02 липня, 2019

"Червоні маки Монте-Кассіно"

Працівники ЦРБ ім. М.О. Некрасова проводять велику роботу з патріотичного виховання та популяризації здобутків у культурному та історичному просторі за часів сучасної незалежної України. Надзвичайно цікавою стала зустріч з кінорежисером, автором багатьох фільмів з історії України, проблем розвитку сучасних тендецій в українському кінематографі, екс-гендиректором Національного центру ім. Олександра Довженка Агарковою Ліною Станіславівною, яка відбулася 20 червня. Користувачі та працівники бібліотеки з великою цікавістю переглянули фільм "Червоні маки Монте-Кассіно", присвячений історичним подіям під час Другої  світової війни.


Монте-Кассіно є легендарною місцевістю в Італії. На вершині крутої гори, недалеко від міста Кассіно, розташований один з найстаріших і найбільших монастирів Європи. Заснування його відноситься приблизно до 530 р., коли св. Бенедикт (Венедикт)  спорудив чернечу обитель на місці, де раніше було язичницьке святилище – храм Аполлона. Тут святий залишався до кінця своїх днів.



На межі 1943—1944 років Другий польський корпус під командуванням генерала Андерса було перекинуто з Близького Сходу в Італію, де він узяв участь у боях з прориву лінії Густава, що прикривала Рим з півдня. Ключовим пунктом німецьких укріплень був монастир бенедиктинців Монте-Кассіно на однойменній горі. Монастир було цілковито зруйновано авіацією США, проте це не завадило німецьким парашутистам обороняти його з великою запеклістю.

«Червоні маки на Монте-Кассіно» (пол. Czerwone maki na Monte Cassino) — польська військово-патріотична пісня часів Другої світової війни, присвячена штурмові монастиря Монте-Кассіно силами Другого польсьокого корпусу. 18 травня 1944 року розвідники 12-го полку подільських уланів підняли над монастирем національний польський прапор. Цей твір є надзвичайно популярним у Польщі. Автор легендарної пісні польський поет, письменник та художній керівник львівського театру Фелікс Конарський.


...Чверть віку минуло, братове.
Давно в горах спокій і мир.
І білими мурами знову
Піднісся до хмар монастир.
Лиш пам’ять про ті бойовиська,
Про кров, тут пролиту ясну,
У дзвонах бринить монастирських,
Що грають полеглим до сну.
Червоні маки на Монте-Кассіно…



Фільм з особистого архіву Ліни Станіславівни. Присутні взяли участь у жвавому обговорені фільму та проблем, пов'язаних із збереженню пам'яті загиблих у Другій світовій війні у країнах Європи. Про співпрацю з громадськими організаціями поляків України розповів художник Кононенко Борис Іванович, велика частина творчості якого присвячена польським митцям: Фредеріку Шопену, Джозефу Конраду та ін. 



Дуже цікавими та цінними були розповіді про археологічні дослідження, документальні пошуки Ліньової Євніки Анатоліївни – археолога, історіографа, екс-заступника голови Державної служби охорони культурної спадщини при Міністерстві культури України та працівника ЦРБ ім. М.О. Некрасова Циндровської Людмили Олександрівни
Борис Іванович Кононенко подарував бібліотеці альбом своїх репродукцій, за який завідувач Борисенко Галина Миколаївна та колектив щиро йому вдячні.

Ця подія стала важливим етапом у вдосконаленні діяльності ЦРБ ім. М.О. Некрасова з розвитку краєзнавства, відновлення історичної пам'яті, залученні фахівців різних галузей. Така співпраця буде продовжуватися і розвиватися.

Немає коментарів:

Дописати коментар