10 квітня, 2020

День працівників ракетно-космічної галузі України

  12 квітня  відзначається День працівників ракетно-космічної галузі України та Міжнародний день польоту людини в космос.
 Це свято присвячене першому польоту людини в космос. 12 квітня 1961 року Юрій Гагарін здійснив перший орбітальний обліт планети Земля. Він стартував з космодрому "Байконур" на кораблі "Восток-1" та зробив один виток навколо земної кулі, який тривав 108 хвилин. 12 квітня 1981 стартував перший пілотований космічний політ за американською програмою "Шаттл".


  Святкування Дня працівників ракетно-космічної галузі України було затверджено Указом Президента 13 березня 1997 року. Пізніше, 7 квітня 2011 року, на рівні Генеральної Асамблеї ООН, була прийнята відповідна резолюція, в якій 12 квітня проголошено Міжнародним днем польоту людини в космос (International Day of Human Space Flight).


Останні досягнення та цікаві факти української космонавтики


1. Україна входить до ТОП-5 країн із повним циклом виробництва ракетно-космічної техніки.
 Україна  одна з небагатьох країн світу, яка має замкнений цикл ракетобудування, починаючи з ракетного палива та закінчуючи готовими корпусами, ракетами-носіями (РН) і космічними апаратами (КА). Левова частка створюваного космічного устаткування припадає на державні підприємства, які підпорядковуються спеціальному уповноваженому органу  Державному космічному агентству України.
За час незалежності українськими ракетами було здійснено 148 запусків. Ракети стартували з космодромів Плесецьк, Байконур, Воллопс, платформи "Морський старт". На орбіту було виведено близько 300 космічних апаратів на замовлення різних країн світу.

2. Видатна жінка з українським корінням підкорила космос. 

 Гайдемарі Стефанишин-Пайпер є однією з найуспішніших астронавтів NASA. Інженер пройшла довгу й складну робочу кар'єру від військово-морських сил до виходу у відкритий космос. Успішна українка була у космосі двічі, загалом 27 діб та здійснила 5 виходів у відкритий космос. Батько майбутнього космонавта зробив усе, щоб вберегти її українську ідентичність. Вона ходила до української недільної школи, танцювала народні танці й була пластункою. Виходячи заміж, залишила своє українське прізвище  Стефанишин. У 2007 році вона вперше побувала в Україні. Тут вона вразила знанням української мови.


3. Українці працюють над будівництвом бази на Місяці.

 Українське підприємство ДП КБ "Південне" ім. М. К. Янгеля працює над проєктом постійної бази на поверхні Місяця і наші науковці вже взялися до роботи.
 Проєкт має п’ять етапів реалізації. Останній з них передбачає запуск постійної бази, на якій перебуватиме людина. Заплановано це на 2062 рік.


4. Українські інженери на європейське замовлення створили двигун для ракети-носія "Вега".
 На замовлення Європейського космічного агентства (ESA) ДП КБ "Південне"  розробило блок маршового двигуна четвертого ступеня для ракети-носія "Вега". Виготовили його на заводі "Південмаш" у місті Дніпро. За словами директора заводу, український двигун четвертого ступеня працює довше, ніж двигуни перших трьох ступенів разом узяті.

 У листопаді 2018 року відбувся успішний пуск "Веги" з українським двигуном. Ракета-носій успішно вивела на орбіту космічний апарат Mohammed VI-B, сконструйований на замовлення уряду Марокко компанією "Airbus Defense and Space". Його використовуватимуть для спостереження за змінами земної поверхні, моніторингу в сільському господарстві, прогнозів погоди тощо.

5. В Україні розташовується найбільший у світі радіотелескоп декаметрових хвиль.
 УТР-2 (український Т-подібний радіотелескоп 2-ї модифікації) — найбільший у світі радіотелескоп декаметрових хвиль, що розташовується в Харківській області та належить Радіоастрономічному інституту НАН України.
Астрономи, які працюють на УТР-2, першими в світі виявили в міжзоряному середовищі спектральні лінії вуглецю (головної "цеглинки", необхідної для появи органічного життя), каталогізували джерела випромінювань у далекому космосі, розробили теорію гравітаційних лінз (щодо того, як викривляється світло від далеких зірок і галактик), вивчили механізми радіовипромінювання Сонця та Юпітера.

6. Українці брали участь у створенні ракети-носія NASA "Antares".

 Ракету-носій "Antares" створено американською корпорацією Orbital ATK за участю українських підприємств.
 Головну конструкцію першої ступені ракети розроблено ДП КБ "Південне" ім. М. К. Янгеля та виготовлено на Південному машинобудівному заводі ім. Макарова (обидва  у місті Дніпро) у співпраці з українськими підприємствами "Хартрон-АРКОС" (Харків), "Хартрон-ЮКОМ" (Запоріжжя), "РАПІД" (Чернігів) та іншими. Українські фахівці брали активну участь у випробуваннях "Antares", які проводились у США.
 Восени 2018 року NASA успішно запустило ракету "Antares", аби доправити вантажний модуль "Сігнус" до Міжнародної космічної станції.

7. Молоді українські науковці перемагають у конкурсах NASA.
 У 2017 році в ТОП-25 конкурсу NASA увійшли відразу дві українські команди, які пропонували земну модель орбітальної станції та концепцію розумного поселення.
 Українці запропонували технологію, яка допомогла б пересуватися Марсом. Атмосфера на цій планеті розріджена, а сила тяжіння слабша, ніж на Землі. Дослідники запропонували створити літак, який приземлятиметься на поверхню та збиратиме з планети лід, перетворюючи його на газ. При цьому вивільнятиметься енергія, яка створить реактивну тягу для обертання пропелерів і наступного стрибка. Літак пересуватиметься, як стрибуча комаха.

8. Космонавт NASA розгорнув український прапор у космосі.

  Космонавт NASA Рендольф Брезник у 2017 році розгорнув на орбіті український прапор. Відомо, що з Україною американця повязують родинні зв’язки: у 2008 році він усиновив хлопчика з Дніпра.
Рендольф Брезник був у космосі двічі та 5 разів виходив у відкритий космос. Саме американський астронавт, другим після Леоніда Каденюка, розгорнув на орбіті синьо-жовтий стяг.


 Україна може пишатись своїми досягненнями в наукових дослідженнях, у створенні сучасної ракетно-космічної техніки, та у впровадженні високих космічних технологій. Україна — космічна держава, з багатим минулим та впевненим потенціалом на майбутнє. 

Немає коментарів:

Дописати коментар