01 січня, 2024

115 років від дня народження Степана Бандери

  1  січня  2024 виповнюється 115 років з дня народження ідеолога і теоретика українського націоналістичного руху XX ст. Степана Андрійовича Бандери.
  Стати символом за життя і пронести цей тягар не спіткнувшись - це справжній виклик долі, гідно відповісти на який не зуміли тисячі тих, кого свого часу вважали героями. Маємо унікальні рядки, написані самим Бандерою, де він описує свої переживання:
  "Мушу Вам щиро сказати, що мені дуже важко. Гнітить мене невимовно те, що з моїм ім'ям зв'язується найбільші цінності нашої боротьби, куплені працею, великими жертвами і кровію Найкращих Друзів. Чуюся негідним служити за символічне зосередження тих вартостей українського визвольного руху. Під тим моральним тягарем людина слаба, все бачить, як мало сама внесла до спільних надбань, яка безмежна різниця між власним вкладом, власною спроможністю і власною вартістю та тим, що має репрезентувати й очолювати. Репрезентація - це не моє діло, не маю для цього жодних диспозицій і чуюсь зле в такій ролі. Змістом мого життя досі була боротьба, так і мусить бути дальше. Не можу боротьби репрезентувати, коли не беру в ній участі. На репрезентанта "за склом" не надаюся".
  Степан Бандера так і не зміг повернутися безпосередньо на поле бою, змушений був до кінця життя нести цей хрест - бути символом. Прізвище Бандера, що перекладається "прапор", таки стало його життєвою місією.

У рамках проєкту "Історія на екрані" пропонуємо
до перегляду документальний фільм
"Обличчя української історії.
Степан Бандера"


При створенні публікації використані інтернет матеріали
https://uinp.gov.ua/istorychnyy-kalendar/sichen/1/1909-narodyvsya-lider-oun-stepan-bandera

Немає коментарів:

Дописати коментар