27 липня, 2020

Чаруючий Амстердам. Прогулянка містом.

 Відділ абонементу продовжує цикл захоплюючих подорожей сторінками історії дев'яти великих міст світу. Сьогодні ми запрошуємо вас на прогулянку Амстердамом. 
 Навколо цього міста так і в'ються бурхливі міфи та сучасні легенди. Ми не будемо їх підтверджувати чи спростовувати, але допоможемо вам побачити  як нині живе справжній Амстердам  столиця Нідерландів.


 Амстердам — одне з найпопулярніших місць світу, відоме своїми затишними кварталами,  покритими мережею каналів, всюдисущими велосипедистами, багатими музеями,  кава-шопами, Кварталом червоних ліхтарів та абсолютно неповторною атмосферою свободи. Правда, свобода дуже часто  переходить кордон вседозволеності, але саме такий він і є  Амстердам. Мільйони туристів з усього світу з’їжджаються сюди за красивими фото, яскравими враженнями та, звісно ж, розвагами.


  Для багатьох туристів знайомство з Амстердамом починається з Центрального вокзалу.  Сам вокзал  це архітектурна пам’ятка, яку збудували на штучному острові з використанням понад 2,5 тисяч дерев’яних паль. Навпроти нього стоїть Вежа Плачу.  На заході від вокзалу починається легендарний район міста  Грахтенгордель, що перекладається як "Кільце (або пояс) каналів". Він утворений трьома паралельними каналами, звідси й назва. Канали пов'язані між собою колоритними вуличками, гуляти якими  одне задоволення. 


 Ще одне відоме місце в Амстердамі — центральна площа Дам. На зорі XX століття площа Дам знайшла популярність серед всього населення Нідерландів. Тут почали організовувати масові зібрання, що мають державне значення. 
 На площі розташовані знамениті будівлі та проводяться численні заходи, що робить її одним з найважливіших місць у Нідерландах.  Це досить просторе місце у формі прямокутника, де завжди багато як туристів, так і місцевих. На майдан постійно злітаються міські голуби, яких за звичаєм підгодовують перехожі.

 У західному кінці майдану розташований зведений у неокласичному стил Королівський палац, а поруч з ним  готична Нова церква, яка, незважаючи на назву, побудована ще в XV ст.  та Музей воскових фігур мадам Тюссо. Його відвідувачі мають можливість познайомитися з голландським політичним і культурним життям  тут є копії багатьох відомих людей держави та зірок шоу-бізнесу. Неподалік розташовані будівля Старої біржі (зараз на її місці  універмаг класу люкс "De Bijenkorf")  та комплекс будівель Ост-Індської компанії.


 У центрі площі Дам привертає увагу  Національний монумент Нідерландів (Nationaal Monument op de Dam). Величний обеліск був зведений у 1956 році в пам'ять про жертв Другої світової війни, на честь опору загарбникам, звільнення та миру нідерландської нації. Автором пам'ятника є голландський архітектор Якобус Оуд. Автор барельєфів, що зображують скуті ланцюгами чоловічі фігури, скульптор Павло Грегуар. Скульптури навколо монумента виконав Джон Редекер. Центральним елементом пам'ятника є бетонна  колона заввишки 22 метри, повністю покрита білим травертином. Монументальні скульптури та барельєфи на обеліску символічно зображують біль і страждання воєнного часу. Розташовані поблизу два білих лева на п'єдесталах символізують силу держави Нідерланди.  Ось така вона, площа Дам  саме серце Амстердаму.

Амстердамські канали відомі в усьому світі 


 При відвідуванні Амстердаму вперше, здається, що це місто розташоване на воді, а не на суші. Саме цей факт надає унікальність і неповторний шарм самому місту. 

 Амстердам розташований  у гирлі річки Амстел, від якої власне й дістало свою назву місто.  Воно стоїть на болотистій місцевості, а велика частина його території відвойована у моря. Це найбільше в світі місто на палях, які використовували під час спорудження будинків як єдиний спосіб втримати фундамент від просідання у трясовину. Раніше палі були дерев’яними, їх встановлювали на глибину 11 метрів. Зараз використовують бетонні, тепер їх забивають глибше  на 18 метрів. Але така система зміцнення має і свої мінуси.


