великих злиднях, і він мусив сам заробляти собі на шматок хліба. Рано втративши батька, хлопчик Мотл зі своєю матір'ю та братом  готується до від'їзду в Америку у пошуках кращої долі. Але попри всі негаразди він не втратив свою живу душу, зберіг природний оптимізм, жагу знань, любов до близьких людей, надію на краще.







До цієї дати інформаційно-бібліографічним відділом підготовлено і видано рекомендаційний список літератури "Народів двох одна журба".


У бібліотеці пройшла презентація цього видання.










Запрошуємо читачів поринути у світ літературної спадщини
 Шолом-Алейхема!

Немає коментарів:

Дописати коментар