04 січня, 2024

Дивосвіт зимових свят

 Відділ обслуговування (абонемент) 
пропонує вашій увазі віртуальну виставку
"Зимовi cвята - icторiя та традицiї в книжках"


Традиції та звичаї українців: [навчально-методичний посібник : у 2 т.] авт.-упоряд. І.Ю. Квасниця.- Київ: Гнозіс,  2007.

   У книзі описано 29 українських церковних та хліборобських свят. Народні звичаї та традиції; старовинні записи обрядів і сучасні сценарії обрядових дій. Вірші, оповідання та казки для малечі, таємниці рецептів обрядових страв.


Українські традиції і звичаї: / Авт.-упорядники 
В.М. Скляренко, А.С. Шуклінова, В.В. Сядро.-Харків: Фоліо, 2007.-318с.:іл.

  В книзі описуються обрядовий календар, свята, традиції, народні вірування. А ще багато цікавого про історію розвитку української етнографії, пісні, казки, обряди, обереги, вишивки.

 Сосенко К. (Ксенофонт)
  Різдво-Коляда і Щедрий Вечір: Культурологічна оповідь / Ксенофонт Сосенко.- Київ:Український письменник, 1994.-286 с.
    Ця книга, написана видатним вченим-етнографом і церковним діячем Ксенофонтом Сосенком, видана вперше у Львові 1928 року і відтоді більше не перевидавалась. Матеріал, яким оперує автор, відкриваючи глибини українського народознавства, викликає нині особливий інтерес у читачів.
   Дуже детально описуються значення багатьох обрядових страв, походження різних обрядів, колядки та багато іншого.

Таке різне Різдво:  збірка оповідань / упоряд. Ольга Ренн. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2020. - 176с.
   Збірка оповідань сучасних українських письменників.
     Ми завжди так чекаємо Різдво! Щоразу плекаємо нову надію на диво. І, знаєте, дива таки  трапляються: яскраві і буденні, великі і непомітні.
      Різні дива, різне Різдво. Когось застає вдома, когось - у дорозі, а когось - у лікарні… Тихе Різдво й наповнене дитячим сміхом, самотнє і у колі сім’ї, урочисте і скромне, замріяне і ностальгійне, традиційне і не схоже ні на що. У кожного своя різдвяна історія, своє особливе Різдво.

Диво на Різдво: Казки, притчі, оповідання / уклад. Дари Корній; іл. Яни Фефелової. - Харків: ТОВ "Видавництво Віват", 2019.-93с.
    У різдвяну ніч стаються дива: зорі сяють яскравіше, зимове повітря набуває казкового присмаку, починаються найцікавіші пригоди. Завжди хочеться подовжити цю радість, вловити невагомий, особливий різдвяний настрій. Зробити це дуже просто - різдвяний дух є в кожному оповіданні цієї збірки. Поряд з її героями відчуваєш красу і магію свята. Вони залюбки стають провідниками у світ, сповнений добра та любові. Ці історії солодкі, як мандаринки, зігрівають, як імбирний чай з медом, дарують надію, як перша різдвяна зірка. Щасливого Різдва!

Колядки, щедрівки / Редактори: О.Любарець, О.Скопенко. - Київ:"АСТ-ПРЕС-ДІК-СІ", 2000.

   Назва книжки говорить сама за себе. Це невелика збірка колядок та щедрівок до усіх Різдвяних свят: Святвечір (Різдвяна кутя), Різдво, Щедрий вечір (Меланки), Другий святвечір (Щедра кутя), Новий рік (Василя) і Водохреще (Йордан)(Голодна кутя).




Шановні читачі, запрошуємо вас до бібліотеки!

Немає коментарів:

Дописати коментар