25 жовтня, 2023

27 жовтня - День української писемності та мови

 Завдяки мові та мисленню суспільство здатне змінювати навколишній світ. Мова для народу є його скарбницею, живою схованкою людського духу. Рідна мова утворює невидимий зв’язок між усіма поколіннями минулого та майбутнього.
 З року в рік наша мова збирає все більше справжніх прихильників. З кожним днем все більше людей бажають вивчити українську мову.
 Так важливо у житті відчувати себе приналежним до нації, відчувати ту силу й натхнення на неймовірні здобуття. Вшановуючи та розповсюджуючи мову, українці відстоюють не тільки свої власні інтереси, а й інтереси власної держави.
  У рамках циклу заходів до Дня української писемності та мови у читальній залі відбулася презентація документального фільму "Соловей співає. Доки голос має". Авторка ідеї, сценарію та продюсерка фільму Леся Воронюк.




 Галина Борисенко ознайомила студентів      
I курсу Київського професійного коледжу цивільного будівництва  з правилами запису до бібліотеки та з правилами  користування книжковим фондом та інтернетом.



 
 Документальний фільм "Соловей співає. Доки голос має" 2019 року є дослідженням проблеми мовного питання в Україні. Автори проаналізували мовну ситуацію і дослідили причини та наслідки нинішньої конфронтації довкола української мови.
 Ідея фільму виникла в 2014 році, коли розпочалася війна на сході нашої країни. Один з українських воїнів розповів історію, як одного разу він під час бою втратив зір і не знав, де наші, а де вороги. Коли почув, що до нього хтось наближається, то взяв до рук гранату і палець просунув у кільце чеки. "Свої", - почув він від тих, хто наближався. Хлопець вже готовий був висмикнути чеку і загинути. Та раптом вони заговорили українською.
 Фільм надто важливий і цікавий для будь-кого, кому болить Україна, тому що ми живемо не лише у стані війни як поняття фізичного, але і у стані гібридної війни, інформаційної війни, коли ворог зазіхає на наш розум.
 Ця документальна стрічка не просто про українську мову, бо українська мова дуже широке поняття. Це фільм, який покликаний зруйнувати міфи, що існують в нашому інформаційному просторі і які дуже сильно активізувалися з 2014 року.
  Коли автори фільму почали збирати інформацію, то зрозуміли, що ці міфи існували не з 1991 року і навіть не з часів Радянського Союзу, а ще за існування російської імперії. Ці міфи намагалися в різні способи інтегрувати в наші голови будь-які загарбники, які приходили на територію України.
  Сім міфів про українську мову:
Міф 1:   Необхідно захищати "русскоязычное население"
Міф 2:   У Києві ніколи не спілкувалися українською
Міф 3:  "Какая разница, на каком языке"
Міф 4:   Українська - мова села
Міф 5:   Суржик - не проблема. Суржик - це дуже смішно
Міф 6:    Русифікації не було
Міф 7:    Мова не на часі

 
 Дуже приємно було чути після заходу, як молодь відверто дякувала співробітникам бібліотеки за запрошення на перегляд такого сучасного, актуального та правдивого фільму.

Немає коментарів:

Дописати коментар