 Гуляючи містом, ви точно не оминете кривих будинків, яких тут десятки. Причинами перекошення споруд є підгнивання дерев'яних паль або надбудова додаткового поверху, що не було передбаченого під час проєктування.  Так і стоять ці криві будинки в Амстердамі вже сотні років  у такому вигляді. Туристами вони сприймаються як колоритна родзинка міста, а для місцевої влади – це додатковий клопіт, бо кожна така споруда має бути під особливим контролем.


 Усі впізнають Амстердам за його каналами та милими мостиками через них. Це одна з головних туристичних принад та символів міста, що справді зачарує кожного. У місті є три головні канали: Геренграхт, Кейзерсграхт і Принсенграхт. Ці канали утворюють три концентричні півкола, що оперізують місто. Сотні кілометрів каналів, понад 1500 мостів та 90 штучних островів дозволили Амстердаму дістати титул "Північна Венеція". У 2010 році канали зарахували до об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО.

 Збираючись у Голландію, багато хто вже заздалегідь вирішують, що відвідати в Амстердамі плавучий квітковий ринок Bloemenmarket треба обов'язково. Адже такої кількості квітів, насіння, цибулин і саджанців, мабуть, не побачиш більше ні в одному місті світу. Ринок називають плавучим, хоча насправді він стоїть на баржах вздовж набережної.


 До середини XVII століття сюди привозили свій запашний товар фермери, продаючи його городянам прямо з човнів. А в 1862 році було прийнято рішення встановити на пришвартованих баржах невеликі квіткові магазинчики. На ринку можна не тільки вдосталь намилуватися красою квітів, що розпустилися, а й придбати цибулини знаменитих голландських тюльпанів, насіння місцевих і екзотичних рослин. 



Амстердам  велосипедна столиця світу


 Неодмінним атрибутом міста є велосипеди. Їх тут безліч. Недарма ж Амстердам називають велосипедною столицею світу. Кожен, хто хоч раз був у нідерландській столиці, ніколи не забуде ані веселих голландців на велосипедах в будь-яку погоду, ані продуманої інфраструктури, яка перетворила ровер на безпечний та екологічно чистий засіб пересування.  Пунктів прокату тут досить багато, є навіть велоекскурсії.  Ви можете взяти велосипед напрокат і побачити Амстердам з того ракурсу, з якого його найчастіше бачать місцеві жителі.
 У місті нарахували десь півмільйона велосипедів, а загальна протяжність велодоріжок складає 400 кілометрів. Історичний центр міста, тобто місце зосередження основних пам’яток архітектури, не такий вже і великий, тому громадським транспортом тут можна взагалі не користуватися.  

 Найприємніший спосіб подорожувати по Амстердаму  на велосипеді.  Жителі міста  перетворили його на велосипедний рай, адже в їхній буденній культурі закладено, що це дуже екологічно та корисно для здоров’я.  
 Крім того, велосипеди — це відмінна можливість вибратися за місто. Півгодини їзди відокремлюють центр столиці від дивовижного  парку  — Амстердамський ліс, або місця, де творив Рембрандт на річці Амстел. 
 Можна проїхати далі до середньовічних млинів у мальовничих містах Weesp, Muiden і Naarden. Словом, якщо ви втомились гуляти містом, варто приїхати сюди,  щоб сховатися від сторонніх очей та  відпочити від міського шуму. 















 Столиця Нідерландів — культурний центр світового рівня
  А тепер трохи про мистецтво, бо Амстердам має чим похвалитися. Щоб познайомитися з прекрасним, вам варто приїхати на Музейну площу. Зокрема, тут ви знайдете найбільший музей Амстердаму  Державний музей (нід. Rijksmuseum Amsterdam). Постійна експозиція музею включає значну колекцію шедеврів золотої доби голландського живопису, а також різноманітну графіку, скульптуру, зразки декоративного мистецтва тощо.  Експозицію розгорнуто в більш ніж 260 залах. Славу національного відділу  Державного музею складають чотири майстри живопису:  Франс Галс, Ян Стен,  Рембрандт і Ян Вермер. Музей налічує чотири полотна одного з цих найзначніших художників Нідерландів Яна Вермера Делфтського (1632—1675)  це одна з найбільших колекцій цього майстра у світі. У 2015 році музей здобув звання  Європейського музею року.
 Східне крило будівлі повністю віддано під музей історії Голландії.

