24 липня, 2019

Бібліографічні візитки липня


Що ви знаєте про Олену Пчілку? Тільки те, що вона була матір’ю Лесі Українки й писала дитячі вірші? Тоді ви нічого про неї не знаєте. Це була жінка-подвижниця, велика українська просвітителька, письменниця, меценатка, перекладачка, етнограф, фольклористка, публіцистка, громадська діячка, член-кореспондент Всеукраїнської академії наук (1925).
 Її не змогли збити з дороги ні монархісти, ні соціалісти, ні більшовики: для неї було добрим тільки те, що сприяло зміцненню українства. Коли більшість української інтелігенції і дворянства сповідували ідеї російського лібералізму й вважали своїм духовним джерелом російську культуру, вона понад 60 років уперто розбудовувала український модерновий світ.

 Інформаційно-бібліографічним відділом було підготовлено і видано рекомендаційний список літератури "Горда жіноча душа", присвячений 170-річчю від дня народження
 Олени Пчілки



Рекомендаційний список складається з наступних розділів: Вступ. Життєвий і творчий шлях письменниці. Родина Косачів: репресовані та не скорені. Рекомендована література. Матеріали з Інтернет ресурсів.
Рекомендаційний список літератури "Горда жіноча душа" розрахований на бібліотечних працівників та широке коло читачів.




Бібліографічний нарис "Конотопська слава України" присвячений
360-річчю перемоги в Конотопській (або Соснівській) битві (27-29 червня 1659 року). 

Це була битва між військами гетьмана Івана Виговського та Кримського ханату з одного боку та московським військом з іншого, біля міста Конотопа.
Один із ключових епізодів московсько-української війни
(1658-1659) років.



Бібліографічний нарис складається з наступних розділів:
 Вступ. Як це було... Наслідки Конотопської битви в історії України. Вшанування пам’яті. Рекомендована література. Матеріали з Інтернет ресурсів.
Бібліографічний нарис "Конотопська слава України" розрахований на бібліотечних працівників та широке коло читачів.





Немає коментарів:

Дописати коментар