13 грудня, 2016

До Дня ліквідатора

День 14 грудня 1986 року - це не тільки закриття саркофага на Чорнобильській АЕС, але і подолання найбільшої техногенної катастрофи. І тепер не лише в квітневий день 26 числа, а і 14 грудня вже стало доброю традицією вшановувати пам’ять тих, хто пожертвував своїм життям, захищаючи нас від атомного лиха, а також висловлювати щирі слова подяки всім ліквідаторам за мужність і героїзм.




Чорнобильський вітер по-душах мете,
Чорнобильський пил на роки опадає,
Годинник життя безупинно іде …
Лиш пам’ять, лиш пам’ять усе пам’ятає.
Олена Матушек





Напередодні Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС,
 12 грудня ЦРБ ім. М. О. Некрасова для учнів Київського регіонального вищого професійного училища будівництва організувала
зустріч-презентацію "Чорнобильський вітер у душах" з ліквідатором, громадським діячем, художником-графіком Жоржем Шанаєвим.



Головний бібліотекар ЦРБ ім. М.О. Некрасова Логвиненко З.А. представила аудиторії шановного гостя, «справжнього героя нашого часу».














Шаповалюк П.П., викладач світової культури, нагадала учням прізвища перших ліквідаторів Чорнобильської АЕС. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих героїв.






Жорж Іванович (за професією водолаз) розповів присутнім про свій винахід: підводне склеювання труб, яке він використовував під час ліквідації аварії на АЕС. Він навів приклади, як ліквідатори ціною власного життя відвернули наслідки небезпечної катастрофи.






14 грудня - це не тільки свічка пам'яті на честь загиблих ліквідаторів, а й пам'ятна дата, яка згуртувала величезну кількість людей перед лицем великої біди. В 2000 році Жорж Іванович створив і очолює першу в Україні студію-галерею творчості інвалідів «Ми духом не зламні». Він ознайомив учнів зі своїми графічними малюнками.





























На завершення зустрічі Жорж Іванович для всіх присутніх презентував нове, доповнене видання, вже відомої книги, «Нартіада», яка ілюстрована його графікою.









Вихід українського варіанту нартського героїчного епосу став непересічною подією для українських шанувальників історичної книги. Українська земля ніколи не була чужою для осетинів-аланів (Шанаєв – осетин-аланець за походженням). Сюди їх завжди кликало серце. Тому вони, як і українці, завжди стоятимуть на сторожі нашої держави, сповідуватимуть ідею її соборності. Українці мають знати більше про малі народи своєї вітчизни і «Нартіада» є важливим кроком у цьому напрямку.



Фото на згадку


Немає коментарів:

Дописати коментар