Державний музей або Рейксмузей

Державний музей розташований в культурному районі столиці, де також містяться консерваторія, Міський музей сучасного мистецтв та Музей ван Гога. 

Музей ван Гога

  Музей Вінсента ван Гога (нід. Van Gogh Museum) зберігає найбільшу в світі колекцію робіт нідерландського художника. Цей художній музей був відкритий у 1973 році. Ядро колекції складає зібрання робіт Фонду Музею Вінсента ван Гога — колекції, що належить сім'ї художника: вона складається із 200 полотен, близько 500 малюнків, чотирьох альбомів із начерками та 800 листів самого художника. Крім того, в музеї представлені роботи його сучасників: Поля Гогена, Жоржа Сера, Клода Моне, Анрі Тулуз-Лотрека, Пабло Пікассо.



Музей Стеделек
 У безпосередній близькості до Музею ван Гога розташований Стеделек-музею. Міський музей Амстердаму (нід. Stedelijk Museum). Зараз у музеї представлені відомі напрямки національного (нідерландського), французького та сучасного світового образотворчого мистецтва. Це і класичний модернізм (Пабло Пікассо, Клод Моне, П'єр-Огюст Ренуар, Поль Сезанн, Василь Кандинський, Марк Шагал), і художні групи "Стиль" (Піт Мондріан, Тео ван Дусбург, Герріт Рітвельд) і члени творчого об'єднання митців КОБРА. Казимир Малевич тут представлений 29 роботами.


Будинок-музей Рембрандта
 У старій частині міста стоїть Будинок-музей Рембрандта (нід. Museum het Rembrandthuis) — будинок, в якому Рембрандт жив і працював у 1639-1658 роках. Музей розташований в будівлі XVII століття, поруч з площею, що носить ім'я художника, на якій встановлено монумент на його честь. Рембрандт жив на бельетажі. Його майстерня, яка розташована на другому поверсі, була відновлена та приведена до первинного вигляду. На третьому поверсі знаходились майстерні його учнів. В музеї представлена майже повна колекція ритин (гравюр), зроблених художником. Наразі музейна збірка має двісті шістдесят робіт з двохсот дев'яноста ритин, створених Рембрандтом.

 Поруч із Центральним вокзалом знаходяться Музей судноплавства та НЕМО-музей. НЕМО — це найбільший науковий музей Нідерландів, побудований за проєктом Ренцо П'яно. Більшість експонатів музею було зроблено його співробітниками з підручних матеріалів і призначено для того, щоб з ними бавилися діти й дорослі.

Музей НЕМО (NEMO)
 За задумом Ренцо П'яно, всередині музею можна побачити вентиляційні труби, сталеві перекриття та інші функціональні деталі будівлі. Зі ступінчастого даху музею, на який можна вийти через четвертий поверх музею, відкривається вид на старе місто. Це єдине високо розташоване місце в Амстердамі, з якого відкривається така панорама. У НЕМО ви дізнаєтеся, що наука і техніка  це зовсім не нудно. У музеї існує НЕМО-театр, в якому проводяться виставки, презентації та публічні лекції.


 
Замок Мюйдерслот
 Також варто відвідати Замок Мюйдерслот XIII століття — один із найкраще збережених  середньовічних замків у сучасних Нідерландах. Цей найкрасивіший замок країни знаходиться в п'ятнадцяти кілометрах від Амстердаму.  Він настільки витриманий в готичному стилі, що здається ілюстрацією з роману про пригоди середньовічних лицарів. Тепер тут у відреставрованих залах з відтвореними автентичними інтер'єрами розміщується філія  Державного музею. 
Легенда стверджує, що по замку вже багато століть блукає привид його першого власника графа Флориса п'ятого. Неприступні стіни Замок Мюйдерслот зберігають не одну таємницю Середньовіччя і не одну романтичну історію. 

 І це ще далеко не всі музеї, які є в місті. До речі, якщо ви хочете стовідсотково та без черги потрапити до найпопулярніших музеїв Амстердаму, про квитки слід потурбуватися заздалегідь. Їх краще купувати завчасно онлайн. Ось така популярність!

