08 жовтня, 2023

Тиждень європейської демократії



      Це - загальноєвропейський захід, покликаний заохотити громадськість до участі у вирішенні питань місцевого значення.
  Проведення Тижня в Україні відповідно до міжнародно-правових зобов’язань нашої держави затверджено Указом Президента України від 27 вересня 2007 року № 922/2007 "Про Європейський тиждень місцевої демократії".
  Європейський тиждень місцевої демократії - загальноєвропейська ініціатива Ради Європи, що координується Конгресом місцевих і регіональних влад Ради Європи, і яка спрямована на розвиток діалогу між місцевими обраними представниками та громадянами, який сприятиме подоланню дефіциту демократії.  Ключовим елементом демократії на місцевому рівні є тісна взаємодія між громадянами та місцевими обраними представниками.
      Головні заходи Тижня - дні відкритих дверей, відкриті засідання рад, прийоми громадян депутатами та інші заходи на місцях, націлені на ознайомлення населення із завданнями та принципами функціонування системи місцевого самоврядування з однієї сторони та своїми правами і можливостями на участь у цьому процесі - з іншої.

Етапи відродження та подальшого розвитку 
місцевого самоврядування в Україні.

      Відродження місцевого самоврядування в Україні стало можливим лише після здобуття нею незалежності.
  Перша спроба перетворення місцевих рад в органи місцевого самоврядування пов'язана з прийняттям 7 грудня 1990 року Закону "Про місцеві Ради народних депутатів Української РСР та місцеве самоврядування".
    Наступним кроком у становленні місцевого самоврядування в Україні стало прийняття 26 березня 1992 року нової редакції Закону "Про місцеві ради народних депутатів та місцеве і регіональне самоврядування", в якому місцеве та регіональне самоврядування закріплювалося як основа демократичного устрою влади в Україні.
   З прийняттям Конституції України 28 червня 1996 року місцеве самоврядування отримало конституційний статус, стало однією із засад конституційного ладу України.
     Важливим етапом було прийняття 21 травня 1997 року Закону "Про місцеве самоврядування в Україні", який відповідно до Конституції визначає систему та гарантії місцевого самоврядування в Україні, засади організації та діяльності, правового статусу і відповідальності органів, посадових осіб місцевого самоврядування.
         Явищем небувалого значення стало підписання від імені України 
6 листопада 1996 року в м. Страсбурзі Європейської хартії місцевого самоврядування (ратифіковано Верховною Радою України 15 липня 1997 року, після чого вона стала частиною законодавства України). Тим самим було закладено законодавчі основи для становлення та розвитку місцевого самоврядування в Україні відповідно до принципів Європейської хартії місцевого самоврядування та Конституції Україні.


https://www.zoda.gov.ua/news/9190/jevropeyskiy-tizhden-mistsevoji-demokratiji.html#
http://tms.tmedu.vn.ua/nformatsya_dlya_batkv/yevropeyskiy_tizhden_mstsevoi_demokrati.html

Немає коментарів:

Дописати коментар