15 квітня, 2021

Історія однієї книги

16 квітня - 105 - річчя Юлії Первової -

 киянки, письменниці, видатної особистості.

  З унікальнім виданням "Дві долі: Олександр та Ніна Грін" можна познайомитись у ЦРБ ім. М. О. Некрасова. Її автор Юлія Олександрівна Первова (1916 - 2001 р. р.) біолог за освітою. Після зустрічі з Ніною Миколаївною Грін у 1958 році вона стала одним з засновників грінознавства, хранителем архіву дружини письменника.

  Юлія Первова - людина нелегкої долі. Втративши на фронті чоловіка, вона залишилась з маленьким сином. Син виріс, став її другом, підтримкою та надією. У них були спільні інтереси, одна професія і спільна любов до творчості Гріна. 

   Її 18-річний син Борис у червні 1958 року трагічно загинув. Зустріч з Ніною Грін, яка тактовно долучилася до її горя, повернула Юлію Олександрівну до життя. Вона була вражена, коли на столі Ніни Миколаївни побачила фотографію свого сина і почула слова: "Мені здається, що ваш хлопчик схожий на Гнора". Це - один з улюблених героїв Юлії Олександрівни та її сина.

   Відновлення інтересу Юлії Первової до літератури, вивчення архівних матеріалів, міцна дружба з Ніною Грін, всебічна допомога їй у створенні музею Олександра Гріна - стало сенсом її життя.



Далі про Юлію Олександрівну розповідає Олександр Верхман: "Книга Юлії Олександрівни - документальна повість. В ній відтворюється духовність життя Ніни та Олександра Грін, їх відносин.
Нас познайомила Ніна Грін у 1963 році. Ми зустрілися з Юлією Олександрівною у неї вдома у Києві, на вулиці Боєнській, 41 (колишня Івана Кудрі, тепер Джона Маккейна). 
 
  Мені стало відомо про проблеми будинку Гріна, а головне, ми зрозуміли, що можемо допомогти. Це давало надію та енергію. Ніна Миколаївна довіряла нам, і це стало початком дружби на трьох, до смерті Ніни Миколаївни у 1970 році і до смерті Юлії Олександрівни у 2001 - му. Цій Дружбі вже більше півстоліття, вона існує і понині. Мої дорогі і прекрасні люди - подібно яким не так часто зустрічав у житті. Для мене вони живі, я і понині дружу з ними і раджуся з ними".
  Тепер на будинку встановлена меморіальна дошка з текстом : "У цьому будинку у 1964 - 1970 роках у квартирі Ю. А. Первової неодноразово зупинялася, жила і працювала Ніна Миколаївна Грін - дружина письменника Олександра Гріна. Їй присвячена його феєрія "Алые паруса".
   У ЦРБ ім. М.О.Некрасова розміщені матеріали "Грінівської вітальні", які знаходились у бібліотеці № 15 для дітей (зачинена на ремонт). Користувачі ЦРБ можуть познайомитись з ними і долучитись до цікавої історії, яка колись трапилась у нашому місці.

Немає коментарів:

Дописати коментар