09 квітня, 2021

Тоталітаризм і топоніміка: псевдогерої та правда історії.

    9 квітня 2015 року Верховна Рада України ухвалила пакет законів, що передбачали процес декомунізації в країні.
   Це закони: "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки", "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917 - 1991 років", "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років" і "Про правовий статус і пам'ять борців за незалежність України у ХХ столітті".
   Цими документами в Україні заборонили радянську символіку, засудили комуністичний режим, відкрили архіви КДБ і визнали борцями за незалежність України воїнів УПА.
   Дія законів торкнулася багатьох сфер життя українців: освіти і виховання, безпеки і політики, пам’ятників та символіки. Зокрема, призвела до перейменування великої кількості населених пунктів і вулиць в Україні, що мали комуністичне походження.

Для тих, кому цікава ця тема, пропонуємо книгу:
Терес Н.В., Іваницька Л.В.
«Тоталітарна топоніміка радянських вулиць Києва в особах.»
Документи і матеріали.
   Збірник містить документи та матеріали, які свідчать про антинародну суть та трагічні наслідки для суспільства діяльності більшовицьких партійних та державних керівників, очільників репресивних органів та кадрових військових, увічнених у топоніміці радянської доби. Через призму документів та фактів аналізується радянська топонімічна політика як складова партійної ідеологічної системи фальсифікацій та викривлення правди історії. 
   На початок 2000-х років Україна рясніла іменами керівників більшовицького перевороту, репресивних органів влади, поневолювачів України. Не виключенням був і столиця держави-Київ.
   Представлені у збірнику документи і матеріали допоможуть читачеві глибше зрозуміти підстави для реалізації державної політики декомунізації та перейменування як її складової.

Немає коментарів:

Дописати коментар