01 квітня, 2020

Бібліографічна новинка

«Письменник-монументаліст Еміль Золя» (1840-1902 рр.)




 2 квітня виповнюється 180 років від дня народження Еміля Золя – видатного французького письменника-романіста. Він один з найталановитіших митців свого часу, автор більше 20 монументальних романів, критик і активний громадський діяч – борець за сираведливість

  Еміль Золя – один з найяскравіших представників реалізму XIX століття та досить відомий письменник свого часу. Його твори не тільки відмінно сплановані, але і науково обґрунтовані. При цьому практично всі твори автора трагічні, а побудова романів виконана таким чином, що за одним нещастям відбувається наступне, поки не станеться катастрофа, яка вирішує все. Саме такий підхід робить романи Еміля Золя дуже глибокими та актуальними в усі часи.


Істина і справедливість понад усе,
бо тільки від них залежить велич націй.
Золя Е. 


Нижче ми представили вашій увазі п'ять найвідоміших романів автора, 

які дійсно варто прочитати кожному.


«Nana»
 Вперше роман був виданий у 1880 році. На його сторінках автор ділиться своїми роздумами про мораль, а також про те, яка роль їй була відведена у Франції в ті часи.
 Книга розповідає про життя куртизанки, яка розважала багатих людей, наділених владою. Однак у цьому творі не все так однозначно, як здається на перший погляд. Читаючи цю книгу, вам доведеться самим розібратись в тому, ким же насправді була Нана – холоднокровною спокусницею, яка прагнула заробити незважаючи ні на що або жертвою обставин, з якими їй довелося змиритись.
«Жерміналь»
 Тринадцята книга епопеї «Ругон-Маккари» була видана у 1885 році. Як і інші твори автора, «Жерміналь» містить детальні описи характерів героїв та історичних місць. У книзі ви також знайдете безліч метафор та міркувань на тему людської сутності, щедрості та жадібності, любові та зради, життя та смерті.
 Головними персонажами цієї книги є прості землекопи, і Золя вдалося наочно показати всю підноготну їх важкої праці. Теми, підняті у цьому творі, зворушують до глибини душі, адже як багато років тому, так і сьогодні, багатих абсолютно не хвилює, як і на що живе робочий клас.

«Черево Парижа»
 Незважаючи на те, що вперше цей роман був опублікований ще у 1873 році, він залишається актуальним і сьогодні. На його сторінках автор показав нам долю однієї маленької людини, яка в прямому сенсі слова може загубитись на просторах великого міста, де мораль нічого не значить.
 Цей глибокий твір покаже вам зіткнення двох світоглядів. І тільки дочитавши роман, ви зможете дізнатися про те, чи може одна людина протистояти цілому суспільству та перемогти у нерівній сутичці, зберігши своє обличчя та залишившись особистістю.



«Кар'єра Ругонів»
 Перший твір епопеї «Ругон-Маккари» розповідає про життя однієї родини. В основі сюжету лежать реальні політичні події того часу, які і виступають декораціями сімейних історій головних героїв.
 Книга, безумовно, зацікавить любителів історії, але в першу чергу цей роман про пошук людиною свого місця в суспільстві, про вміння відстоювати свої погляди та устремління. А ще він про низинні бажання, вчинки, на які йдуть люди заради їх виконання та ціну, яку їм доводиться платити на цьому шляху.

«Западня»

 Виданий у 1877 році роман, присвячений робочому класу. На його сторінках автор наочно демонструє життя простих людей, що стоять на межі виживання. Розповідаючи про їх побут та звичаї, Золя показує на що можуть бути здатні люди, доведені убогістю та як в прагненні вижити стираються всі грані між хорошими та поганими вчинками.




 В Україні твори Е. Золя з’явилися в середині 1870-х років завдяки перекладам Івана Франка, пізніше твори митця переповідали й інші українські письменники – Марко Черемшина, М.Грушевська, О. Рошкевич та інші.




Немає коментарів:

Дописати коментар