Амстердам – книжкова столиця 

 23 квітня 2008 року у Всесвітній день книжки столиця Нідерландів офіційно стала Книжковою столицею світу. Протягом цілого року (до 22 квітня 2009 року) голландці задавали тон у літературі та книговиданні. Було розроблено програму заходів під назвою “Відкрита книга”, яка включала різноманітні літературні події для широкого загалу, виставки, конгреси, міжнародні зустрічі. Місцями їх проведення стали Амстердамська публічна бібліотека, культурно-інформаційний центр Pakhuis de Zwijger, численні парки та площі міста. 

 Символами Книжкової столиці було обрано філософа Спінозу, який більшу частину життя провів у Амстердамі, письменницю Анну Франк, яка переховувалася тут з родиною під час війни та написала про це у своєму “Щоденнику дівчинки”, а також відому дитячу письменницю Анні Шмідт.

 Книжкову столицю світу, починаючи з 2001 року, визначає ЮНЕСКО та Міжнародна асоціація видавців за поданням національних асоціацій. Це звання отримати непросто – місто-претендент повинно не тільки мати розвинену книжкову інфраструктуру: книгарні, бібліотеки, читацькі клуби, виставки, але й проводити активну та нетривіальну пропаганду читання. Цікаво, що Амстердам – вже друге місто Бенілюксу, яке здобуло це високе звання. у 2004 році бельгійський Антверпен вже побував у ролі Книжкової столиці. 
 Зараз Амстердам ─ справжній рай для любителів книжок. Вулиці міста заполонені книжковими крамницями. Щотижневі, а то й щоденні ярмарки книжок змінюються по обіді письменницькими посиденьками у численних кав’ярнях.
 Унікальним місцем для пристрасних книголюбів є Публічна бібліотека (OBA – Openbare Bibliotheek Amsterdam). Вона об’єднує 26 міських бібліотек: центральне відділення і 25 філій в Амстердамі та поза його межами. Близько 5 000 000 книг міститься в цих стінах. 






 Площа бібліотеки 28 000 кв. м., її територія включає в себе 8 поверхів. У бібліотеці близько 1500 місць для читачів: безліч спеціалізованих читальних залів, оснащених сучасним офісним обладнанням, інтернетом, комп’ютерами. Видача літератури повністю автоматизована. Бібліотека відкрита всі 7 днів на тиждень з 10.00 до 22.00.
 Крім книг, тут зберігається величезна кількість відеоматеріалів, художніх і документальних фільмів. Крім того, є зали — лекційний і виставковий, а також Музей бібліотеки та Музей Жерара Реве. Південна стіна музею скляна — це справжнє вікно огляду, що відкриває відвідувачам гарний вид на місто. Також у будівлі є кафе для читачів і ресторан з терасою. Для люблячих все екологічне голландців цілком очевидним було додати останній штрих у вигляді парковки на 2000 велосипедів.
 Витрати на будівництво цієї будівлі за проєктом знаменитого архітектора Йо Кунена склали 80 млн євро. І воно коштувало того, повірте: навряд чи де-небудь ще знайдеться бібліотека подібних масштабів, що поєднує в собі монументальність архітектури та осередок людських знань. Це як раз той випадок, коли форма відповідає змісту. 























Підсумуємо: Амстердам дуже різний, дивовижний і чаруючий, його не можна описати у кількох словах. Бажаємо кожному знайти в Амстердамі саме те, що шукаєте. 
Вдалих вам подорожей! 



1 коментар:

  1. Калі ў вас былі фінансавыя праблемы, тады вам пара ўсміхнуцца. Вам трэба звязацца толькі з містэрам Бенджамінам з сумай, якую вы хочаце пазычыць, і тэрмінам аплаты, які вам падыходзіць, і вы атрымаеце свой крэдыт на працягу трох рабочых дзён. Я толькі шосты раз скарыстаўся пазыкай у 700 тысяч долараў тэрмінам на 180 месяцаў з магчымасцю выплаты да заканчэння тэрміну прыдатнасці. Г-н Бенджамін дапамагае мне ў крэдыце. Звяжыцеся з ім, і вы ўбачыце, што ён вельмі сумленны чалавек з добрым сэрцам. Яго электронная пошта Lfdsloans@outlook.com, а яго нумар тэлефона WhatApp: + 1-989-394- 3740

    ВідповістиВидалити