11 квітня, 2021

Колумби всесвіту

   За рішенням Генеральної Асамблеї ООН  12 квітня відзначають як Міжнародний день польоту людини в космос. В Україні цей День має назву «День працівників ракетно-космічної галузі України».
   У цей день, 60 років тому, 12 квітня 1961 року громадянин СРСР Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі «Восток» вперше в світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів.
    До Міжнародного дня польоту людини в космос у відділі абонементу 
було розгорнуто книжково-ілюстративну виставку "Колумби всесвіту ".

    Вступивши в 21 століття, ми бачимо вражаючі успіхи космічної техніки — навколо Землі обертаються десятки тисяч супутників, космічні апарати здійснили посадку на Місяць. Згодом на Марс і Венеру опускалися автоматичні зонди, декілька космічних апаратів покинули межі Сонячної Системи і несуть на собі послання Позаземним Цивілізаціям.
   В освоєнні космосу людству дуже допомагає фантазія. ЇЇ роль в житті людини колосальна. Завдяки фантазії людина творить, розумно планує свою діяльність і керує нею. Майже вся людська матеріальна і духовна культура є продуктом уяви і творчості людей. Винятком не є і наука з технікою. Позбавивши людини фантазії, прогрес зупиниться.
   Людина, надихаючись мрією та використовуючи уяву, створила такий жанр у літературі, як наукова фантастика. Наукова фантастика тому і називається науковою, що працюючи в цьому жанрі письменники спираються на сучасні їм наукові досягнення, щоб спроектувати майбутні. І чим більше талант автора-фантаста, тим більш точними виходять такі передбачення. Тому немає нічого дивного в тому, що безліч сучасних нам явищ і предметів, які ми вважаємо буденними, колись були «персонажами» фантастичних романів і повістей.
   Наприклад, такий банальний девайс, як навушники-вкладиші, які сьогодні за сущі копійки може купити будь-який школяр, вперше з'явилися в легендарному романі американського фантаста Рея Бредбері «451 градус за Фаренгейтом», і називалися вони «Черепашками». Або куди більш рідкісне, але і більш високотехнологічне народження дітей з пробірок: його описав у романі «О, чудовий новий світ!» письменник Олдос Хакслі, причому у нього цей процес був поставлений на конвеєр.
   Деталі космічних подорожей і світові комп'ютерні мережі, відеочати і планшетні комп'ютери - згадки про подібні предмети та явища можна знайти у фантастів минулого. Комусь із письменників вдавалося вгадати лише окремі речі майбутнього, а хтось, як, скажімо, Айзек Азімов, Герберт Веллс, Жюль Верн або Артур Кларк, зуміли описати мало не половину нинішньої машинерії і цифрової техніки.
   Одними з перших засобами наукової фантастики ідею польоту на Місяць виклали Жюль Верн ( «З гармати на Місяць», 1865) і Герберт Веллс ( «Перші люди на Місяці», 1901).
   Але і в сучасній літературі космічна тематика лишається актуальною. 

Немає коментарів:

Дописати коментар